Felépült Dél-Kínában Hallstatt mása

2012. június 5.

print MTI

Felépült Dél-Kínában Hallstatt mása

Elkészült az osztrák alpok festői szépségű falucskája, Hallstatt kínai mása, amely a déli országrészben, szubtrópusi környezetben épült, állítólag jó minőségben.

A hétvégi ünnepélyes átadás alkalmával az "eredeti" település küldöttsége vegyes érzelmekkel sétált végig az elit lakópark ismerős utcáin, terein, a tipikusan hazai stílusú épületek között. Dacára annak, hogy a hallstattiak állításuk szerint büszkék a "népszerűségre", a képzeletüket felülmúló vállalkozás miatt a kedélyek máig sem csillapodtak, amit a meghívott vendégek egyikének-másikának a véleménye is kifejezett.

"Meg kellett volna kérdezniük a szállodák és a többi épület gazdáit arról, hogy hozzájárulnak-e a lemásolásukhoz, de ezt nem tették. Ez a legnagyobb problémánk a projekttel kapcsolatban" - háborgott csalódottságát kifejezve a Grüner Baum hotel tulajdonosa, Monika Wenger, még az ünnepség előtt.

Az UNESCO által a világörökség részének minősített 800 éves felső-ausztriai település fő bevételi forrása a turizmus, s hírek szerint a kínai turistáknak is kedvelt célpontja. Hallstatt vezetőinek azonban csak egy éve jutott tudomására a kínai terv, ami akkor némi felzúdulást is keltett helyi körökben. A 900 lakosú városkát egyébként nem csak a másolás ténye rázta meg, hanem hogy a kínai vállalat emberei titokban már jó ideje végzik munkájukat, és erről nem értesítettek senkit.

Az ingatlanfejlesztő Minmetals Land egyik munkatársa épp Wenger szállodájában szólta el magát annak idején. Így derült ki, hogy az "ügynökök" turisták közé keveredve, vissza-visszatérve fényképezték végig a falut, vettek méretet és gyűjtöttek adatokat. A Grüner Baum Hotel az óváros szívében áll, a turisták szívesen ülnek be a teraszára. Jönnek, fogyasztanak és mennek. Egy fiatal kínai nő hosszú órákon át maradt, elszántan rajzolt, fotózott. Hogy a vendég kínai, nem lepte meg a szállodást, hiszen az alig 900 lelket számláló felső-ausztriai, salzkammerguti településen évente megforduló egymillió turista java ázsiai, döntően kínai. Mindenesetre rákérdezett: „Dolgozik, ebben a gyönyörű időben”? A vendég bólintott, majd megmutatta, mit csinál, s elmondta, hogy az óváros házait egy kínai cég megbízásából rajzolja.

Alexander Scheutz, Hallstatt polgármestere azonban a kínai ünnepségen már sokkal diplomatikusabb hangot ütött meg, és egy kulturális kapcsolatok létesítéséről szóló szerződést is aláírt az "új Hallstatt" vezetésével. Scheutz büszkének mondta magát, hogy szűkebb hazája Kuangtung (Guangdong) tartományban is megelevenedett.

A természetet nem tudták lemásolni

Beszámolók szerint nem az egész falu jelent meg az eredeti formájában és főleg nem az eredeti domborzati viszonyok között.

A beruházó, Kína legnagyobb fémkereskedő cége, a China Minmetals ingatlanos leányvállalata, a Minmetals Land Ltd. A cég elit lakóparkként és szórakoztató központként hirdeti a beruházást. A 20 ezer négyzetméteres fejlesztésben vásárlóutca is helyet kap, ahol például osztrák stílusú kristálytárgyakat és egyéb európaias szuveníreket is árulnak majd.

Az AP beszámolója szerint a helyszín valóban távol van az eredetitől. Hallstattot az Alpok havas hegyei veszik körbe, amelyek tükröződnek a tó vizében. A kínai utánzat körül azonban csak nagyobb dombok emelkednek, és kristálytiszta tó helyett zöldes, halhulláktól kevéssé vonzó tó terül el a város előtt.

A helyszínről küldött jelentésekből kiderült, az építkezések még helyenként tartanak a Hujcsou (Huizhou) városhoz tartozó területen, amely körülbelül 60 kilométerre helyezkedik el Hongkongtól, de az érdeklődő látogatók és a potenciális vevők előtt már nyitva a "kínai Hallstatt" kapuja.

Az európai építészet népszerű Kínában

Az európai építészet nemcsak Guangdongban népszerű: Shanghaj mellett egy húszezer lakost befogadó, igazi német városrészt építettek fel nemrég. Segítséget is „importáltak” hozzá: Albert Speert, az egykori náci fegyverkezési miniszter fiát, aki maga is neves építészirodát visz Németországban. A negyed központi terén szökőkutat is emeltek, rajta – a stílszerűség kedvéért - Goethe és Schiller szobrával.

Csengdu mellett brit városrész épült, ami kísértetiesen hasonlít Dorchesterre, az úgynevezett Thames Town pedig a bristoli katedrális 66 méteres, pontos másával büszkélkedik. Az efféle „európai érzésre” különösen a kínai középosztály tagjai vevők, akik előszeretettel járnak ide fényképezkedni. Olcsóbb, mint egy európai út.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play