Látványosan kezdődik Fiumében február 1-jén az Európa Kulturális Fővárosa program

2020. január 21.

print MTI/Hetedhétország.hu

Látványosan kezdődik Fiumében február 1-jén az Európa Kulturális Fővárosa program

Február 1-jén 500 művész részvételével, 70 produkcióval 30 helyszínen nyitják meg a horvátországi Fiumében (Rijeka) az Európa Kulturális Fővárosa programot.





A programok már január 31-én elkezdődnek és egész hétvégén tartanak. A megnyitó napján számos zenés és táncos fellépéssel, performansszal és kiállítással várják az érdeklődőket a Kvarner-öböl partján elterülő város utcáin és terein.

A hivatalos megnyitót délután rendezik a fiumei Horvát Nemzeti Színházban (HNK), ahol az Európai Bizottság képviselője átnyújtja Fiumének az Európai Kulturális Fővárosa plakettjét. Az eseményen számos diplomata, a horvát kormány, valamint a korábbi és a leendő Európa Kulturális Fővárosa címet viselő települések képviselői is jelen lesznek.

A megnyitó központi programja a kikötőben zajlik majd. Az "Opera Industriale" című produkciót Dalibor Matanic rendezte, két zeneszerző, Josip Marsic és Zoran Medved műve alapján, amelyet Fran Djurovic hangszerelt. Az előadás hangok, zenék és zajok együttese, amelyet a fény és a sötétség effektjei kísérnek, és amelyhez olyan erős szimbólumokat használnak fel, amelyek Fiumére és Európára jellemzőek. A produkcióban 120 előadóművész vesz részt: táncosok, énekesek és zenészek. Az egyik szerző szerint a zene kamaraművek keveréke, amely hangos és kellemetlen elemeket is tartalmaz.

A produkció rendezője leszögezte: a fiumei megnyitó sokkal összetettebb, mint bármelyik korábbi megnyitó volt más európai kulturális fővárosban. Arra számítanak, hogy szinergiát teremtenek az előadóművészek és a közönség között, hogy az emberek az eddiginél jobban megszeressék a kultúrát. Céljuk továbbá az, hogy a kikötőt egy kitörő vulkánná alakítsák a produkció alatt.

Fiumében 2020-ban mintegy 300 kulturális programot és 600 egyéni rendezvényt szerveznek, amelyekben 300 partnerszervezet és művész vesz részt több mint 55 európai és más országból. A programok fő témái, Fiume és a kortárs Európa identitásának összefonódása, a víz, a munka és a migráció.

A város 140 millió kuna (6,3 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást is kapott az Európai Uniótól különböző épületek és helyszínek felújítására, egyebek között Josip Broz Tito Galeb (Sirály) nevű hajójának múzeummá alakítására.

(Fotó: wikipedia/RijekaPhotos)

Előkészítés alatt áll továbbá a Frangepánok útján nevű kulturális-turisztikai útvonal projektje is, amelynek keretében 17 Frangepán-kastélyt és három szakrális helyszín újítanak fel a Tengermelléki-fennsíki megyében.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play