Tudunk nyaralni idén? Válaszok a sokakat érdeklő kérdésekre

2020. május 25.

print Hetedhétország.hu

Tudunk nyaralni idén? Válaszok a sokakat érdeklő kérdésekre

Hogyan tudunk idén nyaralni, sokunkban merül fel ez a kérdés. Az eltérő járványhelyzet miatt ahány ország, annyi szabályozás. Megpróbálunk segíteni eligazodni az információk tengerében, sorra vesszük az egyes országok beutazási feltételeit. Cikkünket folyamatosan frissítjük az aktuális helyzetnek megfelelően.

Magyarország

Ausztria: Friss koronavírusteszttel szabad az átjárás Ausztriába. A rendelet szerint Magyarországra magyar és osztrák állampolgár akkor léphet be szabadon, ha egy legfeljebb négynapos negatív koronavírusteszttel igazolja, hogy nem fertőzött. A rendelet a magánszemélyekre vonatkozik, a teherforgalomra nem.

Szerbia: Május 25-től korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai. A kétoldalú egyeztetések eredményeként a szerb állampolgárok karanténkötelezettség és vírusteszt nélkül beléphetnek Magyarországra, és magyar állampolgárok is így térhetnek vissza Szerbiából.

A hatályos szabályok szerint a külföldről hazatérő magyar állampolgárok a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át. Ha felmerül velük szemben a fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba kerülnek. Ha nem merül fel fertőzésgyanú, akkor elrendelik velük szemben a hatósági házi karantént. Mentesül a hatósági házi karantén alól az, aki meggyógyult a fertőzésből és tünetmentes, valamint az, aki igazolja, hogy külföldön 14 napos vagy azt meghaladó járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt. A hatósági házi karantén elrendelése alól különös méltányosságot lehet kérni még a beutazást megelőzően. Az ügyintézéshez szükséges kérvény a rendőrség honlapján, a police.hu oldalon található meg.

A magyar kormány arra készül, hogy ha kisebb késéssel is, de a belföldi turisztikai szezon el fog indulni. A külföldi turisták elmaradásával számolnak. A magyarok külföldi utazásaival kapcsolatban a magyar kormány egyedül nem tud dönteni, ebben a jelenlegi helyzetben uniós és más országokkal közös egyeztetés kell.


Kapcsolódó hírek