Denevérbarát lett az Aggteleki barlang

2019. február 22.

print MTI

Denevérbarát lett az Aggteleki barlang

Most egy természetvédelmi programmak köszönhetően biztonságosabbak és denevérbarátok lettek a világörökség részét képező aggteleki karszt barlangjai.





Magyarországnak 4151 barlangja van, valamennyi védett, a barlangi járatok hossza eléri a 290 kilométert. A nagyközönség számára nyitva álló barlangokat évente több mint félmillióan látogatják.

A barlangok természetes élőhelyek állapotának javítás egy komplex természetvédelmi program keretében valósul meg. A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz is, hogy a nagyközönség az eddigieknél is kényelmesebben és biztonságosabban látogathatja a természeti értékeinket.

Nemrég zárult le az aggteleki barlangrendszer természetvédelmi projektje, amely az eddigieknél is jobban óvja a világörökség részét képező aggteleki karszt barlangjait, jelentős földtudományi értékkel rendelkező mesterséges üregeit és az ezekhez kapcsolódó sérülékeny élővilágot.

A fejlesztésbe bevonták az esztramosi bányavágatokat, barlangokat, az aggteleki Baradla-barlangot, az Aggtelek-Jósvafő Béke-barlangot, a bódvaszilasi Meteor-barlangot, a jósvafői Baradla Hosszú-Alsó-barlangot, az aggteleki Baradla-tetői-zsombolyt, a bódvaszilasi Pócsakői-víznyelőt és a szintén bódvaszilasi Kopaszgally-oldali 2-es számú víznyelőbarlangot.

A természetvédelmi projekt keretében elbontották a barlangidegen (beton) műtárgyakat és balesetveszélyes omladékokat, stabilizálták az omlásveszélyes vagy eltömődött barlangbejáratokat, a barlangi útvonalakon a korrodált létrákat rozsdamentes létrákra cserélték le. A felújítások eredményeként a barlangokban a közlekedés biztonságossá vált.

A fejlesztésben szereplő helyszínek különleges élőhelyek, amelyek telelő- és szaporodóhelyei számos denevérnek. A bejáratok denevérbarát lezárásával, illetve azok felújításával, az átszellőzés biztosításával, a Béke-barlangban a szén-dioxid koncentráció csökkentésével a denevérek újabb háborítatlan élőhelyekhez juthatnak.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play