Április bolondja vagy április hala?

2020. április 1.

print Hetedhétország.hu

Április bolondja vagy április hala?

A „poisson d’avril” egy április 1-jei vicc. Franciaországban, a gyerekek egy hal képét ragasztják társaik hátára, majd amint felfedezték, felkiáltanak: ’Április hala!’

A szokás a 16. századból ered. 1564-ben IX. Károly francia király kiadta a Roussillon-i ediktumot, amelyben kijelentette, hogy az újév első napja ezentúl január 1-je lesz. Ezelőtt a királyságban nem volt egységes a dátum: a legtöbb helyen március végén, Boldogasszony ünnepe körül vagy húsvétkor tartották, de például Lyon-ban karácsonykor jött el az új esztendő.

1882-ben XIII. Gergely pápa ezt kiterjesztette az egész keresztény világra a gregorián naptár bevezetésével. Nagyon sokan azonban ezt nem voltak hajlandóak elfogadni, és továbbra is március végén ünnepelték az újévet január 1-je helyett. Azok, akik beletörődtek a változásba, elhatározták, hogy megviccelik a lázadókat és a régi szokás szerint ajándékot adtak nekik, csakhogy nem igazit: egy kötelet, hogy megfogják a szelet, egy szitát lyukak nélkül, egy kulcsot a mezőkhöz, stb.

Április 1-je volt a vége a böjtnek, az időszaknak, amikor a keresztények nem ehettek húst. Az újévi ajándék általában étel volt, ezért az emberek gyakran hallal kínálták egymást. Így született meg a „poisson d’avril”, azaz az „április hala”, egy hamis hal ajándékozásával.