Interaktív szúnyog "csíptérkép"

2013. szeptember 1.

print MTI

Interaktív szúnyog "csíptérkép"

Interaktív szúnyogtérkép segíti Franciaországban azokat, akik olyan helyre akarnak menni nyaralni, ahol nem kell túl sok vért adniuk a rovaroknak. A "csíptérkép" a neten tekinthető meg, állandóan frissül és hasonló egy időjárási helyzetképhez.





Franciaországban nagy áradásokkal járt a tavaszvég, a szúnyognépség pedig élettere kiszélesedése révén valóságos demográfiai robbanást produkált. A vérszívó rovarok általában megelégednek az ország déli felének uralmával, az idén azonban északabbra is hatalmas rajokban portyáznak.

A térkép (http://vigilance-moustiques.com/) különböző színekkel jelöli a szúnyoggyakoriságot: a riasztó vöröstől a szúnyogmentességet sugalló zöldig - írja a The Local című hírportál francia oldala. 

A legkellemetlenebb szúnyogtípus francia földön az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus). Főként a párás déli tengerparti részeken tanyázik, tavaly 9 megyében csipkelődött, az idén már 17-ben.

Szaporasága villámgyors: kétnaponta 250 petét rak. Mivel ehhez vízfelület kell, a lakosságot a francia közegészségügyi hatóság felkérte, hogy ne hagyjon állott vizet háza táján, még a virágvázákban is cserélje a vizet hetente többször is.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play