Egész nyáron programkavalkád a megújuló Pozsonyban

2019. június 10.

print

Egész nyáron programkavalkád a megújuló Pozsonyban

Pozsony a nyári turistaszezonra megszépül, a műemlék épületek visszanyerik eredeti arculatukat, a közterek élhetőbbek lesznek és a bőséges programkínálatból mindenki kedvére válogathat.





Pozsony szépítkezik

Pozsony több nagyméretű és hosszútávú beruházásokat tervez megvalósítani a város történelmi értékeinek megóvása érdekében. A múlt év végén kezdődtek meg a felújítási munkálatok a város legrégebbi szökőkútján, amely a Fő téren található. A Miksa-kút vagy Roland-kút 1572-ben épült II. Miksa, a Pozsonyban megkoronázott első magyar király rendeletére, mivel a koronázási ünnepségek alatt tűz ütött ki a városban. A szökőkút nemcsak díszítette a teret, hanem egyúttal tűzvédelmi célokat is szolgált. A szemérmes lakosság unszolására 1794-ben eltávolították a kútról a 4 pisilő kisfiú szobrát és vízokádó delfineket tartó kisfiúkkal helyettesítették őket, 2005-ben pedig modern kútgyűrűt építettek a kút köré és eltávolították a lépcsőket. Az eredeti állapotot állítják most vissza a nyárig tartó felújítás alatt. A kút szomszédságában található, tavaly decemberi tűzesetben megsérült történelmi épület rekonstrukciójánál is figyelembe veszik az eredeti kivitelezést és az 1911-es állapotot próbálják majd visszaállítani. A nyári szezon után felújításra kerül a Pozsonyi Városi Múzeum két kiállítóhelye, a Mihály-toronyban székelő Fegyvermúzeum és a vár tövében található Jó Pásztor Háza, amely egyúttal óramúzeum is. A közeljövőben megújulnak a középkori várfal maradványai és hosszútávon a Vár alatti lerombolt középkori település, a Vydrica is újjáépül kiterjesztve az óvárosi korzót, valamint a régi Grössling fürdő helyreállítása is tervbe van véve.

Addig is, amíg láthatóvá válnak a nagyméretű beruházásoknak és felújításoknak az eredményei, kis lépesekkel igyekszik a város vezetése kellemesebbé tenni a lakosok életét és a látogatók tartózkodását. A városszépítő munkálatok a közterek minőségi fejlesztését, a belváros főtereinek felújítását, zöldebbé, emberközelibbé, családbaráttá és élettel telivé változását tűzték ki célul. „Ülj le!“ – így fogadják Pozsonyban a hazaiakat és a város felfedezésében megfáradt turistákat. Ezen a néven indítottak egy projektet, amely minimális beruházással szimpatikussabbá varázsolja az utcákat, tereket. Más világvárosokról példázva Pozsonyban is mobil asztalokat és székeket helyeztek el a belváros köztereire, amelyek tetszőlegesen áthelyezhetők és csoportosíthatók és ahol meg lehet pihenni, el lehet beszélgetni és saját ételt, italt is lehet fogyasztani. A karbantartásukat a közeli létesítmények végzik, de nem nyári teraszok, így kiszolgálás nem jár hozzá.

