Kasselben felépítették a demokrácia szimbólumát

2017. június 11.

print Hetedhétország.hu

Kasselben felépítették a demokrácia szimbólumát

Százezer betiltott könyvből épült meg a németországi Kasselben a demokrácia jelképe, az athéni Parthenón. Az installáció a világviszonylatban kiemelkedő Documenta 14 kortárs művészeti kiállítás része, amelyet idén Kasselben és Athénban rendezik, mottója "Athéntól tanulni". Témái közé tartozik a pénzügyi és adósságválság is.





A világ minden tájáról gyűjtött, betiltott könyvekből építette fel Pallasz Athéné templomát, az athéni Parthenónt egy argentin művész, Marta Minujín. A templom a görög demokrácia szimbóluma, a világ első demokráciájáé. Az írás és a könyvkiadás szabadsága pedig a demokrácia fontos része, ezért választotta a művész ezt az épületet. 

A Könyvek Parthenónja című installációt százezer példányból építették meg, és Németországban, a kasseli Friedrichsplatzon állították fel. A nemzetiszocialista diktatúra alatt kétezer könyvet égettek el itt, mint „a német szellemre ártalmas” alkotásokat. Ezen a téren áll a Fridericianum is, amely évszázadokon át múzeumként és könyvtárként működött, amíg 1941-ben a szövetségesek bombatámadása során el nem pusztult. Háromszázötvenezer könyvből álló gyűjteménye szinte teljesen odaveszett. Ma kortárs művészeti múzeumként működik.

A betiltott könyvekből épült installáció a Documenta 14 képzőművészeti kiállítás programja, 2017. június 10-től látható Kasselben.  

A Documenta kiállítást 1955 óta ötévente rendezik meg – most először két helyszínen zajlik, Kasselben és Athénban. Athénban április 8-tól július 16-ig, Kasselben pedig június 10-től szeptember 17-ig várják az érdeklődőket.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play