Fapados szuperexpressz Franciaországban

2013. július 1.

print

Fapados szuperexpressz Franciaországban

Ouigo néven fapados TGV (szuperexpressz) járatokat indít a francia állami vasúttársaság (SNCF). A négy kocsiból álló kétszintes vonatok hetente 62 alkalommal teszik majd meg a Párizs-Lyon-Marseille, illetve Párizs-Lyon-Montpellier szakaszt.





Ouigo néven fapados TGV (szuperexpressz) járatokat indít a francia állami vasúttársaság (SNCF). 

 


"Az új kínálatot 4 millió olyan franciának szánjuk, akik Párizson kívül élnek, és eddig inkább gépkocsival közlekedtek, és nem vonattal" - hangsúlyozta Guillaume Pepy, az SNCF elnöke az első égszínkék Ouigo TGV bemutatásakor a Párizstól keletre található Marne-la-Vallée (Eurodisney) állomáson. A fapados szuperexpresszek ugyanis a fapados repülőjáratokhoz hasonlóan a városközponttól távoli pályaudvarról indulnak Franciaország déli városai felé.

A fapados TGV-k naponta négyszer, hétvégén pedig naponta ötször fogják megtenni a Párizs-Marseille, illetve Párizs-Montpellier szakaszt oda-vissza, Lyonon keresztül, ahol meg is fognak állni. Marseille-ben és Montpellier-ben a városközpontban, Lyonban viszont a repülőtéren lesz a fapados vonatok állomása.

A járatokra évente 400 ezer helyet 10 euróért, egymillió jegyet pedig 25 euróért kínálnak, amely mintegy negyede a normál jegy árának. Az elsősorban családoknak és fiataloknak szánt új vonatokra kizárólag interneten, az Ouigo oldalán foglalhatók jegyek. A 12 év alatti gyermekeknek egységesen 5 euróba fog kerülni az utazás, a 4-8 fős csoportok tagjai pedig fejenként 20 euróért válthatnak jegyet.

"A beszállás zavarmentessége és a kényelem biztosítása érdekében" az utasoknak ezekre a vonatokra az indulás előtt 30 perccel fel kell majd szállniuk" - hívta fel a figyelmet az SNCF.

Az árcsökkentés érdekében a hagyományos TGV-khez képest az SNCF maximálisan kihasználja a szuperexpresszek adottságait. A négy kocsiból álló kétszintes vonatok hetente 62 alkalommal teszik majd meg a Párizs-Lyon-Marseille, illetve Párizs-Lyon-Montpellier szakaszt, ami vonatonként havi 80 ezer kilométert jelent, ez duplája a normál TGV-knek.

Egy fapados vonat összesen 1268 utast tud szállítani egyetlen osztályon, első osztályú kocsik ugyanis nem lesznek az Ouigo járatain, és az utasoknak a repülőgépekhez hasonlón hármasával kell majd helyet foglalniuk. A hagyományos TGV-re egyszerre ezer utas fér fel, első- és másodosztályon, kettesével egymás mellett. Büfékocsi sem lesz az Ouigón.

A fapados vonatokra mindenki csak egyetlen bőröndöt és egy kézitáskát vihet fel ingyen, minden további csomagért 5 eurót, a konnektorok használatáért pedig 2 eurót kell majd fizetni.

(MTI)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play