Látványos vadászkiállítással gazdagodott a bodajki kastély

2021. szeptember 18.

print MTI/Hetedhétország.hu

Látványos vadászkiállítással gazdagodott a bodajki kastély

Az egykori Hochburg-Miske-kastélyban nyílt meg a Bodajki Vadászkastély, amelyben Magyarország legújabb vadászkiállítása látható.





Kívül-belül felújították a kastélyt, emellett a közel héthektáros angolpark is teljesen megújult, valamint megépült egy portaépület, ahol további két kiállítótér jött létre.

Bodajkon a 17. század végén Haas-Hochburg János épített udvarházat, ennek felhasználásával épült meg a 19. század közepén a klasszicista kastély báró Miske József jóvoltából. Építőjéről nincs információ, a szakemberek Hild Józsefhez kötik a stílusjegyek alapján.

Grünfeld Jakab 1893-ban vásárolta meg a birtokot és a kastélyt, amelyen családja az 1940-es évekig gazdálkodott. A háború során megrongálódott épületet 1964-ben újították fel, majd az 1990-es évek elejéig turistaszállóként működött. 2007-ben az önkormányzat eladta, azóta üresen állt. 

Most az egykori Hochburg-Miske-kastélyban jött létre a Bodajki Vadászkastély, amelyben vadászkiállítás nyílt meg. A héthektáros angolparkban hat üvegpavilon található, amelyekben az öt magyar nagyvadfajtát (dámvad, vaddisznó, gímszarvas, őz, muflon) és a magyarországi dúvadakat mutatják be.

A kiállítás részben klasszikus elemeket tartalmaz főként trófeák, preparátumok formájában, a 21. századi jelleget pedig újszerű interaktív elemekkel, digitális tartalmakkal hozták létre. Érdekesség, hogy a preparátumok nem üvegfalak vagy kordonok mögött állnak, a látogatók közvetlenül a kiállított tárgyak között járják végig a tárlatot, ezért az csak tárlatvezetéssel, előzetes regisztráció után látogatható.

(Fotók: MTI/Krizsán Csaba)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play