Szimbolikus nyitás: ismét járható Ausztria legnépszerűbb alpesi hágója

2021. május 12.

print Hetedhétország.hu

Szimbolikus nyitás: ismét járható Ausztria legnépszerűbb alpesi hágója

A Großglockner magashegyi út Ausztria egyik első jelentős turisztikai célpontja, megnyitása szimbolikus indítójel az osztrák nyári turizmusnak.





A tavasz beköszöntével azonnal megkezdődtek a hóeltakarítási munkálatok a Großglockner magashegyi úton. Május 12-én, szerdán megnyitották a forgalom előtt Európa legismertebb és talán legszebb panorámaútját.

"Idén nem akartuk, hogy bármi is hátráltasson minket a tisztítási munkálatok során - sem az időjárás, sem a COVID-19. Ezért már április közepén elkezdtük a Großglockner magashegyi út munkálatait, és ma, kevesebb mint egy hónappal később már az áttörést ünnepelhetjük"

- magyarázza büszkén Johannes Hörl, a Großglockner Hochalpenstraßen AG (GROHAG) vezérigazgatója.

A továbbiakban hangsúlyozta:

"Azzal, hogy Ausztria egyik első nagy kirándulóhelyeként ismét nyitva állunk vendégeink előtt, pozitív jelzést szeretnénk küldeni az egész osztrák turizmusnak. Mert most minden eddiginél nagyobb szükségünk van alkalmakra és helyekre, ahol fellélegezhetünk! És mi lenne erre alkalmasabb, mint egy természeti- és magashegyi élmény a Hohe Tauern Nemzeti Park közepén - ahol egyébként is könnyű távolságot tartani."

Idén sok tennivaló akadt a négy Wallack hókotró számára. Peter Embacher, a Grossglockner magashegyi út hóeltakarító csapatainak vezetője elmondta:

"Ezek a hatalmas, 15 tonnás gépek, amelyeket Franz Wallack, a Großglockner út építője tervezett, rétegenként vágják le a havat, és akár 50 méterrel arrébb dobják. Évről évre méterről méterre, összesen 48 kilométer hosszan tisztítják meg a Großglockner utat a hó- és jégtömegektől."

A "System Wallack" hókotrókat először 1953 tavaszán használták, azóta is a Großglockner magashegyi út hóeltakarításának vitathatatlan hőseinek számítanak.

Az összes többi osztrák szálláshelyhez és étteremhez hasonlóan a Hochalpenstraße mentén található kunyhók és vendéglők május 19-től ismét megnyitják kapuikat. 

A csodálatos havas tájakon kívül is izgalmas programok várják a látogatókat a Großglockner panorámaúton idén: mostantól minden múzeum, kiállítás és üzlet újra nyitva van - természetesen az összes vonatkozó COVID-19 biztonsági intézkedés és higiéniai előírás betartásával.

(Címlapfotó: Hókotrás a Grossglockner Hochalpenstraße-n @grossglockner.at/Franz Neumayr)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play