Plovdiv és Matera 2019 kulturális fővárosa

2019. január 4.

print MTI

Plovdiv és Matera 2019 kulturális fővárosa

A bulgáriai Plovdiv és az olaszországi Matera lesz idén Európa két kulturális fővárosa.





Bulgáriában számos helyszínen több mint 300 projektet szerveznek, köztük fesztiválokat és olyan közösségi alapú projekteket, melyek Plovdiv jellegzetes vonásaival, történelmével és kulturális örökségével kapcsolatos témákra, valamint a város előtt álló kihívásokra épülnek. A látogatók kiállításokon ismerkedhetnek a cirill ábécével vagy részt vehetnek a nyugat-balkáni, roma és török közösségek színházi előadásain.

Matera programja különös figyelmet fordít a társadalmi és kulturális befogadásra, illetve az együttműködésen alapuló innovációra. A program kiemelt részét képezi többek között az Ars Experandi nevű kiállítás, amely kortárs szemmel vizsgálja a földalatti építészet történetét, kultúráját, valamint a Poetry of primes (A prím számok költészete) című kiállítás, amely a matematikának a művészek munkájára gyakorolt hatását mutatja be a különböző korokban. Matera fog emellett otthont adni a Cavalleria Rusticana (Parasztbecsület) című opera szabadtéri előadásának, valamint további 27 projektnek, amelyeket a város a helyi közösségekkel és európai partnereivel közösen tervezett meg.

A programok között érdekességnek ígérkezik Dante Isteni Színjátékának szabadtéri bemutatása Matera lakosainak előadásában, valamint az ókorban Itáliának ezen a részén is élt matematikus, Pitagorász életének és számmisztikájának felelevenítése. Materába 700 ezer látogatót várnak idén, olaszokat és külföldieket egyaránt.

Matera az európai kultúra jelképének számít: a mintegy nyolcezer éves történelemmel bíró város 1993 óta az UNESCO világörökség része.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben rendszerint két országnak és városnak ítélik oda, de előfordult már az is, hogy három település osztozott rajta. Az első főváros 1985-ben Athén volt, tavaly a máltai Valletta és a holland Leeuwarden viselte a címet, amelyet magyar város (Pécs) eddig egyszer töltött be, 2010-ben.

Az Európai Bizottság szerint a cím hatásai hosszú távon is érvényesülnek mind kulturális, mind társadalmi és gazdasági téren. A szakemberek megállapították, hogy az ilyen címet viselő városokban a korábbi évekhez képest átlagosan 12 százalékkal nőtt a látogatók száma.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play