» Franciaország

» Franciaország » Pays de la Loire » Bretagne


Nantes egyike a legszebb városoknak Franciaországban, Bretagne történelmi fővárosa napjaink egyik legdinamikusabb francia városa.

 

Látnivalók Nantes-ban

Katedrális. A nantes-i katedrálist, vagy más nevén a Szent Péter és Szent Pál katedrálist (Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Nantes) 1434-ben kezdték el építeni és 457 év után, 1891-ben fejezték be. Bretagne tartomány legmagasabb katedrálisának számít, magassága meghaladja a Chartres-i vagy a párizsi Notre-Dame katedrális magasságát is. Az egyetlen katedrális a térségben, melynek építőanyaga a Loire egyik jellegzetes köve, a fehér tufa. A katedrálisban található az utolsó breton herceg, II. Ferenc és felesége síremléke, amely lányuk, Bretagne-i Anna kérésére készült 1502-ben és igazi mesterműnek számít, angyalok, kutyák és kimérák, mesebeli szörnyek vigyázzák álmukat. 

II. Ferenc és felesége síremléke (c) wikipedia/

Place Royal. Gyönyörű tér szökőkutakkal.

Bretagne-i hercegek palotája. A Bretagne-i hercegség jelképe, mely közel 1000 évig állt Európában. Nantes hosszú ideig a breton hercegek székvárosa volt. A hercegi palota egy valódi város volt a városban, amelynek kívülről egy erődhöz hasonlít, belseje pedig reneszánsz stílusjegyeket hordoz magán. Ez a kontraszt egyedülálló. II. Ferenc Bretagne-i herceg építtette, lánya, Bretagne-i Anna pedig itt született és élt, mielőtt királynő lett. A város szívében található palota ma már Nantes történelmét elmesélő múzeumnak ad otthont.

A hercegi palotában írta alá 1598 áprilisában IV. Henrik király különösebb hírverés nélkül a Nantes-i Ediktumot, azt a királyi rendeletet, mely a 36 éven át tartó véres vallási háborút lezárva a túlnyomóan katolikus országban biztosította a szabad vallásgyakorlást a protestánsoknak.

Tour de Bretagne. Nantes-ban kihagyhatatlan a Le Nid panoráma bár, amely a város legmagasabb tornyának, a Tour de Bretagne-nak az utolsó emeletén található. 32 emeletével az egyik legmagasabb torony Párizstól New Yorkig. Ideális helyszín egy pohár italhoz, ahonnan csodálatos, 360 fokos panoráma nyílik Nantes-ra és a környékére. A hely berendezése igen eredeti, a teret egy hatalmas gólya és annak tojásai uralják, mely egy helyi művész, Jean Jullien alkotása. A gólya mosolyt és jókedvet csal a vendégek arcára, csakúgy, mint a hely maga.

Jules Verne nyomában. Jules Verne szülővárosa, Nantes nemcsak egy múzeummal emlékezik a híres íróra, hanem létrehoztak egy szabadidőparkot is, ahol Verne találmányokban gazdag, science fiction művei ihlette fémből és fából készült óriás robotokat lehet kipróbálni.

Antillák rakpart. A gépektől nem messze, az île de Nantes sziget csücskénél található az Antillák rakpart, mely kiválóan emlékezteti az embereket arra, hogy Nantes egykor aktív, a világra nyitott kikötő volt. Ide érkeztek az Antillák egzotikus termékei. A nyüzsgő rakpart ma ideális helyszín a sétákra, ahol bárok és éttermek várják a vendégeket, illetve a Hab Galéria kortárs művészeti kiállításai. Szintén ezen a rakparton csodálhatjuk meg a híres kortárs művet, Daniel Buren és Patrick Bouchain háromdimenziós gyűrűit.

