A világ legszebb strandjáról híres horvát sziget karantén alá került

2020. május 9.

print MTI/Hetedhétország.hu

A világ legszebb strandjáról híres horvát sziget karantén alá került

Horvátországban karantén alá helyezték az Aranyszarv-strandról híres Brač-szigetét.





A közép-dalmáciai Brač-szigetén új góc alakult ki, ezért a hatóságok 14 napos karantént rendeltek el.

Brač-szigetéről egy idősebb férfi Splitben volt kórházban, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. A vele kapcsolatba került 37 ember közül pénteki jelentések szerint 22-en fertőződtek meg a koronavírussal. Jelenleg 14 napos karantén rendeltek el a szigeten, senki nem hagyhatja el lakhelyét és a szigetre sem látgathat senki. A lakosságot tömeges tesztelésnek vetik alá.

Horvátországban egy nap alatt tizenöttel - huszoneggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2176-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pénteken egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 87-re emelkedett. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1726 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 181 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 44 218 koronavírustesztet végeztek el.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: országos szinten nem állítják vissza a feloldott korlátozásokat, de amennyiben góc alakul ki valahol, mint jelen esetben Brač-szigetén, hasonlóképpen fognak eljárni, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését.

A szőlők és olajfák szigetének is nevezett Brač Dalmácia legnagyobb, és az Adria 3. legnagyobb szigete. Itt található a világ egyik legszebb strandja, amely arról is híres, hogy szinte óráról-órára változtatja az alakját. A Zlatni Rat sűrű fenyvessel karéjozott, fél kilométernyi hosszú homoknyelvként nyúlik be a tenger kékségébe. A földnyelv a tenger alatti zátony körüli apró kavicstörmelék felgyülemlésével és rétegződésével növekszik, csúcsa a hullámok és a tengeri áramlatok függvényében változtatja formáját.

Brač híres az ókor óta fejtett fehér mészkövéről is, melyet a washingtoni Fehér ház, a berlini Reichstag, a spliti Diocletianus-palota, a trogiri katedrális, és több velencei palota építéséhez is használtak.

A sziget a középkorban sokáig magyar felségterület volt. 1102-ben Könyves Kálmán uralmát ismerte el a sziget, II. András a szigetet a Krk-i Frangepán családnak adományozta. Majd a velenceiek és a magyar-horvát királyok váltották egymást egészen a 15. századig.

(Címlapfotó: Aranyszarv-strand, Brač (c) flickr/Nick Savchenko)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play