Notre Dame - "Parázs és könnyek"

2019. április 16.

print MTI

Notre Dame - "Parázs és könnyek"

A lángok martalékául esett párizsi Notre Dame székesegyház képei láthatók a keddi napilapok címlapján mind Franciaországban, mind külföldön - áll a Le Monde című francia napilap online változatában a tragédia másnapján, kedden közölt összeállításban.





A La Croix című katolikus napilap A szív hamuban címmel számolt be a gótikus katedrálisban pusztító tűzvészről, amely a restauráláshoz a tetőzeten felállított állványzatnál ütött ki. Az épület tetőszerkezete és huszártornya leomlott, az épület szerkezetét és a két harangtornyot sikerült a tűzoltóknak megmenteniük.

"Nem volt magától értetődő, hogy a köztársasági elnök a Notre Dame-ban kitört tűz miatt lemondja a nagy várakozás övezte beszédét. Mégis, amikor bejelentették Emmanuel Macron döntését, evidenciának tűnt. Semmilyen politikai tét sem állhatott ellen a lelkeket elárasztó megdöbbenésnek. Egy ilyen meglepő, teljesen szekularizált és a kereszténységtől elfordult országban, mint a miénk, hirtelen mindenkinek összeszorult a szíve egy lángokban álló templom láttán" - írta a La Croix vezércikkírója Ez a MI Asszonyunk című írásában, emlékeztetve, hogy a párizsi "Miasszonyunk" székesegyház rendkívüli helyet foglal el a francia, az európai és a nemzetközi kollektív emlékezetben.

A Libération című baloldali napilap Notre Drame (A mi tragédiánk) címmel közölt képet a leomló huszártoronyról.

A jobboldali Le Figaro A szomorúság Notre Dame-ja című vezércikkében emlékeztetett: hívők és nem hívők szívét egyaránt elszorította hétfőn a rémület. "A Notre Dame elválaszthatatlan Franciaország történelmétől." "A kollektív emlékezet megőrizte a nemzet nagy pillanatait, amelyeknek a helyszíne volt: a királyi esküvőket, nagy beszédeket, Napóleon császár megkoronázását, az 1945-ös győzelem alkalmából tartott Te Deumot."

"Elég látni mindennap az oda siető turistákat és a hívőket, akik pénteken Krisztus töviskoszorúja előtt tisztelegnek, amellyel Szent Lajos ajándékozta meg a franciákat. Az épület lábánál megcsodáljuk a kőfaragók és építőmesterek zsenialitását, bent az égi fény előképének tűnő csodálatos üvegablakok előtt imádkozunk" - írta a lap a veszteségről beszámolva.

A Les Échos című gazdasági napilap Párizs tragédiája című írásában egyebek között arról számolt be, hogy az EDF francia áramszolgáltató jelentette be elsőként, hogy hozzájárul a helyreállítási munkálatokhoz. A cég az igazgatótanács, a vezetők és a szakszervezetek közreműködésével dolgozza ki a finanszírozás tervét.

A Le Parisien című párizsi napilap Könnyező Miasszonyunk című írásában számol be a tragédiáról, a párizsiak és a külföld megindultságáról és a közel évezredes műemlék történelméről.

A külföldiek közül valamennyi jelentős brit napilap első oldalon emlékezett meg a tragédiáról. A The Guardian és a The Times című angol napilap Pokol pusztít a Notre Dame-ban, illetve Harc a Notre Dame megmentéséért című írásában számolt be a tűzvészről. A Daily Mail Kilenc évszázadnyi történelem veszett oda a gonosz pokolban címmel mutatta be a lángokban álló tetőzetről készült képet, a The Sun című bulvárlap pedig Notre Doom (A végzetünk) címmel közölt közeli felvételt a leomló huszártoronyról.

A spanyol napilapok is első oldalon számoltak be a tragédiáról. Az El País az európai kultúra jelképének, a La Vangardia európai jelképnek, az ABC pedig az európai keresztény emlékezet emlékművének nevezte a székesegyházat. 

A Notre Dame gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play