Hazatért Jeanne d’Arc gyűrűje

2016. március 21.

print

Hazatért Jeanne d’Arc gyűrűje

Miután Pierre Cauchon püspök elvette Jeanne d’Arc gyűrűjét a pere során, 1431 óta angolok birtokában volt. Most azonban 600 év után az „orléans-i szűz” gyűrűje visszatért Franciaországba: a Puy de Fou szabadidőpark vette meg 376.833 euróért.





Miután Pierre Cauchon püspök elvette Jeanne d’Arc gyűrűjét a pere során, 1431 óta angolok birtokában volt. Most azonban 600 év után az „orléans-i szűz” gyűrűje visszatért Franciaországba: a Puy de Fou szabadidőpark vette meg 376.833 euróért.

 


A sárgaréz gyűrűt, melybe a Jézus és Mária szavakat (Jhesus Maria) és három keresztet véstek, Jeanne d'Arc a szüleitől kapta.

Jeanne egész életében hordta, ez adott neki erőt minden csata és megpróbáltatás előtt. A pere során a gyűrű fontos szerepet játszott, az angolok el is kobozták tőle. A ma már 600 éves gyűrűt Jeanne ujjáról Pierre Cauchon, az angolokhoz hű beauvais-i püspök szedte le, és nála volt az egész per során, majd az angol Henry Beaufort kardinálisnak adta át, aki az összes ülésen jelen volt Jeanne d’Arc máglyahaláláig Rouenban.

 


A kihallgatások során Jeanne-t többször is kérdezték a gyűrűről, elmondta, hogy az első áldozása után kapta anyjától és apjától a Domrémy-i templomban. A balkeze középsőujján hordta. Többször kérte a püspököt, hogy adja vissza, de hiába: soha többet nem láthatta.

Cauchon tudta, hogy Jeanne minden csata előtt ránézett a gyűrűre. Mikor erre rákérdezett, Jeanne d’Arc azt válaszolta, hogy „az anyja és apja iránt érzett szeretetből és tiszteletből” hordta. Hozzátette, hogy látomásában Szent Katalint ezzel a gyűrűvel érintette meg.

A Jeanne és Cauchon érsek közt 1431. március 1-jén lefolyt párbeszéd még ma is híres. Miután elvette tőle, a lány „kétségbeesetten felkiáltott, és könyörögve fordult az érsekhez: Adja vissza!” De Cauchon megtagadta, azt állította, hogy a „boszorkány varázslataihoz” használta, ezért elvette tőle, és odadta Henry Beaufort kardinálisnak. Így a gyűrű szimbolikus hadizsákmányként átutazott a La Manche csatornán.

 


A gyűrű ezután Beufort családban generációkon keresztül öröklődött 500 éven át, VII. Henrik angol királytól kezdve, amíg Ottoline Morreli angol arisztokratahölgy kezei közt kötött ki, aki akkori szeretőjének, Augustus John-nak adta tovább, aki 1914-ben eladta egy királyi fegyvergyűjtemény örzőjének.

Miután Le Puys du Fou szabadidőpark megtudta, hogy árverésre bocsátották a gyűrűt, pár nap alatt számos adományozónak köszönhetően összegyűjtötte a szükséges összeget, hogy hazavihessék a francia történelemben eme fontos tárgyat.

Az 1977-es alapítása óta a Le Puy de Fou küldetése, hogy hozzájáruljon Franciaország ragyogásához, történelméhez. Így most is feladatának tekintette, hogy véget vessen a gyűrű száműzetésének.

Az akció 2016. február 24-én kezdődött.
Ezen a napon Jacques Trémolet de Villers, aki nemrég adta ki könyvét a Rouen-i perről, figyelmeztette barátját, Phillip de Villiers-t, hogy Jeanne d’Arc gyűrűjét, amely 1431 óta az angolok birtokában van, árverésre bocsátották Londonban. Ekkor Nicolas de Villiers, a Puy du Fou igazgatója a gyűrű visszavásárlása mellett döntött.

Kevesebb, mint 36 óra kellett a pénz összegyűjtésére. „Egy kicsit féltünk, hogy nem lesz meg az összeg” - mesélte - „De végül az adományozók és mi 350.000 eurót gyűjtöttünk össze.”

Február 26-án a Puy du Fou megbízatásából 
egy ügyvéd Londonba érkezett az árverésre. 19.051 euró kezdőösszegről a Szent Johanna gyűrűjét hosszas küzdelem után a franciák vették meg 376.833 euróért. A Timeline Auction szóvívője elégedetten jelentette ki: „Visszatér Franciaországba”. A vásárlók nevét a Le Figaro hozta nyilvánosságra a március 4-5-i számában.

„2016. március 20-án egy nagy ceremóniát fogunk rendezni”- mondta Nicolas de Villiers - „Rögtön utána a gyűrűt a parkban állítjuk ki egy külön számára kialakított helyen. Mindenkinek látnia kell. Nem felejtjük el, mit tett Jeanne d’Arc Franciaországért.”

A tervek szerint március 20-án 
hatalmas pompával mutatták be Jeanne d'Arc gyűrűjét a történelmi szabadidőparkban Nantes-ban. 

Mintegy ötezer érdeklődő előtt történelmi kosztümöt viselő férfiak vitték a gyűrűt egy gyaloghintón a Puy du Font park kastélyának belső udvarára, a bevonulást lovagi öltözékbe bújt színészek kísérték. "Egy kis darab Franciaország ez, amely most hazatért. A gyűrű visszatért Franciaországba, és itt is marad" - fogalmazott Philippe de Villiers, a nyugat-franciaországi történelmi park alapítója.

Az 1412-ben született lotaringiai parasztlány a százéves háborúban az angolok által megszállt Orléans városának felszabadítójaként vált hőssé. Isteni sugallatra hivatkozva csapatokat gyűjtött az angol megszállók elleni küzdelemre, fellépése megfordította a háború menetét, ám cselszövéssel elfogták, és 1431-ben, 19 éves korában eretnekség címén máglyahalálra ítélték és Rouen főterén nyilvánosan megégették. A katolikus egyház később rehabilitálta és 1920-ben szentté avatta - azóta nevezik Sainte Jeanne d'Arcnak, Szent Johannánnak.


A gyűrűt minden bizonnyal sokan fogják látni, mivel a Nantes közelében található Puy du Fou történelmi témapark évente mintegy kétmillió látogatót vonz.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play