Makart: A Ringstraße korának szupersztárja

2011. június 4.

print

Makart: A Ringstraße korának szupersztárja

Hans Makart a 19. századi Bécs egyedül álló jelensége: festő, dizájner, tervező, röviden univerzális művész volt, akinek júniustól két kiállítást is szentelnek Bécsben.





A Kunsthausban működő Bécs Múzeum és az Alsó Belvedere betekintést nyújt Makart művészetébe és korába.

 

Hans Makart (1840-1884) ma már nemcsak a hatalmas vásznakon látható hatásos festészetet jelenti, hanem a túlzó sztárkultuszt és egy teljes korszak - a Makart-korszak - ragyogását. A festészeten kívül az univerzális alkotó, Makart az operára, a színházra, a lakáskultúrára és a ruhák stílusára is hatást gyakorolt. Az 1870-es években divatot teremtett Bécsben - a Makart-vöröstől a Makart-kalapon át a Makart-dekoltázsig.


Univerzális művészként mindenkinél mélyebb nyomot hagyott a Ringstraße korán. Maga Ferenc József császár is lelkesedett érte, és felkérte, hogy rendezzen ünnepi felvonulást 1879. április 27-én a császár és Erzsébet hercegnő ezüst lakodalma alkalmából: 27 ünnepi lovaskocsi, 14.000 résztvevő és 300.000 bámészkodó jelenlétével.

Ezért kap a Kunsthaus "Makart. Egy művész uralja a várost" című kiállításán központi helyet ez a parádé, amelyen az ünnepi felvonulás eredeti tárgyai tekinthetők meg. Látható továbbá: Makart műterme, számos festmény (1883 óta először látható Bécsben együtt a „Niebelungok gyűrűje" képciklus), olaj vázlatok, rajzok, kosztümök, fotók, enteriőrök és divat.

Hans Makart kereken 85 művét mutatja be a "Makart. Az értelem festője" című kiállítás az Alsó Belvederében. Mindenekelött a „Velence hódol Caterina Cornaro előtt" című monumentális képet, amely tíz méteres szélességével mély benyomást kelt. Mérethűen rekonstruálták a „Dumba szobát", Nikolaus Dumba mecénás dolgozószobáját, amely Makart idejében Bécs kulturális találkozó helye volt. Makart építészeti elmélkedéseit monumentális építészeti fantáziák mutatják be. Eugčne Delacroix-hoz fűződő kapcsolatát témák szerint csoportosították. A Művészettörténeti Múzeum freskójához készült Makart vázlat Delacroix Louvre-beli ötletein alapult.

Makart. Egy művész uralja a várost
2011. június 9. - október 16. naponta, 10.00 - 18.00, csütörtök 10.00 - 21.00
Belépő: 8,50 euró/fő
Kunsthaus
1010 Wien, Karlsplatz 5
www.k-haus.at

Makart. Az értelem festője
2011. június 9. - október 9.
Alsó-Belvedere, Orangerie (Unteres Belvedere, Orangerie)
1030 Wien,Rennweg 6
www.belvedere.at





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play