Nantes klasszicista épületei. A kereskedelmi bevételeknek köszönhetően, Nantes igazi átalakuláson ment át a 18-19. században. A helyi hajótulajdonos és kereskedő családok számos, klasszicista stílusú magánpalotát építtettek, melyek még ma is láthatóak. Díszes homlokzatuk és lenyűgöző belső udvaruk az egykori gazdagságról tanúskodnak, melyek a világ messzi tájairól importált új termékeknek volt köszönhető: nádcukor, fűszerek, rum, kakaó, dohány, pamut, tea, porcelán. A Dobrée család, kinek nevét egy helyi múzeum is viseli, egykor egy fontos kereskedelmi útvonalat is létrehozott Kínával és Ázsia többi részével. Ha szeretné újraélni ennek a korszaknak a hangulatát, sétáljon az île Feydeau, a Place Royale, a Passage Pommeraye vagy a cours Cambronne környékén és csodálja meg az Opéra Graslin épületét is. Ez utóbbival szemben található a híres, szecesszió stílusban épült Cigale bisztró, mely Franciaország egyik legszebb étterme.

Thomas-Dobrée Múzeum. Itt található az a tizenhat centiméteres színarany ereklyetartó, amely I. Anna bretagne-i hercegnő szívét tartalmazza.

Botanikus kert (Jardin des Plantes). Nantes büszkélkedhet Franciaország 4. legjelentősebb botanikus kertjével, melyet a 18. század végén hoztak létre. Nagyon gazdag és változatos az élővilága: 11000 fajta növényt és 60 féle madarat csodálhatunk meg! Itt található a világ egyik legnagyobb kamélia- (1000 fajta) és liliomfa gyűjteménye (500 fajta). Szintén a park ad otthont a város szülöttének, Verne Gyula szobrának is. A botanikus kert egyike Nantes 100 parkjának és kertjének, melyel Európa egyik legzöldebb városának számít. Innen öt perc sétára található a város szépművészeti múzeuma, amely egyike a 6 legnagyobb franciaországi művészeti múzeumnak.

Nantes-i Művészeti Múzeum (Musée d'Arts de Nantes). 6 évnyi felújítás után 2017-ben nyitott újra a Musée d’Arts de Nantes művészeti múzeum. A múzeum az őskortól egészen napjainkig átívelő időszakot mutatja be, szinte minden formában. 12 000 darabból áll a gyűjtemény (képek, szobrok, rajzok, installációk és metszetek), amelyek között olyan művészek alkotásait is megtalálhatjuk, mint pl. Courbet, Picasso, Ingres, Chagall, de la Tour, Delacroix, Kandinsky.

Trentemoult Negyed. A Loire déli partjánál található Trentemoult negyed pár perc alatt elérhető az ún. Navibus által, amely a folyó két partja között közlekedő motoros hajó. Innen gyönyörű kilátás nyílik a városra és kellemes sétát tehetünk a hangulatos kis utcákon, melyek az egykori színes, kis halászházak között kanyarognak. Ezek a házak egyedi bájt kölcsönöznek a negyednek, amely teljesen eltérő hangulatú a város többi részétől. Ebédelhetünk a helyi éttermek valamelyikében, melyek tipikus fogásokat kínálnak, mint a híres vajas süllő. Mellé helyi Muscadet bort igyunk!

Talensac piac (Marché de Talensac). Nantes legnagyobb, minden nap nyitvatartó piaca, mely már külföldön is egyre híresebbé kezd válni. Igen gazdag a kínálat a helyi alapanyagokból: a Loire-folyó és az Atlanti-óceán halai, tenger gyümölcsei, répa, saláta, retek, eper, málna, bio gyümölcsök. Van itt híres helyi sajttermelő (Beillevaire) és csokoládékészítő (Guerlais) is, de megkóstolhatjuk a helyi süteményt is, melynek alapja a mandula és a rum. A borkedvelőknek a helyi fehérbort (Muscadet) ajánljuk. Nekik érdemes megtekinteni a Maison des Vins de Loire borkínálatát is, mely a place du Commerce téren található (hétfőként zárva).

Tartomány:Pays de la Loire
Település:Nantes
GPS: 47° 13′ 6.1356″, -1° 33′ 13.0356″
Honlap: https://www.nantes-tourisme.com/fr