A koronavírus miatt tanulószoba lett Bécs híres temploma

2020. október 9.

print Hetedhétország.hu

A koronavírus miatt tanulószoba lett Bécs híres temploma

A koronavírus-járvány elleni védekezésként a Bécsi Egyetem meglepő helyszínen alakította ki legújabb közösségi terét.





Azok a hallgatók, akik a koronavírus-járvány miatt szeretnék elkerülni a hagyományos tanulóhelyiségeket és a könyvtárakat, a bécsi Fogadalmi templomba (Votivkirche) is mehetnek tanulni.

A járványvédelmi előírások nyomán helyhiány alakult ki az előadótermekben, az egyetem ezért közösségi térnek használja a templomot.

A Fogadalmi templomot október végéig bérelte ki a Bécsi Egyetem. Az előadások követéséhez a templomot üvegszálas kábelekkel összekötötték az egyetemi hálózattal, a hallgatóknak pedig a vezeték nélküli internetelérést is biztosítják. A hallgatók kényelmét a templom előtti téren mobil-WC szolgálja, a tisztaságra és a távolságtartási szabályok betartására pedig saját biztonsági szolgálat figyel.

A lehetőséget már az első napokban is több száz diák használta, akik saját laptopjukat a padra helyezve figyelték az egyetemi óráikat vagy dolgoztak valamilyen feladaton.

Az egyetemisták számára a Fogadalmi templom közösségi tere hétfőtől péntekig reggel 9 és este 6 óra között áll nyitva. A templom a hívek és a turisták számára is látogatható, és a szentmisék rendjét sem befolyásolják az új körülmények.

A Bécs szívében, a városháza közelében emelkedő, csipkés tornyú Fogadalmi templom 1854 és 1879 között épült. 1879. április 24-én szentelték fel, Ferenc József Császár és Erzsébet császárné ezüstlakodalmának napján. A tervezést már 1854-ben elkezdték, alig néhány hónappal a császár elleni sikertelen merénylet után. A templomépítéshez az adománygyűjtést a császár öccse, Ferdinánd Miksa főherceg (Mexikó későbbi császára) kezdeményezte „őfelsége megmenekülése iránti hálából”.

Eredetileg azzal a céllal épült, hogy a monarchia minden népe otthont találjon benne, s némileg ma is őrzi nemzetközi jellegét, a helybeliek mellett az angol nyelvű és az indiai hívők közössége is használja. Emellett minden vasárnap 11.15 órakor több nyelven tartanak szentmisét.

(Borítókép: Bécs, Votivkirche (c) Österreich Werbung/Julius Silver)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play