Különleges színház áll a svájci Alpok tetején

2017. november 5.

print Hetedhétország.hu

Különleges színház áll a svájci Alpok tetején

A svájci Graubünden kantonban található Juliert-hágón egy művészeti projekt keretében 2017 nyarán egy egyedülálló színházat építettek.

A 2284 m magasban fekvő hágón a fából készült torony 150 km/órás szélnek is ellenáll. A Juliertheatre 2020-ig fog állni, addig olyan előadásokat terveznek tartani, amelyek nemcsak az épületet használják, hanem a körülvevő természetet is. A projekt végén az épületet eltávolítják, és a terület visszatér természetes állapotába. Addig a színház egész évben nyitva van, az előadások akkor kezdődnek, amikor a nap lemegy.

Az egész évben járható út 1433 m magasságkülönbséget ível át, maximális emelkedése 10%.

Az északi lejtőn található egy kis tó, lejjebb pedig az 1954 óta létező, 1.4 km² nagyságú felduzzasztott Mormorera-tó (Lai da Marmorera). A duzzasztógátnál lévő csaknem 100 méteres magasságkülönbségű utat több éles kanyarban lehet megtenni, míg a tó mellett az útszakasz szinte egyenes.

A hegyi utat már a rómaiak is használták, ezt bizonyítják az ásatások során a hágó tetején talált római oszlop-töredékek. Napjainkban az oszlopmaradványok az út mentén vannak felállítva. A földben találtak római pénzérméket is: a szokás úgy kívánta, hogy ha valaki szerencsésen a hágó tetejére ért, pénzt áldozott az isteneknek, hogy megtartsák jó kedvükben


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play