Kultikus gasztrohelyszín nyílt Lyonban

2019. november 5.

print Hetedhétország.hu

Kultikus gasztrohelyszín nyílt Lyonban

A lyon-i Cité Internationale de la Gastronomie interaktív kulturális helyszínként biztosítja Lyon gasztronómiai örökségének továbbvitelét.





Az 2019. október 19-én Lyon-ban megnyílt a Cité Internationale de la Gastronomie a frissen felújított Grand Hôtel-Dieu de Lyon épületében kapott helyet.  

A nagyszabású projekt a grandiózus és történelmi Grand Hôtel Dieu egyik kereszt alakú épületrészében kapott helyet. A 375 méter hosszú épületkomplexumot a 12. században kezdték építeni, és egészen 2010-ig Franciaország leghíresebb és fontosabb kórháza volt. Ma pedig egy gyönyörűen rendbe hozott vásárközpont - termelői piaccal és boltokkal - a Rhône folyó mentén.

Cité Internationale de la Gastronomie a Grand Hôtel-Dieu-n belül egy 3 930 négyzetméteres területet foglal el az északi oldalon. A bemutatótér egyes szekciói a 16-17. századból származnak, egy központi kupolás épülettel és a hozzá tartozó két szárnnyal. Az egész projekt elrendezése a „gasztronómia az étkezés és az egészség határán" tematikára épül. Arra tanítja a látogatókat, hogy miként kell jól étkezni, hogy lehet összekötni az egészséges étkezést a szenvedélyes, élménydús főzéssel és bemutatja a legújabb élelmiszerekkel kapcsolatos kutatásokat és eredményeket is.

Cité Internationale de la Gastronomie a Grand Hôtel-Dieu-n belül egy 3 930 négyzetméteres területet foglal el az északi oldalon. A bemutatótér egyes szekciói a 16-17. századból származnak, egy központi kupolás épülettel és a hozzá tartozó két szárnnyal. Az egész projekt elrendezése a „gasztronómia az étkezés és az egészség határán" tematikára épül. Arra tanítja a látogatókat, hogy miként kell jól étkezni, hogy lehet összekötni az egészséges étkezést a szenvedélyes, élménydús főzéssel és bemutatja a legújabb élelmiszerekkel kapcsolatos kutatásokat és eredményeket is.

Az épületben látható állandó kiállítások és időszakos tárlatok egy-egy élelmiszerrel, termőterülettel, vagy éppen egy érdekes vidék étkezési szokásaival foglalkoznak. 

Több állandó kiállítást is megtekinthetünk: a "Bon Appétit" a Lyon-i gasztronómia történetét meséli el,  a "Grand Hôtel Dieu" bemutatja az épület történetét, illetve az étekezés és az egészség kapcsolatát,  a „Gasztronómiai atlasz” című kiállítás a világ kulináris hagyományait és a gasztronómia nagy alakjait ismerteti,  az "Á table!" részleg a piacok világába repíti el a látogatókat, ahol főként a francia alapanyagokkal ismerkedhetünk,  az "Et demain?" részleg pedig a jövő élelmiszerellátásának témakörét járja körbe, a gyerekeket pedig a "Miam Miam!" gasztronómiai játéktér várja.

Ezenkívül interaktív workshopokat, konferenciákat, előadásokat és interaktív kísérleteket is tartanak. A műhelymunkákon résztvevők megkóstolhatják, megérinthetik és megszagolhatják a konyhaművészeti alkotásokat.

Címlapfotó: ©ThierryFournier/Metropole Lyon


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play