Aktuális információk az utazási korlátozásokról

Aktuális információk az utazási korlátozásokról

A koronavírus járványról szinte percről-percre változnak a hírek. Nehéz eligazodni, hogy éppen hová, milyen feltételekkel lehet utazni. Hírösszeállításunkban igyekszünk a legaktuálisabb információkat megosztani.

2021. március 5.

Szlovénia ismét szigorít a beutazási feltételeken

Szlovénia ismét szigorít a határátlépési feltételeken, és hétfőtől visszaállítja a schengeni belső határokon lévő ellenőrző pontokat, amelyeket február 13-án szüntetett meg.

Az országba csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigénteszttel lehet majd beutazni.

Március 15-től az ingázókra vonatkozó rendelet is megváltozik. Számukra korábban feloldották a karanténkötelezettséget, a hónap közepétől azonban egy hétnél nem régebbi PCR-tesztet vagy gyorstesztet kell felmutatniuk a határon. Ez alól kivételt képeznek 13 éves korig a tanulók, de az őket szállító szülőknek rendelkezniük kell az igazolással.

A belügyminisztérium közlése szerint az Ausztriával, Olaszországgal, valamint Magyarországgal közös határátlépési pontokon ismét 24 órás fokozott ellenőrzést vezetnek be.

Változás továbbá, hogy akinek a határon hatósági elkülönítőt rendelnek el, az nem rögtön, csak a karantén ötödik napján válthatja azt ki teszteléssel.

2021. március 3.

Szigorúbb ellenőrzés a szlovák határon

Szlovákia szigorúbb határforgalom-ellenőrzést vezetett be szerdától a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt.

Szerda reggel öt órától lezárták a szlovák oldalon a Letkés és Ipolyszalka közötti határátkelőhelyet, az új komáromi Monostori hídról a Szlovákia felé tartó személyforgalmat a régi komáromi határátkelő felé terelik.

2021. március 2.

Üzleti útról ezekből az országból korlátozás nélkül lehet visszajönni Magyarországra

Az üzleti utakra vonatkozó rendelkezések szerint a magyar állampolgárokra hazatéréskor az általános beutazási karanténkötelezettség vonatkozik, azaz automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek. Kivétel ez alól, ha a kiutazás célországa az Európai Unió tagállama vagy tagjelöltje, az Európai Gazdasági Térség tagállama vagy azonos jogállású ország, illetve Nagy-Britannia és Észak-Írország.

Az Európai Gazdasági Térség tagjai az Európai Unió tagállamai mellett az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagjai közül Izland, Norvégia és Liechtenstein.

A mentesség az új kiegészítés szerint vonatkozik továbbá az Egyesült Államokra, Bahreinre, az Egyesült Arab Emírségekre, az Indiai Köztársaságra, az Indonéz Köztársaságra, Izraelre, Japánra, a Kínai Népköztársaságra, a Koreai Köztársaságra, az Oroszországi Föderációra, Szingapúrra, Törökországra és Ukrajnára, amennyiben a belépő magyar állampolgár az utazás üzleti célját tudja igazolni.

Mégújabb kiegészítés szerint Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Üzbegisztánból és Azerbajdzsánból is korlátozás nélkül utazhatnak be üzleti célból az ottani állampolgárok és az ott járt magyarok.

2021. március 1.

Nem mutatja majd az oltási igazolvány, melyik vakcinát kaptuk: kérdés hogyan utazhatunk majd így?

A szombati Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet-módosítás, miszerint a koronavírus elleni védettségi igazolványban nem tüntetik fel, kit melyik vakcinával oltanak be.

Az európai országok nagy része és az EU vezetői is azon az állásponton vannak: csak olyan oltásokat fogadnak majd el az egységes uniós oltási igazolvány rendszerében, amely megkapta az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Így azok is tiltólistára kerülhetnek, akik nyugati oltóanyagot kaptak ugyan, de ezt a megfelelő magyar igazolás hiányában nem tudják bizonyítani.

Az Európai Bizottság sajtóosztályának közleménye szerint: „Az EU tagállamai január 27-én elfogadták a vakcinációt bizonyító európai okirat irányelveit. Eszerint az oltási igazolványoknak meghatározott minimum információnak kell szerepelnie, köztük a beadott vakcinákra vonatkozó adatoknak is." Mint mondták, a közösen elfogadott döntéssel a tagállamok – így Magyarország is – vállalta, hogy eszerint szervezi meg a saját országában az ezzel kapcsolatos feladatokat.

„A tagállamokkal együtt az a célunk, hogy az igazolványok hitelességét az EU bármely pontján ellenőrizni lehessen, és hogy azt az Európai Unió minden országában elfogadják” – közölte az Európai Bizottság.

2021. március 1. 

