Aktuális információk az utazási korlátozásokról

2021. szeptember 20.

print MTI/Hetedhétország.hu

Aktuális információk az utazási korlátozásokról

A koronavírus járványról szinte percről-percre változnak a hírek. Nehéz eligazodni, hogy éppen hová, milyen feltételekkel lehet utazni. Hírösszeállításunkban igyekszünk a legaktuálisabb információkat megosztani.

2021. szeptember 20.

Ausztria: Szigorú szabályozás mellett lesz Ausztriában téli síszezon

Szigorú szabályozás mellett, de lesz Ausztriában téli síszezon - jelentette be Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter a Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján hétfőn Bécsben.

Köstinger hangsúlyozta, a belföldi turisztikai ágazatnak idén nem kell attól tartania, hogy az osztrák síparadicsomok zárlat alá kerülnek. A szigorú járványügyi szabályozás azt hivatott szolgálni, hogy mindenki a lehető legnagyobb biztonságban élvezhesse a tél adta örömöket - tette hozzá.

A most ismertetett rendelkezés illeszkedik a kormány őszre meghirdetett, háromlépcsős intézkedési tervéhez, amelynek értelmében elsősorban a kórházak intenzív ágyainak telítettsége határozza meg a szükséges lépéseket.

Ausztria jelenleg az első fokozatnál tart, mivel az intenzív ágykapacitás elérte a 10 százalékos telítettséget. Ennek értelmében szeptember 15-étől az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletekben, gyógyszertárakban, illetve a tömegközlekedésben kötelező az FFP2-es maszk viselése, és ugyanez vonatkozik a sífelvonók zárt gondoláira is. Ezen kívül változott az antigén gyorstesztek érvényességi ideje is, 48 óráról 24 órára csökkent.

A második fokozat egy héttel azután lép életbe, hogy az intenzív osztályok kapacitása eléri a 15 százalékos telítettséget. Ettől az időponttól az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. Ez a szabályozás fog vonatkozni az úgynevezett Aprés-Ski (síelés utáni) partikra is, amelyek köztudottan hozzátartoznak a sípályák kínálatához.

Amennyiben a járványhelyzet romlik, és az ágykapacitás telítettsége eléri a 20 százalékot, az éttermek napközbeni látogatása - a védettségi igazoláson túlmenően - ugyan negatív koronavírusteszttel még megengedett lesz, de már csak PCR tesztet fogadnak majd el.

A tárcavezető hangsúlyozta: a sílifteknél nem lesznek kapacitáskorlátozások és kötelezően betartandó távolságtartás sem, és mivel az igazolások ellenőrzése a jegyek megvételénél történik majd, elkerülhetők lesznek a hosszú sorban állások a síliftekbe beszálláskor.

Elmondta, a karácsonyi vásárokra ugyanezek a szabályok vonatkoznak majd. A védettségi igazolásokat és a negatív teszteredményeket a rendőrség és az egészségügyi hatóságok munkatársai fogják ellenőrizni.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter újságírói kérdésre elmondta, amennyiben az intenzívágyak telítettsége még tovább emelkedne, a szabályozás mindenképpen abba az irányba fog tolódni, hogy a védettségi igazolással rendelkezők (beoltottak, gyógyultak) továbbra is látogathassák a nyitva tartó éttermeket, kulturális és sportrendezvényeket.

Mindkét miniszter hangsúlyozta, a világos és egyértelmű szabályok megkönnyítik a vendéglátásban és a turizmusban dolgozóknak a téli szezon tervezhetőségét, ugyanakkor a vendégek is tudják, mihez tartsák magukat, és már most nyugodtan foglalhatnak szállást bármelyik síparadicsomban, hiszen a biztonságuk garantált.

2021. szeptember 17.

Anglia: A kétszer oltottaknak októbertől nem kell teszt az angliai beutazás előtt

A jövő hónap elejétől nem kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük az angliai beutazás előtt azoknak, akik mindkét oltási dózist megkapták

Az intézkedés október 4-én lép életbe azok számára, akik nem a brit kormány által a vörös - vagyis a legmagasabb járványkockázatú - kategóriába sorolt országokból utaznak Angliába.

gy későbbi októberi időponttól az angliai érkezés után sem kell PCR-tesztnek alávetniük magukat a nem vörös besorolású országokból érkezőknek, hanem elégséges lesz egy sokkal olcsóbb gyorsteszt.

Október 4-től megszűnik a zöld és a sárga járványkockázati besorolás - az utóbbiba tartozik jelenleg Magyarország is -, és csak a vörös kategória marad meg. A vörös kategórián kívüli országokból így egyszerűbbé válik az angliai beutazás.

