Göteborg és Malaga az intelligens turizmus új fővárosai

2019. október 14.

print MTI

Göteborg és Malaga az intelligens turizmus új fővárosai

Göteborgot és Malagát választották az intelligens turizmus 2020-as európai fővárosainak.





A svédországi Göteborg és a spanyolországi Malaga viselheti az Intelligens Turizmus Európai Fővárosa címet 2020-ban. Az európai uniós díjat másodszor osztották ki.

Az idei pályázaton 17 uniós tagország 35 városa vett részt, a szakmai zsűri végül a 10 leginkább kiemelkedő pályázat közül választotta ki a két győztest.

A franciaországi Lyon városa mellett a címet idén viselő Helsinkiben tartott díjátadón további négy elismerést is kiosztottak. A hollandiai Breda az akadálymentesség, a szlovéniai Ljubljana a digitalizáció területén, a svédországi Göteborg a fenntarthatóság, míg a németországi Karlsruhe a kulturális örökség és kreativitás területén elért eredményei és kapcsolódó pályázata alapján kapta az elismerést.

A turisztikai kezdeményezés célja, hogy támogassa a fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztéseket és minél szélesebb körben ismertesse meg az intelligens turizmus nyújtotta előnyöket. A cím elnyeréséhez erős európai dimenzióval bíró, egyedi turisztikai programot kell létrehoznia a pályázó városoknak, amelyre a pályázat kiírásának első évében Helsinki és Lyon, idén Göteborg és Malaga hozta a legjobb példát. A díjazott városok innovatív programjaik továbbfejlesztéséhez, valamint az egész unióra kiterjedő megismertetéséhez kapnak támogatást.

Az Intelligens Turizmus Európai Fővárosa (European Capital of Smart Tourism) nevet viselő programot Ujhelyi István szocialista és Renaud Muselier korábbi francia néppárti EP-képviselők kezdeményezték az Európai Bizottságnál, amely a megvalósításra több százmillió eurós költségvetést biztosított.

Ujhelyi István a szakmai zsűri társelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta, hogy a turizmust a jelenleginél jóval komolyabb figyelem illeti meg. A díjátadón elmondott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Thomas Cook brit utazásszervező csoport csődjéhez hasonló, sok ezer állást és családot veszélyeztető helyzetek kivédése érdekében krízisalap létrehozása indokolt a szektorban.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play