Von der Leyen: az Európai Bizottság hamarosan immunitásigazolásra vonatkozó javaslatot mutat be

Az Európai Bizottság még ebben a hónapban bemutatja a koronavírussal összefüggő új digitális immunitásigazolásra, másnéven zöld igazolványra vonatkozó jogalkotási javaslatát; az intézkedéssel az európaiak szabadabb utazását szeretnék elősegíteni - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfői Twitter-üzenetében.

Ursula von der Leyen tudatta, az oltási könyv szerepét betöltő új uniós immunitásigazolás a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen.

"Az immunitásigazolásnak meg kell könnyítenie az európaiak életét" - fogalmazott.

A bizottsági elnök hangsúlyozta azt is, hogy az igazolással teljes mértékben tiszteletben fogja tartani az adatvédelmet és a magánszférát.

A digitális oltási igazolás bevezetésével az Európai Bizottságnak az a célja, hogy fokozatosan lehetővé tegye az európaiak számára, hogy biztonságosan utazhassanak az Európai Unióban, vagy az unió határain kívülre akár munka, akár turizmus céljából - tette hozzá von der Leyen.

A bizottság elnöke, aki a múlt héten videokonferencia keretében tartott informális EU-csúcs után jelentette be a javaslatot, az igazolvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy legalább három hónapra van szükség egy közös európai rendszer technikai kifejlesztéséhez. Elmondta, a tagállami vezetők megállapodásra jutottak a legszükségesebb személyes adatok megosztásáról az igazolványok közös elfogadása érdekében. Hozzátette, az Európai Unió és a tagállamok azt szeretnék, ha a vakcinaútlevél nyárra elkészülne, és meg lehetne kezdeni az egészségügyileg biztonságos külföldi utazásokat.

2021. március 1.

Március 16-ig meghosszabbították a veszélyhelyzetről szóló rendeletet

A kormány március 1-jéről március 16-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet hatályát.

E szerint  március 16-ig meghosszabbították a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló rendelet hatályát is.

2021. február 24.

Lengyelországban a karantén csak az EU által engedélyezett vakcinákkal úszható meg

Csak negatív vírusteszttel vagy beoltva lehet átlépni a cseh-lengyel és a szlovák-lengyel határt.

Szombattól szükséges lesz a negatív koronavírusteszt bemutatása azok számára, akik Csehország vagy Szlovákia felől akarnak beutazni Lengyelországba, különben az érkezőket házi karanténba irányítják.

A cseh-lengyel, illetve a cseh-szlovák határ átlépését szombattól kötelezően tíznapos karantén követi, ez alól csak a negatív (antigén vagy PCR) vírusteszt vagy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mindkét dózisával történt beoltásról szóló igazolás mentesít.

Az északkelet-lengyelországi Varmia-Mazúriai vajdaságban újból bezárnak a szállodák.

2021. február 18.

Az EU közzétette az elfogadott koronavírus-gyorstesztek közös listáját

Az Európai Unió csütörtökön megállapodott a minden tagállam által kölcsönösen elfogadott koronavírus-gyorstesztek listájáról, valamint a teszteredmények tanúsítványaiba belefoglalandó közös adatkészletről is.

A meghatározás szerint ezen gyorsteszteknek meg kell felelniük a rájuk vonatkozó előírásoknak, valamint szabadon forgalmazhatónak kell lenniük az EU belső piacán. Legalább egy tagállamnak hitelesítenie kell, hogy az adott teszt megfelelő a koronavírus kimutatására, s már használatban kell legyen további három tagországban.

A közös adatkészletben egyebek mellett fel kell tüntetni a tesztelt és a tesztet elvégző egyén személyi adatait, a teszt kereskedelmi nevét, valamint információkat kell tartalmaznia a minta eredetéről és a tesztelés helyszínéről.

Sztella Kiriákidisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa rámutatott: az antigén-gyorstesztek kulcsfontosságúak a járvány terjedésének lassításához, ezért elengedhetetlen, hogy azokat a tagállamok megfelelő tanúsítvány ellenében kölcsönösen elismerjék.

"Polgárainknak egyértelműségre és kiszámíthatóságra van szükségük, a gyorstesztek ehhez nagyon fontosak, különös tekintettel az EU-n belüli utazásokra" - húzta alá.

2020 végén az Európai Bizottság az uniós járványügyi intézkedéseket összefoglaló mobilalkalmazást indított.

Az Európai Bizottság Re-open EU néven ingyenesen letölthető mobilalkalmazást indított a koronavírus-járvány kapcsán Európa-szerte meghozott egészségügyi, biztonsági és utazási intézkedésekről.

A mobilalkalmazás a hasonló nevű, nyár elején létrehozott webhely telefonos, könnyen hozzáférhető változata, amely valós idejű, naprakész és átfogó tájékoztatást közöl a 27 uniós tagállamban, valamit Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban kialakult egészségügyi helyzetről és az egyes országokban bevezetett biztonsági és utazási intézkedésekről.