2021. szeptember 14.

Ausztria: Változik a beutazási rendelet Ausztriában

Az ÖGB Burgenland magyarnyelvű tanácsadó irodájának tájékoztatása szerint, szeptember 15-től változik a beutazási rendelet Ausztriában. Többek között szerdától 360 napra hosszabbodik az oltási igazolások érvényessége. A tesztek érvényességi ideje változatlan marad.

Az oltási igazolások érvényessége 270-ről 360 napra tolódik ki. Kivételt az egy adagos vakcinák képeznek. A kétadagos vakcinák esetében az első és a második oltás között legalább 14 napnak kell eltelnie az érvényességhez.

Az ÖGB Burgenland magyarnyelvű közösségi oldalán továbbá az is olvasható, hogy a kétadagos oltásoknál a harmadik, az egyadagosoknál a második frissítő oltás érvényessége szintén 360 nap, ha ezen oltás és az előző oltás között legalább 120 nap az 4 hónap eltelt. Nem részletezi viszont a jogszabály a kevert oltások esetében az érvényességet. Az ÖGB megkeresésére a minisztérium jelezte, hogy ez még kidolgozás alatt van.

A beutazási rendelet hatálya kitolódott 2021. október 31-ig. A változások 2021. szeptember 15-én lépnek hatályba. Nem változott a tesztek érvényessége. Magyarországról rendszeresen ingázók, foglalkoztatáshoz kapcsolódó beutazás, iskolai, tanulmányi célú beutazás vagy családlátogatás esetén továbbra is 7 nap a tesztek érvényessége. Minden más esetben Magyarországról beutazva a tesztek érvényessége PCR-tesztek esetében 72 óra, antigén tesztek esetében 48 óra, valamint otthon, de hatóságilag online rögzített antigén tesztek esetében 24 óra.

2021. szeptember 13.

Ezek azok az uniós országok, amelyek engedélyezik a beutazást a Sinopharmmal beoltottak számára

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján jelenleg az összes uniós ország elismeri az EMA által jóváhagyott oltóanyagadagokat - Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Moderna (Spikevax), AstraZeneca (Vaxzevria) és Johnson & Johnson (Janssen).

Mégis, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - amelynek része a Sinopharm - által sürgősségi használatra felsorolt oltásokról van szó, az eset nem ugyanaz. Ennek oka, hogy a Sinopharmot az EMA még nem hagyta jóvá, így az uniós országokban kevésbé ismerik el.

Jelenleg a következő uniós és schengeni térségbeli országok fogadják el a Sinopharmot a COVID-19 elleni védettség érvényes bizonyítékaként:

 • Ausztria
 • Ciprus
 • Görögország
 • Magyarország
 • Izland
 • Hollandia
 • Spanyolország
 • Svédország
 • Finnország
 • Svájc

Spanyolország az első országok között van, amelyek elismerik a Sinopharm vakcinát. Míg a többi ország csak az EMA által jóváhagyott vakcinával immunizált utazóknak engedélyezte a beutazást, addig az ország hatóságai már akkor kiemelték, hogy "minden olyan vakcinát elfogadnak, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA és a WHO forgalomba hozatalra engedélyezett".

Az utazási folyamat megkönnyítése és a szabad mozgás támogatása érdekében Hollandia is úgy döntött, hogy a Sinopharmmal beoltott személyek számára engedélyezi a belépést. Hollandia elfogadja az olyan oltási bizonyítványt, amely tanúsítja, hogy a birtokosát Sinopharmmal immunizálták, amennyiben a dokumentum tartalmazza az összes szükséges információt.

Hasonlóképpen, a finn Egészségügyi és Jóléti Intézet bejelentette, hogy az EMA vagy a WHO által jóváhagyott vakcinával beoltott minden utazó az országba való belépéskor teljes mértékben immunizáltnak minősül. Ennek eredményeképpen a Sinopharmmal beoltottaknak nem kell karanténszabályokat betartaniuk, amikor Finnországba utaznak.

Ami Ausztriát illeti, bár az ország elismeri a Sinopharmot, mint a védettség érvényes igazolását, a hatóságok megjegyezték, hogy az oltással beoltott utazók nem léphetnek be szállodákba, éttermekbe, és nem vehetnek igénybe egyéb szolgáltatásokat, amíg az országban tartózkodnak.

"A Sinovac/Sinopharm nem érvényes a szállodákba, éttermekbe stb. való belépéshez Ausztrián belül" - magyarázták az osztrák hatóságok.

