„21-es Ház”

2011. december 23.

print

„21-es Ház”

A 21er Haus azaz „21-es Ház” nevű új múzeum behatóan foglalkozik a XIX. és XX. századi osztrák művészettel is.

A 21er Haus azaz „21-es Ház” nevű új múzeum behatóan foglalkozik a XIX. és XX. századi osztrák művészettel is. Az épület A 21er Haus azaz „21-es Ház” nevű új múzeum építészeti szempontból is izgalmas.

A figyelemre méltó épületet Karl Schwanzer sztárépítész építette az 1968-as világkiállításra - ez volt az Ausztria-Pavilon -, majd 1962-ben ebben az épületben nyitották meg a XX. századi bécsi művészet múzeumát. Ma a Belvedere palotához tartozó, 21er Haus nevű épület az 1945 utáni osztrák művészetet nemzetközi összefüggésben bemutató kiállítás színtere. A tematikus időszakos kiállítások és különálló kiállítási darabok mellet az új múzeum bemutatja Fritz Wotruba szobrászművész hagyatékát, és otthont ad majd a szövetségi artotékának is. A kínálatot egy mozi, és a szoborkertben (melyet Adolf Krischanitz és Hermann Czech tervezett) egy teraszos kávézó és étterem egészíti ki.
Adolf Krischnatz építész adaptálta és építette át Schwanzer épületét a 2011-es megnyitóra. Schwanzert a jövőbe mutató, és technikailag innovatív munkájáért 1958-ban kitüntették a Grand Prix d'Architecture építészeti díjjal. Krischanitz megnyitotta a földszintet, és az épület mellé egy hatemeletes tornyot épített, mely messziről látható jelképként hat.
A 21er Haus megnyitójának alkalmából összeállított első kiállítás a „Szép Kilátások" címet viseli, 2012. január 8-ig tekinthető meg, és magával a világkiállításra készült épület történetével, valamint Krischanitz építészeti megoldásával foglalkozik.

A „Babával a múzeumban” program keretében minden hónap első szedáján 9.30-tól lehetőséget biztosítanak a 0-1 éves korú babák szüleinek, hogy nyugodt körülmények között tudják megnézni a múzeumot. A múzeumlátogatáshoz babahordozót ajánlanak. A múzeumban pelenkázóhelyiség és üvegmelegítő is rendelkezésre áll.

 1030 Wien, Arsenalstrasse 1., Schweizergarten
www.21erhaus.at