A felhasználók a nemzeti karanténintézkedésekkel, tesztelési követelményekkel, illetve kontaktkövető és figyelmeztető mobilalkalmazásokkal kapcsolatos legfrissebb információkat is megtalálhatják a portálon. Az alkalmazás heti frissítéssel térképet közöl, amely színkóddal segít eligazodni az unió minden egyes régiójának járványügyi helyzetét illetően. A mind a 24 hivatalos uniós nyelven közzétett tájékoztatás az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központból (ECDC) és a tagállamoktól beérkező, ellenőrzött adatokon alapul.

2021. február 16.

Szigorították a belépést Szlovákiába

Csak 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel lehet beutazni Szlovákiába, az antigénteszt pedig nem lehet régebbi 48 óránál, ezt 14 napos kötelező karantén követi. Ez leghamarabb a nyolcadik napon, saját költségre végezhető PCR-teszt és negatív eredmény esetén érhet véget. A fenti szabály az EU-ból és az EU-partner országokból beutazókra vonatkozik. 

2021.  február 15.

A külföldről hazatérőknek továbbra is karanténba kell vonulniuk

A karanténkötelezettség alóli mentesítést két negatív PCR-teszt birtokában kérhetik az utasok. Az első ilyen vizsgálatként figyelembe veszik a schengeni tagállamok valamelyikében, az Egyesült Államokban vagy Kanadában végzett tesztet, de a második negatív eredményig fennáll a karanténkötelezettség. Azok, akik felgyógyultak a koronavírus-betegségből és ezt igazolni is tudják, hat hónapig mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

A Romániába személyforgalomban beutazó magyar állampolgárok mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha igazolják, hogy legkevesebb tíz nappal korábban megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát. Más országok is a védőoltás beadásának igazolásához kötik a karanténkötelezettség alóli mentesülést.

2021. február 15.

Ausztriában a korlátozások enyhítésére valószínűleg csak húsvét körül kerül sor

Ez azt jelenti, hogy a tizenöt hete zárva tartó éttermek, szállodák, illetve kulturális és szabadidős létesítmények továbbra is zárva maradnak. Az FFP2-es maszkok viselése, a kétméteres távolságtartási szabály továbbra is érvényben marad.

2021. február 14.

Mégsem nyithatnak az olaszországi sípályák

Az olasz egészségügyi miniszter, Roberto Speranza nem engedélyezte a sípályák február 15-től tervezett megnyitását, és március 5-ig meghosszabbította a zárva tartásukat.

Többek között az alpesi Lombardia, Piemonte, Friuli Venezia Giulia és Veneto régió február 15-től tervezte újra nyitni a lassan egy éve lezárt sípályákat. Az egészségügyi hatóságok nem támogatták a síturizmus újra indítását az új koronavírus mutációinak, különösen a nagy britanniai variáns erőteljes terjedése miatt, amely elsősorban az észak-olaszországi térségeket érinti.

A régiók tiltakoztak a minisztérium utolsó pillanatban érkezett tiltása miatt. Daniele D'Amario a régiók tanácsának idegenforgalmi felelőse hangoztatta, hogy hatalmas veszteségről van szó, mivel az olasz Alpokban minden készen állt a turisták biztonságos fogadására. Kiemelte, hogy a sípályák megnyitását az egészségügyi minisztérium az utóbbi hónapokban már négyszer elhalasztotta, most pedig az utolsó pillanatban ismét leállította. A téli üdülőhelyként ismert piemonti Bardonecchia polgármestere Francesco Avati viccnek nevezte Róma tétovázását. Kijelentette, komolyabbnak tartja Franciaországot, ahol lezárták a sípályákat, és nem áltatják az ágazatban dolgozókat.

2021. február 14.

Belgiumban áprilisig maradnak az utazási korlátozások

Belgium a nem alapvetően szükséges utazásokra vonatkozó ki- és beutazást korlátozó, eredetileg március elsejéig szóló korlátozó intézkedéseket egy hónappal meghosszabbította.

A január 27-től érvényes korlátozást a külföldön űzhető téli sportokkal járó utazások elkerülésére vezette be a belga kormány. 

2021. február 13.

Megnyílnak a lengyel sípályák és szállodák

Sokan foglaltak szállást a járványügyi korlátozások feloldásával pénteken megnyitott lengyelországi szállodákban, elsősorban a hegyvidéki üdülőhelyek iránt van jelentős érdeklődés.

Az erről szóló szabályzás egyelőre február végéig érvényes, akkor a kormány a járványügyi helyzettől függően dönt a további teendőkről. A hotelekben egyelőre csak a férőhelyek ötven százalékát szabad elfoglalni. Újból üzemelhetnek a sípályák és a fedett sportuszodák is

A hegyvidéki központok mellett a balti-tengeri szállásokon is sok szobafoglalást regisztráltak. A legismertebb lengyel tátrai üdülőhelyen, Zakopanéban a hétvégén akár húszezer vendéget is várnak. A hegyekben továbbra is hideg idő és havazás várható.