Az EU több országában már elfogadják a kevert COVID-19 vakcinaadagokat is. Korábban arról számoltak be, hogy a kombinált oltásokat elismerő országok között van Dánia, Németország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Norvégia és Norvégia.

A fent említett országokon kívül az európai kontinensen található további országok, amelyek szintén elismerik a Sinopharmot a védettség érvényes igazolásaként, a következők:

 • Grúzia
 • Észak-Macedónia
 • Montenegró
 • Szerbia

2021. szeptember 10.

Montenegróba a jövő héttől csak oltási igazolással vagy negatív teszttel lehet belépni

A jövő héttől csak két adag oltás felvételét igazoló dokumentummal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni Montenegróba, és ugyanez érvényes a szórakozóhelyekre, vendéglátóhelyekre és a bevásárlóközpontokba történő belépésre.

2021. augusztus 30.

Szicíliában szigorítják a járványintézkedéseket

Szicíliában augusztus 30-tól újra bevezetik a nyár elején feloldott szigorításokat, miután a delta variáns terjedésével megteltek betegekkel a kórházak.

Szicília teljes területén hétfőtől kötelező a maszk viselése hatéves kortól. A védőeszközt nemcsak belső térben, hanem a szabadban, tehát az utcákon is viselni kell. A vendéglátóhelyeken egy asztalnál csak négyen ülhetnek, a stadionokban, színházakban, koncerttermekben ismét 25 százalékra korlátozzák a jelenlévők számát.

Szigorítást korábban már ötvenöt szicíliai városban bevezettek, de az egészségügyi minisztérium mostani rendelete értelmében az ötmilliós dél-olaszországi sziget egésze - egyedüli régióként - visszalép az úgynevezett sárga színű övezetbe, mely a szigorítások legalacsonyabb fokozatát jelenti. A járványintézkedések egyelőre két hétig érvényesek.

2021. augusztus 30.

Szeptember 6-tól védettségi igazolvány kell a Szlovénián átutazó külföldieknek

Védettségi igazolást kell felmutatniuk a határon azoknak a külföldi állampolgároknak, akik átutaznak az országon. Az új jogszabály majd csak szeptember 6-án lép életbe.

2021. augusztus 29.

Észak-Macedóniába szeptembertől csak oltási igazolással vagy negatív teszttel lehet belépni

Szeptember elsejétől csak oltási igazolással, negatív PCR-teszttel vagy a koronavírus okozta betegségből történő felgyógyulást igazoló dokumentummal léphetnek be Észak-Macedóniába a külföldiek és az észak-macedón állampolgárok.

A nyár eleje óta Észak-Macedóniába a környező országok, illetve a saját állampolgárai korlátozás nélkül léphettek be, a romló járványmutatók miatt viszont a kormány korlátozásokat vezetett be. Azok az észak-macedón állampolgárok például, akik szeptember elseje után térnek haza külföldről, és nem rendelkeznek egyik kért dokumentummal sem, hétnapos otthoni karanténra kötelezhetők. Emellett akik csak átutaznának az országon, a szükséges dokumentumok nélkül is megtehetik, ám minderre csak öt órájuk lesz.

2021. augusztus 12.

Újabb szigorítások Ausztriában augusztus 15-től

Ausztria megint szigorít: augusztus 15-től jönnek az új szabályok, de a Magyarországról érkezőknek továbbra sem kell majd előre regisztrálniuk, de egyes helyeket augusztus 15-től szigorúbb feltételek mellett vehetik csak igénybe az országba látogatók.

A szállodák, éttermek, éjszakai szórakozóhelyek, de a boltok, színházak, múzeumok és szabadidő-központok is jó ideje nyitva vannak már, ám ezeket a szolgáltatásokat augusztus 15-től szigorúbb feltételek mellett vehetik csak igénybe az országba látogatók. Jelenleg mindenki, aki valamelyik EU-s engedéllyel rendelkező koronavírus elleni oltás első adagját megkapta, vagy a járvány kezdete óta átesett már a fertőzésen, szabadon mehet bárhová – vacsorázni, szórakozni egyaránt.

A hónap közepétől azonban már csak azoknak lesz szabad bejárásuk ezekre a helyekre, akik mindkét dózison túl vannak (illetve, ha a Johnson & Johnson egykomponensű oltását kapták, akkor igazolni tudják, hogy legkevesebb 22 napja túl vannak az injekción). Az ezt igazoló dokumentum (pl. EU-s oltási igazolás, vagy zöld útlevél) kiváltható egy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel, vagy egy olyan papírral, amely igazolja, hogy a tulajdonosa nem több mint 90 napja esett át a koronavírus-fertőzésen.

