Teljesen megújul a jáki templom

2018. február 22.

print

Teljesen megújul a jáki templom

Felújítják a középkori magyar templomépítészet kiemelkedő emlékét, a 800 éves jáki templomot.

 

A jáki templom az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása. A hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője.

Az 1220 körül alapított templomot 1256-ban szentelték fel, Szent György tiszteletére. Leghíresebb része a befelé mélyülő, többszörösen tagolt főbejárat, melyet normann motívumok díszítenek, fölötte a timpanonban Jézus látható angyalokkal és apostolokkal. A templomot díszítő faragványokat olyan mesterek végezhették, akik a legfelsőbb szinten rendelkeztek a kor kőfaragási és szobrászati ismereteivel, ismerték a francia és német földön alkalmazott boltozási eljárásokat, a normann díszítés geometriai elemeit. Valószínűleg maguk is részt vettek számos nyugat-európai templom építésében.

A templom restaurálási munkái már 2013-ban elkezdődtek, akkor a homlokzati részt sikerült megújítani. 2018-ban folytatódnak a munkák, elkezdődik a templombelső régészeti feltárása, és a restauráláshoz is hozzáfognak a szakemberek. Jövőre pedig befejeződik a belső tér felújítása, helyreállítják a teljes külső homlokzatot, és felépül egy látogatóközpont is. A munkák legvégén restaurálják a templom nyugati kapuját, illetve rendbe teszik a templom környékét.

A felújítás során komoly régészeti kutatás zajlik majd a 13. századi román stílusú templom belsejében, van remény, hogy megtalálhatják akár az egykori Ják nemzetség és a templomot alapító bencés szerzetesek földi maradványait is.

A Jáki templom Szombathelytől 10 km-re délre, a Jáki-Sorok-patak völgyében fekvő falu központjában található.


Kapcsolódó hírek