Péntektől - szintén létszámkorlátozások és az egészségügyi szabályok betartása mellett - újból megnyílhatnak a színházak, mozik, koncerttermek, valamint szabadtéri sportlétesítmények, szaunák, szoláriumok, masszázsszalonok  is. Továbbra is zárva tartanak az élményfürdők és az edzőtermek. Az éttermek csak elvitelre készíthetnek ételeket.

2021. február 13.

Az olasz Alpokban megnyitják a sípályákat

Az észak-olaszországi tartományok február 15-től megnyitják a sípályákat, miközben az ország több részén a koronavírus-járvány terjedésének fokozódása miatt szigorítják a korlátozásokat.

Majdnem egy év után Lombardia és Piemonte hétfőtől újraindítja a síturizmust. A bejelentésre foglalási dömping indult el a farsangi időszakra, amikor az északolasz oktatásban is szünetet tartanak.

Csatlakozott Valle d'Aosta, Friuli Venezia Giulia és Trentino is, ahol a jövő hét közepétől nyitják újra a sípályákat, valamint ugyanerre készül Veneto is.

A sípályákon is érvényben marad a biztonsági távolság betartása, korlátozzák a naponta eladható sílift-jegyek számát, és a síliftek legfeljebb ötven százalékos kihasználtsággal működhetnek.

Hétfőtől Umbria és Bolzano térsége továbbra is lezárt, vörös színű térség marad, és karantén alá helyezik az abruzzói Pescara és Chieti városát.

Liguria, Abruzzo, Trento és Toszkána pedig a közepesen veszélyes övezetbe kerül át, narancssárga színű zónába, ami azt jelenti, hogy a vendéglátás ismét csak elvitelre dolgozhat, és újból bezárják a múzeumokat. Toszkána egy hónapja nyitott újra, más nevezetességek mellett a firenzei Uffizi-képtár is látogatható volt.

Az ország többi része alacsonyan veszélyes térségnek számít, ahol napközben nyitva tart a vendéglátás, és el lehet hagyni a városok, települések területét. A tartományok közötti szabad közlekedés engedélyezését február végére tolták át.

 

2021. február 12.

Romániában hétfőtől ismét karanténba küldik a Magyarországról érkezőket

Románia ismét karanténkötelezettséget vezetett be a Magyarországról és másik 66 - járványügyi szempontból magas kockázatúnak minősített - országból érkező utasok számára, kivételt képeznek azok, akik az utóbbi három hónapban átestek a fertőzésen, vagy már megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét adagját.

Románia azokat az országokat sorolja a "sárga zónába", ahol az utóbbi két hétben a romániainál magasabb volt a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma. A listán korábban is szereplő államokból érkezőknek szombattól, a listára újonnan felkerült országokból - köztük Magyarországról - érkezőknek hétfőtől kell kéthetes karanténba vonulniuk.

A határon felmutatott friss negatív PCR-teszt is csak akkor mentesít a karantén alól, ha az utas 72 órán belül elhagyja az országot.

2021. február 12.

Beutazási korlátozásokat vezetnek be Németországban a Csehországból és a Tirolból érkezőkre

Beutazási korlátozásokat vezetnek be Németországban a Csehországból és az ausztriai Tirol tartományból belépésre jelentkezőkre az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőző mutációi miatt.

A szabály alól felmentést - vagyis engedélyt a beutazásra - a német állampolgárok, a Németországban élő külföldiek, az országon csupán átkelő utazók és az áruforgalomban közreműködők kaphatnak.
     
Vasárnaptól állandó határellenőrzés lesz a német-cseh és a német-tiroli átkelőknél. A szigorítást a határ menti fekvés miatt leginkább érintett két tartomány, Bajorország és Szászország sürgette a berlini vezetésnél.

Csehországgal kapcsolatban a B.1.1.7. jelzésű, úgynevezett brit vírusvariáns terjedése, Tirollal kapcsolatban a B.1.351 jelzésű, először Dél-Afrikában azonosított vírusváltozat által okozott fertőződések okoznak aggodalmat a szomszédos németországi tartományokban.

A SARS-CoV-2 új változatainak terjedése miatt eddig az Egyesült Királyságra, az európai uniós társország Portugáliára és Írországra, Brazíliára, valamint a Dél-Afrika, Lesotho és az Estwani Királyság - korábbi nevén Szváziföld - alkotta térségre rendeltek el beutazási korlátozást.

2021.február 11.

210 font lesz az Angliába beutazók kötelező két tesztje

210 fontba (86 ezer forintba) kerül az két koronavírusteszt, amelyet jövő hétfőtől a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak az érkezésük utáni karanténidőszak alatt kötelezően el kell végeztetniük.

A beutazóknak a https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england kormányzati portál nyújt teljes eligazítást a kötelezettségekről, és ez a portál tartalmazza a szűrővizsgálatok lefoglalásához felkeresendő online címet is.