A beoltottak közül sem jogosult azonban mindenki arra, hogy étterembe, moziba vagy szállodába menjen: azok, akik több mint 270 napja szereztek valamelyik vakcina által védettséget a koronavírus ellen, csak PCR-teszt elvégzése után látogathatják az intézményeket.

2021. augusztus 10.

Franciaországban augusztus 9-től lesz kötelező a Covid-igazolás

Auguztus 9-től a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a kórházakban, a vásárokban.

A kulturális intézményekben (mozik, színházak, múzeumok) és a sportolásra alkalmas helyeken kormányrendelettel már július 21-én érvénybe lépett az intézkedés, a bevásárlóközpontokra viszont később sem fog vonatkozni.

Az oltási igazolványok vagy a negatív tesztek felmutatása a 12 és 17 év közöttiek számára csak szeptember 30-tól lesz kötelező, miután számukra később kezdődött az oltási kampány.

A koronavírus delta variánsa miatt fokozatosan romló járványügyi helyzet miatt egymás után állítják vissza a kültéri maszkviselés kötelezettségét a prefektúrák a francia nyaralóhelyeken. Az új eseteknek immár csaknem kilencven százalékát a fertőzőbb mutáns okozza.

A maszkviselés mellett a gyülekezést és az esti szórakozást korlátozó intézkedések léptek életbe kedden Korzika szigetén, az Atlanti-óceán mentén több nyaralóvárosban, de a keleti és a dél-keleti országrész egyes megyéiben is.

A délnyugati Gironde megye prefektusa kötelezővé tette a maszkviselést Bordeaux-ban is és a turisztikai övezetekben a spanyol határ közelében, ahol az alkoholfogyasztás is tilos a köztereken augusztus 31-ig, de a korlátozás nem vonatkozik a parkokra, a természetvédelmi övezetekre és a tengerpartokra, illetve a strandokra. Hasonló intézkedések léptek életbe Vendée, Charente-Maritime, Landes és Pyrénées-Atlantiques megyékben az Atlanti-óceán partján.

2021. július 27.

Hollandiába oltási igazolvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni augusztus 8-tól

Hollandia szigorításokat jelentett be a járványügyi szempontból magas kockázati besorolású európai országokból történő beutazásra vonatkozóan, augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba.

Azoknak, akik nem teljesen beoltottak a koronavírus ellen, 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel kell rendelkezniük vagy antigéntesztet kell készíttetniük legfeljebb 24 órával a hollandiai indulásuk előtt. 

2021. július 22.

Július 13-tól San Marinóba is szabadon lehet utazni oltási igazolással

Magyarország a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött már Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával, a Bahreini Királysággal, Horvátországgal, Törökországgal, Észak-Macedóniával, Csehországgal, Georgiával, Mongóliával, Moldovával, Ciprussal, Szlovákiával, a Marokkói Királysággal, Albániával, Ukrajnával, Kazahsztánnal és San Marinóval, továbbá ugyanilyet köt augusztus 1-től a Zöld-foki Köztársasággal.

2021. július 11.

Szlovénia ismét szigorít a beutazási feltételeken

A koronavírussal fertőzöttek növekvő száma miatt július 15-től új határátlépési feltételek lépnek érvénybe Szlovéniában. Függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik.

Kivételt képeznek ez alól azok a külföldi állampolgárok, akik rendelkeznek ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel Szlovéniában, valamint a 15 évnél fiatalabbak, akik szüleik vagy nevelőik kíséretében érkeznek az országba.

2021. július 10.

Máltára csak beoltott turisták mehetnek

Málta július 14-től csak azokat a turistákat engedi be, akik teljesen immunizáltak a koronavírussal szemben.

Egyedül az Európai Unió és Nagy-Britannia által kiállított oltási igazolványokat fogadják el. Kivételt képeznek ugyanakkor a teljesen beoltott szülőkkel utazó 12 évesnél fiatalabb gyerekek, ha vírustesztjük negatívnak bizonyul.

Frissítés: Korábbi bejelentése ellenére Málta mégsem zárja le határait a koronavírus elleni oltással nem rendelkező turisták előtt. Az oltási igazolványok nélkül beutazó embereknek ugyanakkor egy bizonyos időre karanténba kell vonulniuk.

2021. július 8.

Enyhülnek a sárga kategóriás országokra, köztük Magyarországra érvényes brit utazási korlátozások

Július 19-től nem kell karanténba vonulniuk azoknak a Nagy-Britanniában élő utazóknak, akik a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról térnek vissza Angliába, és a brit oltási kampány keretében kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát.

