Elárverezik Falco dalszövegeit

2010. december 6.

print

Elárverezik Falco dalszövegeit

Szeretem az olyan dalokat, amik olyanok, mintha véletlenül kezdődnének, és azután a végtelenségig folytatódnak, mint a végzet - írta Falco egy 1983/84-es dátumot viselő vastag, A4-es méretű mappában, amely egyike Falco már-már legendás, elveszettnek hitt jegyzetfüzeteinek.

Szeretem az olyan dalokat, amik olyanok, mintha véletlenül kezdődnének, és azután a végtelenségig folytatódnak, mint a végzet - írta Falco egy 1983/84-es dátumot viselő vastag, A4-es méretű mappában, amely egyike Falco már-már legendás, elveszettnek hitt jegyzetfüzeteinek. Az 1983-as kézirat - amelyet Falco egy barátjának adott ajándékba - most árverésre kerül a Dorotheum Autogrammok elnevezésű aukcióján 2010. december 10-én Bécsben, Ausztriában. A ritkaság kikiáltási ára 15000 euro.

A jegyzetfüzet Falco első, Einzelhaft című albumának kiadása és a második, Junge Römer elnevezésű lemez megjelenése közti időszakból származik, és számos ötletet, szójátékot, idézetet tartalmaz, valamint a Junge Römer album dalszövegeinek különféle változatait (Junge Römer, Brillantin brutal, Ihre Tochter, Steuermann, Kann es Liebe sein). A világsztár szerette a Wiener Gruppe néven ismert alkotócsoport költői által ismertté tett nyelvi játékokat, és gyakran használt egy sajátságos, bécsi dialektusból származó, illetve felnémet és angol kifejezéseket keverő nyelvet. Ez a lingvisztikai sokszínűség tette Falcot a német nyelvű hip-hop zene egyik előfutárává.

Falco (1957 - 1998), eredeti nevén Hans Hölzel, az 1980-as évek egyik leghíresebb popsztárja volt. 1985-ös Rock me Amadeus című slágere az egyetlen olyan német nyelven énekelt dal, amely valaha is felkerült az amerikai slágerlisták élére. Az énekes autóbalesetben halt meg a Dominikai Köztársaságban.

Az 1707-ben alapított Dorotheum a világ egyik legrégibb, és egyben az európai kontinens legnagyobb aukciósháza.

(APA/OTS)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play