Toszkán reneszánsz vár rejtőzik a Mecsekben

2018. március 17.

print

Toszkán reneszánsz vár rejtőzik a Mecsekben

A Mecsek északi, vadregényes rengetegében, 340 méter magas, meredek, erdős hegycsúcson áll Márévár. Az itt dolgozó mester ismerhette a toszkán quattrocento építészetet.





Márévárat Magyaregregyi várnak is hívják, a közelében lévő községről.

A tatárjárás után épült vár első írásos említése („Castrum Mare”) 1316-ból való. Az 1530-as években, akkori birtokosa, Váradi Ferenc 1500 és 1505 között Padovában és Bolognában járt egyetemre. Az itáliai reneszánsz stílus annyira megtetszett neki, hogy a családi birtokot toszkánai mintára átépítette. A palotaszárnyat érintette dongaboltozatot kapott, emeleti részét két helyiségre osztották. A délnyugati sarokban egy konyha épült, ezt zárta le illetve osztotta ketté keleti- nyugati irányban a lodzsa. A magyar emlékanyagban ennek a párhuzamai nem ismertek, előképét a Firenze melletti Fiesoléból, vagy az ugyancsak toszkán Arezzoból lehet kimutatni tornácos lakóházakon. Az itt dolgozó mester feltehetően ismerte a toszkán quattrocento formavilágát. A reneszánsz kort idézik a termekben előkerült kandallók, sőt egy zárterkély is az északi homlokzaton.

A vár a török időkben az ellenség kezére került. Miután 1543-ban a közeli Pécset elfoglalta a török, Máré vára ellenállás nélkül megadta magát, ezt követően csökkentett létszámú (72 főnyi) katonaság állomásozott benne. Később ahogy a hódoltság határa egyre északabbra tolódott, elvesztette hadászati jelentőségét. A vár valószínűleg a XVI. században tűzvész következtében pusztult el, mert a XVII. század végén kelt oklevelek már, mint elhagyott romot említik a pécsi püspök birtokában.

Azért hogy a külső várból egy esetleges betörés esetén el lehessen menekülni a vár udvarán lévő ciszternába vezető menekülő vájatokat létesítettek. Ezek rejtélyes alagutakként a várhoz kötődő mondák kialakulásához adtak alapot.

Mecsekben lévő Márévár Magyaregregy közelében található.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play