Csehország 5 meseszép kastélyát tavaly milliók csodálták meg

2019. február 4.

print MTI/Hetedhétország.hu

Csehország 5 meseszép kastélyát tavaly milliók csodálták meg

Tavaly mintegy 5,5 millió látogató kereste fel a cseh várakat és kastélyokat.

1. A leglátogatottabb műemlékek listáját a prágai vár vezeti. A Hradzsint évente több mint kétmillió ember keresi fel.

2. A dél-csehországi Cesky Krumlov várába 429 ezren látogattak el. A vár az UNESCO Világörökség része.

3. A dél-morvaországi Lednice kastély következik 394 ezer látogatóval. A Lednice-kastély egy romantikus kastélya és környéke része az UNESCO Világörökség-listáján szereplő Lednice–valticei kultúrtájnak.

4. A negyedik hely a dél-csehországi Hluboká nad Vltavou kastélya közel 300 ezer látogatóval. A Hluboká nad Vltavou várkastély eredete a 13. századba nyúlik vissza. Az utóbbi mintegy háromszáz évben a Schwarzenberg család tulajdonában volt. Mai tulajdonosa Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, aki máig is büszke a Festetics családból származó magyar nagymamájára.

5. A Prága közelében álló Karlštejn királyi várat tavaly több mint 200 ezren nézték meg. Karlštejn Csehország egyik leglátványosabb, teljesen épen maradt gótikus vára, a középkori Cseh Királyság egyik jelképe. A várat 1348–1355 között építtette IV. Károly német-római császár eredetileg pihenőhelyül. A hosszú építkezés közben azonban módosította rendeltetését: végül a császári és a cseh királyi koronát és a koronázási ékszereket, valamint szentek ereklyéit őriztette itt.

A belépődíjakból a várak és a kastélyok több mint 572 millió koronát (7 millilárd forint) szedtek be, ami új rekord. 

A csehországi várak és kastélyok iránti tartósan magas érdeklődés növekedését jelentősen befolyásolta, hogy a műemlékek az utóbbi években főként európai uniós pénzekből megújultak és nagyon kiszélesedett a kísérő programok, rendezvények száma és skálája.

Komoly bevételei forrást jelent az amerikai és az európai filmipar, amely szívesen forgat a cseh várakban és kastélyokban. A várak és kastélyok jelentős része népszerű esküvői hely is, ami szintén szép jövedelmet eredményez. Nagyon sok látogatót vonzanak a speciális programok, például az éjjeli vár- és kastélylátogatások vagy a kulturális rendezvények.

A cseh műemlékvédelmi hivatal felügyelete alatt száznál több vár és kastély működik. Ezek többsége a téli időszakban - november elejétől március végéig - zárva tart.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play