A Grimaldi-ház története

2015. május 14.

print Hetedhétország.hu

A Grimaldi-ház története

A Grimaldi-ház több mint 700 éve uralkodik a Monacói Hercegség területén, a Földközi-tenger partján.





Az olasz származású, genovai Guelphek tagja, Lanfranco Grimaldi kalóz volt az első uralkodója Monacónak, aki 1297-ben tört be a területre. Január 8-án ferences rendi szerzetesnek öltözve elfoglalta az erőddel védett híres monacói sziklát és a Hercules kikötőt. Ezt követően gazdasági ellentét alakult ki a szembenálló Ghibellines klánnal. Mikor Lanfranco (François) meghalt, az első unokatestvére, I. Rainier követte őt, akinek a vérvonala a mai napig nem szakadt meg a trónon. Rainier szintén tengerjáró volt, de elődjétől eltérően legális kereskedelmet folytatott, és a francia uralkodó kitüntette őt a „Grand Admiral” érdemrenddel.

Monaco 1612-ben vált Hercegséggé, mikor II. Honoré felvette a hercegi címet. Ekkor Monaco területe spanyol védelem alatt állt, mely 1524. óta tartott, de a Péronne-i Szerződést követően, 1641-ben ezt a védelmet Franciaország váltotta fel. A következő monacói uralkodók címüket azzal erősítették meg, hogy többen francia örökös lányt vettek feleségül, ami azt is megmagyarázza, hogy a Monacói Herceg, mint a Hercegség feje, miért birtokolhat még tizenkilenc más előkelő címet is.

A Grimaldi családot a francia forradalmat követően 1793-ban száműzték – ezalatt az idő alatt a Hercegség visszavette ősi nevét, a Fort d’Hercule nevet –, de 1815-ben a család visszatért, és azóta is regnál Monacóban.

Legyőzve ezeket a történelmi nehézségeket, és túlélve az idegen uralmak sötét időszakait, Monacónak sikerült biztosítani önállóságát és megvédeni függetlenségét századokon át hercegei bölcs vezetésével.

Az ország jelenleg is érvényes alkotmánya 1911-ben született I. Albert uralkodása idején. Őt 1922-ben fia, II. Louis herceg francia tábornok követte a trónon. II. Louis-t halála előtt nem sokkal, 1949-ben váltotta fel unokája, III. Rainier. Monaco akkor vált világhíressé, a tengerentúlon is nevezetessé, mikor 1956-ban Rainier herceg feleségül vette az amerikai filmsztárt, Grace Kellyt.

Grace hercegnő 1982. szeptember 14-én halt meg 52 évesen, Monaco-Ville-ben egy autóbalesetben. Sírja a St. Nicholas Katedrálisban van, Monte-Carlóban. Rainier herceg 81 évesen 2005. április 6-án halt meg, tüdő-, szív- és vesebetegségekkel küszködött. Felesége mellé temették a Katedrálisban.

III. Rainier halála után egyetlen fia, Albert herceg örökölte meg a trónt. Albert herceg 2011-ben kötött házasságot Charlene Wittstock-al. 2014-ben őszén az uralkodó házaspárnak ikrei születtek. 

A hercegi család többi tagja: Albert testvérei Caroline hercegnő és Stéphanie hercegnő. Caroline gyermekei: Andrea Casiraghi, Pierre Casiraghi, Charlotte Casiraghi, és Alexandra. Stéphanie hercegnő gyermekei: Louis Ducruet és Pauline Ducruet.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play