5000 juh nyújtott impozáns látványt a Schnalstal-gleccseren

2020. szeptember 14.

print Hetedhétország.hu

5000 juh nyújtott impozáns látványt a Schnalstal-gleccseren

Mint minden évben, a pásztorok több ezer állattal indultak el az osztrák Ötztalból, hogy biztonságosan visszavezessék őket otthonukba, a dél-tiroli Schnalstalba.

A transzhumálás évszázados hagyomány a dél-tiroli Schnalstalban. Nyár elején Schnalstalból az észak-tiroli Ötztal alpesi legelőire terelik a juhokat, majd szeptemberben közepén vissza a melegebb olasz területekre. A nyáj mérete hatalmas, az 5000 juh 44 kilométert tesz meg egy kétnapos menetelés során.

Ezen a hétvégén szép napsütés és a bámészkodók kísérték a hagyományos „juhvonatot” Schnalstalban. A pásztorok több ezer állattal indultak el az osztrák Ötztalból, hogy biztonságosan visszavezessék őket otthonukba, Schnalstalba.

A transzhumáló pásztorkodás vagy transhumance az évszakokhoz kötött, kétlegelős vándorpásztorkodás egy típusa. Nevét a nyájak tavaszi és őszi látványos helyváltoztatásáról kapta, amelynek során akár több száz kilométert is megtehetnek. Alapvető jellemzője, hogy az időjárás és a növénytakaró évszakok szerinti ciklusait kihasználva a nyájak a nyarat a hegyi legelőkön töltik, télen pedig a melegebb síkságokon, például a tengerparton vagy a nagy folyók völgyeiben legelnek. A nyájakat tavasszal hagyományosan lábon hajtották le a síkságra, ősszel pedig föl a hegyekbe.

Az állattartás e típusa a 19. századig nagy gazdasági jelentőséggel bírt. A mai Európában már csak szórványosan fordul elő.

A transzhumálás hagyománya az UNESCO Világörökség része.

(Fotó: Transzhumálás, Hochjoch, Ötztal (c) wikipedia/Whgler)


Kapcsolódó hírek