A brit kormány már dolgozik azon, hogy "a nyár későbbi szakaszában" a fontos turisztikai piacokról, köztük az Egyesült Államokból és az Európai Unió országaiból Angliába érkező külföldiekre is kiterjedhessen a beutazási korlátozásokat enyhítő intézkedés.

2021. július 1.

Horvátországban új határátlépési feltételek léptek érvénybe július 1-jétől

Július 1-jétől új határátlépési feltételek léptek érvénybe Horvátországban függetlenül attól, milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik. Az új rendelkezések július 15-ig lesznek érvényben.

Azok, akik rendelkeznek digitális uniós COVID igazolással, korlátozások nélkül léphetik át a határt.

Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot. Az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba.

Két oltásnál a második dózis felvételétől 14 napnak kell eltelnie.

Azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek az uniós zöld kártyával, csak akkor léphetnek a Horvát Köztársaságba, ha oltási igazolással vagy negatív PCR- vagy BAT-teszttel rendelkeznek, vagy igazolást tudnak felmutatni, hogy átestek a Covid-19 betegségen.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.

A megerősített határellenőrzés miatt az átkelőkön jelentős torlódás várható. A leginkább érintett a Letenye/Goričan határátkelő, amelyeket a tengerparta tartó osztrák, magyar, cseh és lengyel utazók is útba ejtenek. Érdemes tehát kisebb forgalmú átkelőket keresni, vagy módosítani az úti terveket.

2021. június 28.

Új Covid beutazási rendelet Ausztriában július 1-jétől

Július 1-től, az európai „zöld útlevél“ hatálybalépésének napjától Ausztriára is új beutazási rendelet vonatkozik. A beutazóknak igazolniuk kell, hogy csak alacsony kockázatú országban jártak, különben 24 órán belül tesztet kell csináltatniuk. Magyarország továbbra is az alacsony kockázatú országok közé tartozik.

Az alacsony járványügyi kockázatú országokból Ausztriába belépő személyeknek hitelt érdemlően igazolniuk kell, hogy az elmúlt tíz napban kizárólag ott tartózkodtak. Ha ez a bizonyíték nem áll rendelkezésre, 24 órán belül Covid-19 tesztet kell végezni a tegnap késő este közzétett rendelet szerint.

A vírusvariáns területekről, mint például Nagy-Britannia, Brazília, India és Dél-Afrika, elvileg tilos a belépés. Az osztrákok, az EU- és EGT-állampolgárok és mások azonban mentesülnek ez alól. A kockázatos országokból történő belépéskor az utazóknak negatív tesztet kell bemutatniuk, regisztrálniuk kell magukat, és azonnal tíz napos karanténba kell vonulniuk. A karantént legkorábban az ötödik napon, negatív teszt esetén szüntethetik meg. A karanténkötelezettség alól felmentést élveznek a szakmai célú utazások, valamint az Ausztria elsődleges érdekét szolgáló utazások, különösen a kultúra és a sport területén, pl. a felügyelők és az edzők.
 
Alacsony kockázatú országok: Az Egészségügyi Minisztérium jelenleg a következő országokat sorolja az alacsony kockázatú országok közé: Albánia, Andorra, Ausztrália, Belgium, Bulgária, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Görögország, Hongkong, Hollandia, Írország, Izland, Írország, Izrael, Horvátország, Japán, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Makaó, Málta, Monaco, Németország, Új-Zéland, Olaszország, Málta, Franciaország, Németország, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, San Marino, Szaúd-Arábia, Szerbia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Dél-Korea, Tajvan, Thaiföld, Csehország, Magyarország, Vatikánváros, Amerikai Egyesült Államok, Vietnam és Ciprus.
 
A rendelet nem vonatkozik az átutazókra. Minden más ország esetében továbbra is be kell mutatni a vakcinázási igazolást, a PCR-, antigén- vagy antitestvizsgálatot vagy a fertőzésből való felgyógyulás igazolását, továbbá regisztrációs és karanténkötelezettség is fennáll. Kivételt képeznek a rendszeresen ingázók, a határokon átnyúló iskolai és tanulmányi látogatások, családi okokból vagy élettársak meglátogatása céljából tett látogatások. A nyilvántartásba vételi és karanténkötelezettség alól mentesülnek azok a személyek is, akik az e célból előírt utolsó oltási adagot követő 14 nappal teljes immunizálást kaptak. Ugyanez vonatkozik a tizenkét év feletti kiskorúakra is, ha egy teljesen beoltott felnőtt kíséretében lépnek be az országba.