A külföldről érkezőknek február 15-től az eddigiekhez hasonlóan tíz napot karanténban kell tölteniük, de az elkülönítés időszakában két PCR-tesztet is el kell végeztetniük. Az első szűrővizsgálatot a karantén második napján vagy ennél korábban, a másodikat az elkülönítés nyolcadik napján vagy ennél később lehet elvégeztetni.

Az első teszt célja annak vizsgálata, hogy az utas szervezetében nincs-e jelen a koronavírus valamely új variánsa, a második szűrés pedig egy általános koronavírusteszt annak megállapítására, hogy az érkezés óta nem vált-e kimutathatóvá bármilyen koronavírus-fertőzése. A szűrővizsgálati csomag egységára 210 font, és ezt minden beutazónak egyénileg kell lefoglalnia indulása előtt. Azok, akiknek jelentős anyagi nehézséget okoz a szűrővizsgálati díj kifizetése, kérhetnek halasztott fizetést a foglalás időpontjában, de ezt csak azok vehetik igénybe, akik jövedelemkiegészítő támogatásban részesülnek, és a díjat nekik is tizenkét hónap alatt, havi részletekben meg kell téríteniük.

Felhívják a figyelmet arra, hogy ha valaki valótlan információk alapján, vagy fontos információk kihagyásával próbál halasztott fizetést kérni, csalást követ el és büntetőeljárással kell szembenéznie. A tesztek megtagadásáért kétezer fontig (815 ezer forintig) terjedő bírság róható ki.

A karantén csak a tíz nap leteltével hagyható el, és akkor is csak abban az esetben, ha a nyolcadik napon elvégzett teszt eredménye negatív.

Ha a két szűrővizsgálat közül bármelyik pozitív eredményű, a tíznapos karanténidőszak a teszt napjától számítva elölről kezdődik. Ha valakinél azt állapítják meg, hogy a koronavírus valamely hivatalosan "aggályosnak" minősített variánsával fertőződött meg, akkor azokat is tesztelésre kérik fel, akik az érintettel kapcsolatban voltak - áll a brit egészségügyi minisztérium csütörtöki ismertetésében.

Aki tíz napnál rövidebb időre utazik Nagy-Britanniába, tartózkodásának teljes időtartamát karanténban kell töltenie, és elutazásának napján lakóhelyéről csak közvetlenül az elutazás helyére - repülőtérre, kikötőbe - utazhat. A karanténszabályok megsértéséért tízezer fontig (több mint 4 millió forintig) terjedő pénzbírság szabható ki.

A brit kormány már több mint három hete érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak indulásuk előtt is el kell végeztetniük egy koronavírustesztet, és csak e szűrővizsgálat 72 óránál nem régebbi negatív leletének felmutatása után kezdhetik meg utazásukat.

Ezt egészíti ki az érkezés utáni két további koronavírusteszt elvégeztetésének kötelme jövő hétfőtől.

Mindemellett továbbra is mindenkinek ki kell töltenie indulása előtt a Passenger Locator Form nevű online űrlapot. Ezen több más adat mellett arról is be kell számolni, ha az utazó az indulását megelőző tíz napban olyan országokban járt, amelyekből a brit kormány az új koronavírus-variánsok elterjedtsége miatt megtiltotta a beutazást.

Azok, akik nem adnak pontos információt arról, hogy a nagy-britanniai érkezésük előtti tíz napban mely országokban jártak, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel, tízezer fontig terjedő bírsággal vagy mindkettővel sújthatók.

2021. február 10.

Ausztriában életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások

Február 10-étől, szerdától új beutazási rendelet lépett hatályba Ausztriában. Az új szabályok értelmében a beutazást megelőzően online regisztrációt kell kitölteni, és a belépést követően mindenki köteles hatósági házi karanténba vonulni tíz napra. A regisztrációs és karanténkötelezettség mellett minden, Ausztriába beutazni szándékozónak fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet. Amennyiben ezzel nem rendelkezik, haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül pótolni köteles.

A szigorú szabályok alól ezentúl az ingázók sem jelentenek kivételt, mostantól rájuk is vonatkozik a regisztrációs kötelezettség - hetente egyszer -, és beutazáskor nekik is fel kell mutatniuk egy negatív teszteredményt, amely esetükben azonban egyhetes is lehet.

Tirol tartományban a nagy számban fellelt dél-afrikai vírusmutáció megfékezésére péntektől csak negatív koronavírus teszt felmutatásával lehet majd elhagyni a tartományt. Az ellenőrzést a közutakon, a vasúti közlekedésben és a repülőtereken a hadsereg segíti.

2021. február 9.

Szigorú feltételekkel lehet csak Nagy-Britanniába utazni

A külföldről Nagy-Britanniába utazóknak az érkezésük utáni karanténidőszak alatt két koronavírustesztet kell elvégeztetniük.

10 évig terjedő börtönnel sújthatók azok a beutazók, akik elhallgatják a brit hatóságok elől, ha az érkezésük előtti tíz napban olyan országokban jártak, amelyekből a járványellenes intézkedések értelmében jelenleg nem lehet beutazni Nagy-Britanniába.

