Egy amszterdami kiállítás Rembrandt munkamódszereinek modern kori vizsgálatába enged bepillantást

2019. október 26.

print MTI

Egy amszterdami kiállítás Rembrandt munkamódszereinek modern kori vizsgálatába enged bepillantást

Az amszerdami Rembrandt Ház kiállítást úgy rendezték be, mint egy laboratóriumot, amelyben az érdeklődők maguk is kipróbálhatják azokat a módszereket, amelyekkel Rembrandt műveit tanulmányozzák a kutatók.





Egy Rembrandt amszterdami házának emésztőgödréből előkerült agyagedény is helyett kapott a holland fővárosában lévő Rembrandt Ház új kiállításán, amely a 17. századi művész munkamódszereibe és alkotásainak modern kori vizsgálatába enged bepillantást az érdeklődőknek.

A zománcozott edényt - egy másikkal együtt - még 1997-ben tárták fel a Rembrandt egykori házánál végzett régészeti ásatások során. Noha az edényeket már akkoriban elemezték, a tartalmuk pontos meghatározását csupán a közelmúltban kidolgozott módszerek tették lehetővé - írja a theartnewspaper.com.

Az egyikben fehér lerakódást találtak: ezt a krétatartalmú anyagot széles körben alkalmazták a korabeli művészek a fatáblák előkészítéséhez. A másikban lévő bézs színű anyagot - kvarc, föld pigmentek, kréta és ólom keveréke - a vásznak előkészítéséhez használták.

A szakértők szerint Rembrandt volt a holland aranykor egyetlen festője, aki ilyen kvarc tartalmú anyaggal dolgozott, ami azt jelenti, hogy az emésztőgödörben talált edény szinte biztosan az ő műhelyéből származik. Ez a keverék egyébként nem csak olcsó volt, hanem megőrizte a vászon rugalmasságát is, ami nagyon hasznos volt a nagy méretű festmények esetében.

A múzeum Rembrandt's Laboratory: Rembrandt's Technique Unravelled című tárlata a művész halálának 350. évfordulójához kötődő egyéves programsorozat része. A 2020 februárjáig látogatható kiállítást úgy rendezték be, mint egy laboratóriumot, amelyben az érdeklődők maguk is kipróbálhatják azokat a módszereket, amelyekkel Rembrandt műveit tanulmányozzák a kutatók.

Címlapkép: Rembrandt festékei a Rembrandt Ház kiállításán


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play