Kiállítások nemcsak esős napokra

A belváros egyik legrégebbi utácskája, a Nedbalova utca részesült abban a megtiszteltetésben, hogy Európa más országaiban már elterjedt Umbrella Street – Esernyő utca projekt ezen a helyen kerüljön kivitelezésre. A kezdeményező az utcán található Nedbalka magángaléria, amely májustól immár második alkalommal díszítette ki ernyősorokkal a galéria előtti teret. De amíg más városokban különböző színű ernyőket raknak össze, Pozsonyban Mednyánszky László híres festményét, a Tátrai tájat másolták rájuk. Így népszerűsítik a galériában szeptember 22-ig tartó időszaki kiállítást, amely Mednyánszky László halálának 100. évfordulója alkalmából került megrendezésre. A városban található többi kulturális intézmény is érdekes kiállításokat tartogat, amelyek miatt nemcsak az esős napokon érdemes betérni a múzeumokba és galériákba. Csak ízelítőül említhetnénk a Poszonyi vár kiállítótermeiben megnyíló történelmi bútorok restaurálási folyamatát bemutató kiállítást, illetve a cseh és szlovák üveggyártás 1918 és 2018 közötti korszakának prezentációját. A Szlovák Nemzeti Múzeumban Szlovákia különböző régióiból származó főkötőket lehet megtekinteni a dunacsúnyi dunai félszigeten levő Danubiana Modern Művészetek Múzeumában pedig 23 fülöp-szigeti művész alkotásait állítják ki.

A Szlovák Nemzeti Színház megalakulásájak 100 éves évfordulóját ünnepli a 2019/2020 színházi szezonban, amely ősszel kezdődik és több érdekes újdonságot tartogat mind az opera és balett előadások terén. A nyári színházi uborkaszezont augusztus 30. és 31.-én érdekes koncert élénkíti fel Bondfilmek melódiái az operában címmel.

Kulturális Nyár és Várünnepségek

A multizsánerű kulturális fesztivál a 44. évfolyamába lépett és júniustól szeptemberig az utcákon és tereken szórakoztatja a nagyközönséget. A zene és tánc kategóriába sorolható rendezvények közül megemlíthető a Gyerek Folklórcsoportok Nemzetközi Találkozója, Karénekek Nemzetközi Fesztiválja, Gitáfesztivál, One Day Jazz Fest, Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztivál illetve a Roma fesztivál. A dévényi várban több alkalommal lovagi párbajra kerül sor, augusztus végén pedig népi kézművesmesterek találkoznak a hagyományosan évente megrendezésre kerülő rendezvényükön. A Kulturális Nyár különböző népek, országok kultúrájával, hagyományaival és gasztronómiájával is megismerteti a pozsonyiakat és a turistákat (Japán nap július 6., Brit nap július 13., Ír nap július 17., Török nap július 20., Indonéz nap augusztus 24., Ázsiai hétvége augusztus 2.- 3., Külföldi szlovákok napja július 5.), többek közt immár a 6. alkalommal megrendezésre kerülő „Több mint szomszéd“ névvel futó Magyar Kulturális Napok keretén belül is. Újdonságként és pozitívumként könyvelhető el, hogy a Magyar Kulturális Hét kinőtte kereteit és ez évben először egy egész hónapig tartó programsorozat várja a magyar kultúra, zene, képzőművészet és gasztronómia iránt érdeklődőket június 3. és 27. között.

További érdekes nyári és őszi programokból csemegézhetnek, akik Pozsonyba látogatnak, mint például open-air divatbemutó, Nyári Shakespeare Játékok, Sörszalon kézműves sörökkel (szeptember 18-20.), Slovak Food Festival a várban (szeptember 6-8.) , Night Run éjszakai futóverseny, Viva musica! klasszikus zenei fesztivál, Fehér éjszaka művészeti fényinstallációkkal a város közterein (szeptember 27-28.). Római Játékok és Limes Day Oroszvár, az UNESCO várományos Antik Gerulata római katonai tábor, a római birodalom északi határának, a limes romanus része – római korhű öltözékek, gladiátorok, párbajok és életképek (szeptember 7.).

A Pozsonyi Koronázási Napok új időpontban, szeptemberben kerülnek majd megrendezésre. Kosztümös koronázási menet, lovagi torna, koncertek, tematikus koronázási városnéző séták várják az érdeklődőket. Júniustól szeptemberig a Mihály-toronyban berendezett koronázási fotó-videó pontban autentikus háttérrel korhű kosztümökbe öltözve és koronázási kellékekkel ellátva lehet fotó vagy videót készíteni, majd kinyomtatni illetve e-mailre küldeni.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play