A külföldről érkezőknek február 15-től két PCR-tesztet kell elvégeztetniük, az elsőt két nappal, a másodikat nyolc nappal érkezésük után.

A brit kormány már három hete érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak indulásuk előtt is el kell végeztetniük egy koronavírustesztet, és csak e szűrővizsgálat 72 óránál nem régebbi negatív leletének felmutatása után kezdhetik meg utazásukat.

A két szűrővizsgálatra a Nagy-Britanniába készülőknek még indulásuk előtt időpontot kell foglalniuk a brit kormány erre a célra kialakított online felületén, amely csütörtöktől működik.

Ha az érkezés után elvégeztetett két teszt bármelyike pozitívnak bizonyul, az érintetteknek a szűrővizsgálat időpontjától számítva további tíz napig karanténban kell maradniuk, és ha szükséges, igénybe vehetik a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ellátórendszerét.

Pozitív lelet esetén a brit egészségügyi hatóságok a teszthez használt mintát automatikusan genetikai vizsgálatnak vetik alá, megállapítandó, hogy a fertőzést nem valamelyik új koronavírus-változat okozta-e.

Ezer font (csaknem 410 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók alávetni magukat az első koronavírustesztnek, és kétezer font büntetés vár azokra, akik mindkét kötelező szűrést visszautasítják.
     
Továbbra is mindenkinek ki kell töltenie indulása előtt az indulási helyszínt, a nagy-britanniai tartózkodási helyszínt és az elérhetőségeket rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form). Azok, akik valótlanságokat tüntetnek fel a Passenger Locator Form űrlapon, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

2021. február 3.

Magyarországról vírusteszt és karanténkötelezettség nélkül lehet Szerbiába utazni

2021. február 4-től már Magyarországról is negatív vírusteszt és karanténkötelezettség nélkül lehet Szerbiába utazni.

2021. február 2.

Ausztria február 8-tól szigorítja a határellenőrzéseket

Az új osztrák beutazási rendelet szerint az Ausztriába utazóknak három napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk, vagy az országba érkezve 24 órán belül teszteltetniük kell.

Az ingázóknak, a többi beutazóhoz hasonlóan, hetente egy alkalommal regisztráltatniuk kell magukat, és egy hétnél nem régebbi teszteredményt is fel kell mutatniuk.

Február 8-tól enyhítés kezdődik Ausztriában. Kinyithatnak a nem alapvető cikkeket árusító üzletek. A vásárlóknak kötelező lesz FFP2 védőmaszkot viselniük, emellett korlátozzák a helyiségekben egyszerre tartózkodók számát. Élelmiszerboltokban vásárlónként 10, a többi üzletben 20 négyzetméter kell biztosítani továbbra is.

A múzeumok is ismét fogadhatnak látogatókat.

Jelentősen megszigorítják a határellenőrzéseket megelőzve a koronavírus mutációinak elterjedését az országban. Aki Ausztriába utazik, annak kötelező regisztrálni, kell a negatív teszt, valamint jövő héttől változás lesz abban, hogy a 10 napos karanténkötelezettséget már nem lehet az ötödik naptól egy negatív vizsgálati eredménnyel kiváltani, mindenképpen a teljes időt kell letölteni. A szomszédos országokkal, a Cseh Köztársasággal és Szlovákiával szemben kibővítik a jelenlegi határellenőrzést. Magyarország és Szlovénia tekintetében marad a jelenlegi határellenőrzési gyakorlat.

Eddig a maszk viselés vagy a távolságtartás előírásainak megszegése miatt 25 illetve 50 eurós büntetést szabtak ki. Ezt most megemelik 90 euróra. A rendőrség és az egészségügyi hatóságok fokozott ellenőrzést végeznek a síterületeken annak érdekében, hogy „véget vessenek a nyüzsgésnek“, az illegálisan lefoglalt nyaralóhelyekre hivatkozva.

Február közepén dől majd el, hogy a még zárva tartó ágazatok, például a szállodák, a gasztronómia és a kulturális intézmények március elején kinyithatnak-e. 

2021. február 1.

Szigorúbban fogják ellenőrizni a csehek az országba érkező külföldieket

Az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a Csehországba érkező külföldi állampolgárokat, a járványügyi intézkedés február 5-én lép életbe.

Csehország eddig a más országok kockázatosságát az úgynevezett szemafor rendszerrel jelölte, amelyben minden szín a kockázatok egy-egy szintjének felelt meg. Eddig az európai országok többsége a piros színű sávban volt, ami magas kockázatnak felelt meg. Pénteken bevezetik az Európai Unió által előírt nagyon magas kockázati sávot is, amely sötét pirossal lesz jelölve.

