Alpok-Adria túraút a Großglocknertől a tengerig

2014. március 29.

print Hetedhétország.hu

Alpok-Adria túraút a Großglocknertől a tengerig

Kiránduljon az örök jég birodalmától, a 3798 méter magas fejedelmi Großglocknertől egészen az azúrkék Adriai-tengerig! A határokat átszelő túraútvonal változatos tájakon és igazán látványos természeti környezetben vezet, emellett számtalan ponton kínál lélegzetelállító panorámát a lábunk előtt elterülő vidékre.





Egyedülálló élmények lépésről lépésre. Az összesen 750 kilométernyi túraútvonal minden szakaszán. A távtúra célállomása Muggia, egy idilli tengerparti kisváros, amely az egykori császári és királyi kikötővárostól, Trieszttől valamivel délebbre található. 

Aki egy feledhetetlen és újfajta kikapcsolódásra vágyik, az a három országon – Ausztrián, Szlovénián és Olaszországon – és három kultúrán át vezető távtúraútvonalon megtalálhatja azt. Az Alpok–Adria túraút összesen 43 szakaszból áll, amelyek mindegyike nagyjából 20 kilométer hosszú.

Természetesen mindenki saját maga döntheti el, mekkora távot szeretne megtenni, hiszen az egyes szakaszok külön-külön és a legkülönbözőbb variációkban is bejárható. A 3 országon át vezető túra ideális választás mindazoknak, akik egy rövidebb túrázással egybekötve szeretnének változatos és látványos tájegységeket felfedezni.

Hűséges kísérők

A földi „édenkertnek” is titulált, csodálatos természeti környezetben vezető túraútvonal számtalan varázslatos kilátóhelyet kínál, amelyek újra és újra rövid pihenőre, megnyugvásra csábítanak.

Útközben csodás természeti látnivalókat fedezhetünk fel, robajló vízesések mentén haladhatunk tovább, elbűvölő, sok esetben ritka növény- és állatfajokat csodálhatunk meg, kristálytiszta tavakban frissülhetünk fel vagy csobogó patakok és haragos folyók mellé szegődhetünk egy darabon. A mágikus, meditatív utazás során a könnyű, mediterrán klíma csak fokozza a jókedvet és sok-sok napsütéssel, valamint kellemes hőmérséklettel ajándékozza meg a kirándulókat.

Az Alpok–Adria régió csábító illatai szintén végigkísérik a túrázókat az útvonal teljes hosszában. Három ország étkezési kultúráját ismerhetjük itt meg, amelyek egymásra is hatással voltak. Nemzetközileg is ismert és kedvelt ínyencfalatok kerülnek az asztalra, szívélyes vendéglátók közreműködésével, akik előszeretettel beszélgetnek is egy kicsit a vendégekkel.

Határtalan túraélmények

A 2011-ben „EDEN-Award” díjjal kitüntetett túraútvonal a Hohe Tauern Nemzeti Parkból, Ausztria legnagyobb nemzeti parkjának szívéből indul és Heiligenbluton és Großkirchheimon át vezet a művészvárosként ismert Gmündbe. Ha időnk engedi, érdemes ellátogatni a városban található Porsche Autómúzeumba is.

Gmünd városából az út a látványos Millstatti-Alpokon, majd a Nockberge szelíd, gömbölyded hegyhátain át kanyarog tovább, hogy elérjen Arriachba, amelyet Karintia középpontjaként tartják számon. Ezt követően a Gerlitzi-Alpokon át juthatunk Veldenbe, a híres Wörthi-tó partján található városkába, majd tovább Baumgartenhöhére, amelyről varázslatos kilátás nyílik a Faaki-tóra.

Az Alpok–Adria túraút következő szakaszai már Szlovéniában vezetnek. A sívilágkupa helyszínként ismert Kransjka Gora az első állomás, ahonnan a türkizzöld Soča mentén haladhatunk tovább a Triglav Nemzeti Park és a Júliai-Alpok csodás természeti környezetén át a Goriška Brda borvidékre és a lovassportjáról híres Lipicába.

A borairól ismert Collioban léphetjük át az olasz határt és juthatunk el a hagyományokban gazdag Cividale del Friuli városába. A következő célpont a Karst-fennsík zord világa, majd mindezt hátunk mögött hagyva elérjük a tengert. A távtúra néhány kilométerrel távolabb ér véget, az idilli kikötővárosban, Muggiában, amelyet az Adria fénye ragyog be. 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play