Magyarország továbbra is a magas kockázati szintet jelölő piros sávban marad. Az ebbe a kockázati sávba tartozó személyek csak negatív antigén- vagy PCR-teszttel léphetnek be Csehországba. Új követelmény ezen személyek iránt péntektől, hogy a beutazást követő öt napon belül immár Csehországban PCR-tesztnek kell alávetniük magukat. A cseh külügy szerint ebbe a csoportba összesen 19 ország fog tartozni, Magyarországon kívül például még Németország, Lengyelország, Ausztria, Franciaország, Románia és Olaszország.

A nagyon magas kockázattal rendelkező országok állampolgárai csak negatív PCR-teszttel érkezhetnek Csehországba, ahol azonnal karanténba kell vonulniuk. Öt nap elteltével új PCR-tesztet kell készíteniük, s ha az negatív eredményt hoz, a karantén megszűnik. Az érintett személyeknek azonban további öt napig kötelező lesz legalább FFP2 színtű légzésvédőt hordaniuk. Ebbe a legkockázatosabb sávba többek között Szlovákia, Spanyolország, Portugália és Írország fog tartozni.

A narancssárga, közepesen kockázatos országok polgárainak kötelező lesz a 48 óránál nem régibb negatív antigén- vagy PCR-teszt felmutatása a határon. Ebbe a kategóriába egyebek között Finnország, Izland, Görögország és Norvégia fog tartozni.

A Csehországon átutazókra mindez továbbra sem vonatkozik majd, de az eddigi 24 óra helyett 12 óra alatt kell majd átutazniuk az országon. Kivételek érvényesek a határ menti ingázókra is.

A legalacsonyabb kockázatú zöld sávba sorolt országok - például a Vatikán, Új Zéland, Thaiföld vagy Szingapúr - polgárai feltételek nélkül érkezhetnek Csehországba.

A cseh kormány már múlt szombattól korlátozta a külföldiek beutazását. A külföldiek csak rendkívül indokolt esetekben léphetnek be Csehországba. Kivételt ez alól a Csehországban dolgozó vagy tanuló külföldi állampolgárok kaptak.

2021. január 26.

Franciaország területére az uniós országokból érkezők is csak negatív PCR-teszttel léphetnek be

A koronavírusnak a korábbiaknál fertőzőbb variánsaitól tartva Franciaország az Európai Unió tagállamaiból tengeri vagy légi úton érkezőket is csak egy 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-teszt kell felmutatatása mellett engedi belépni a területére.

A január 25-től érvénybe lépett intézkedés eddig csak az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozott. Az új szabályozás alól mentességet élveznek a határ menti ingázók és a fuvarozók.

A hatóságok elsősorban a légi és tengeri úton érkezőket ellenőrzik a repülőtereken és a kikötőkben, ami jelenleg heti 62 ezer beutazót érint.

A párizsi repülőterek igazgatósága szerint a szigorítás "nem jelent sok változást", sőt egyszerűbbé vált az eljárás, mert mostantól mindenkit ellenőrizni kell a belépéskor. A Roissy és az Orly termináljain a határőrök minden érkezőnek a személyi okmányai mellett a PCR-tesztjét is ellenőrzik. Akinél nincsen ilyen igazolás, annak a Vöröskereszt munkatársai helyben elvégeznek egy antigén gyorstesztet, amelynek az eredménye negyedórán belül megvan.

2021. január 23.

Belgiumba csak indokolt esetben lehet utazni

Az intézkedések értelmében január 27-től a Belgiumba beutazókat és az országból kiutazókat csak érvényes indokkal - például családi kötelezettségek vagy tanulmányok céljából - engedik át az országhatáron. A szabályok a belgiumi lakosokra is vonatkoznak, akiknek az országba lépésük után hétnapos karanténkötelezettséget kell vállalniuk, és két negatív tesztet kell felmutatniuk. Az alapvető feladatokat ellátó munkaerőre és a közlekedésben dolgozókra ezek a rendelkezések nem vonatkoznak.

 

2021. január 17.

Ausztriában február 8-ig meghosszabítják a teljes zárlatot

A karácsony után, december 26-tól bevezetett zárlatot eredetileg január 18-ig tervezték, majd 25-ig meghosszabbították. A mostani döntés alapján február 8-ig tart az országos karantén Ausztriában. Ennek elsődleges célja, hogy megelőzzék a koronavírus brit mutációjának robbanásszerű terjedését. 

Az új rendelkezés értelmében Ausztriában február 8-ig biztosan marad az egésznapos kijárási korlátozás, zárva maradnak - az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek és gyógyszertárak kivételével - a kereskedelmi egységek, a kulturális és sportlétesítmények, a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatók, és az iskolák is maradnak a távoktatásnál. A szállodák, éttermek és bárok még tovább lesznek zárva, előreláthatólag február végéig.

A másfél méteres távolságtartás előírt mértéke ezentúl 2 méter lesz, és január 25-től a szokásos, egyszerűbb maszkok helyett a tömegközlekedésben és a boltokban kötelező lesz a hatásosabb FFP2-es maszkok viselése. Ezeket a maszkokat a kereskedőknek önköltségi áron kell árusítaniuk, illetve a rossz anyagi helyzetű rétegeknek ingyen bocsátják majd rendelkezésre.

A sí- és korcsolyapályák - minden kritika ellenére - továbbra is nyitva tarthatnak a szigorú járványvédelmi intézkedések betartása és ezek még szigorúbb ellenőrzése mellett.

2021. január 16.

Január 17-től minden beutazónak karanténba kell vonulnia az Egyesült Királyságban

A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden ország esetében megszünteti a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Ugyanettől az időponttól negatív koronavírusteszt-eredményt is fel kell mutatniuk a külföldről érkezőknek.

A koronavírus-tesztet minden beutazónak az indulás előtt legfeljebb 72 órával kell elvégeztetnie, és mindenkinek ki kell töltenie az angliai tartózkodási helyszínt rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form) is. Az utasok ezen az űrlapon jelentik be a brit hatóságoknak, hogy érkezésük után hol töltik az elkülönítés idejét és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

A negatív koronavírusteszt-eredmény meglétét és a Passenger Locator Form kitöltését már az utazókat szállító légitársaságok ellenőrizni fogják, de érkezés után a brit hatóságok is kérhetik, és komoly pénzbírságra számíthatnak azok, akik nem tesznek eleget ezeknek az előírásoknak. Büntetendő cselekménynek számít, ha valaki negatív koronavírusteszt-eredmény nélkül érkezik Angliába, és ilyen esetben 500 font (több mint 200 ezer forint) pénzbírság szabható ki.

A külföldről érkezőket a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos karantén alól. Továbbra is van lehetőség arra, hogy a beutazók lerövidítsék a karanténidőszakot, ha az indulásuk utáni ötödik napon újabb koronavírus-szűrést végeztetnek, és ennek eredménye is negatív.

2021. január 14.

Franciaország megerősíti a határellenőrzést

Franciaország egész területén szombattól délután 6 órakor fog kezdődni az éjszakai kijárási tilalom "legalább két hétig", és a határellenőrzést is megerősíti a kormány a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata terjedésének megfékezésére.

A koronavírusnak korábbinál sokkal fertőzőbb brit és dél-afrikai változatai terjedésének megfékezésére, illetve azért, hogy a jelenleg a fertőzések egy százalékát adó fertőzőbb variánsok ne váljanak a "domináns törzzsé", a kormány a határok ellenőrzésének szigorításáról is döntött.

Az Európai Unión kívüli országokból érkezők csak egy negatív PCR-teszt bemutatásával utazhatnak be ezentúl Franciaországba, ahol egyhetes karanténba kell vonulniuk, majd annak a végén egy második PCR-teszten is át kell esniük.

2021. január 13.

Január 15-től kötelező elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába

A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések részeként január 15-étől kötelező előzetes elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába.

A regisztrációs kötelezettség minden Ausztriába beutazni szándékozóra vonatkozik, beleértve az osztrák állampolgárokat is. A korábban elrendelt 10 napos karanténkötelezettség továbbra is érvényben van, a karantén alól csak az ötödik napon lehet mentesülni saját költségre elvégzett negatív teszteredmény alapján.

Kivételt csak az ingázók,  az átutazók és az előre nem látható családi okból - például temetés - beutazók jelentenek, rájuk sem a karantén, sem a regisztrációs kötelezettség nem vonatkozik.

Azok a személyek, akik a koronavírus-járvány által kevésbé sújtott országból érkeznek a karanténkötelezettség alól mentesülnek ugyan, de az elektronikus regisztráció alól nem. Ezen országok listáját folyamatosan frissítik, jelenleg Európában csak Izland, Finnország, Norvégia, Görögország és a Vatikán tartozik ebbe a körbe.

A beutazás előtti online regisztrációnál nemcsak a nevet és elérhetőséget kell megadni, hanem azt is hol tartózkodott a beutazni kívánó az előző 10 napban. Ezzel akarják kiszűrni, hogy például valaki Dániából - amennyiben átrepül Finnországba - a karanténkötelezettséget elkerülve léphessen be az országba. Az adatokat a beutazástó számítva 28 napig tárolják, majd törlik a rendszerből.

Az online regisztráció után mindenki kap egy visszaigazoló e-mail-t, amelyben tájékoztatják az Ausztriában éppen érvényben lévő szabályozásról, a karanténkötelezettségről, illetve az ez alól való mentességről. A visszaigazolás tartalmaz egy QR-kóddal ellátott PDF fájlt, amelyet kinyomtatva vagy elektronikus formában a határon be kell mutatni. A regisztrációhoz szükséges elektronikus formanyomtatvány szerda dél óta rendelkezésre áll az egészségügyi minisztérium honlapján.

2021. január 10.

Hollandiába csak negatív teszttel lehet beutazni

A szabályok értelmében a külföldről visszatérő állampolgároknak vagy az országba látogatóknak érkezéskor negatív tesztet kell felmutatniuk, továbbá 10 napra karanténba kell vonulniuk.