» Franciaország

» Franciaország »

Legszebb karácsonyi vásárok Franciaországban


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

November közepétől január elejéig, két hónapon keresztül Franciaország városai és falvai gyönyörű, ünnepi díszbe borulnak.


Franciaország tele van olyan úti célokkal, ahol megtapasztalhatja a karácsony varázsát. Strasbourgtól a fővároson keresztül Colmarig, íme azok a helyek, amelyeket nem szabad kihagyni Franciaországban karácsonykor.

A párizsi karácsonyi vásár

A párizsi karácsonyi vásár az egyik legfontosabb Franciaországban. Fából készült faházikókat állítanak fel a főváros leghíresebb utcáin. A Gare de l'Esttől a Tuileriákon keresztül a Champs Élysées-ig mindenki talál magának valamit. Ezeket a kis téli falvakat egyedi karácsonyi dekorációkkal díszítik fel. 2022. november 20-tól december 31-ig a lakosoknak és a turistáknak bőven lesz idejük felfedezni a párizsi karácsonyi falut.

A helyszínen elérhető programok közül megemlíthetjük a Mikulással való találkozást, az alkotóműhelyek látogatását, a műsorokat, a jégpályákat és még sok mást. A 2022-es párizsi karácsonyi vásárok közül a Saint-Germain-des-Prés-i karácsonyi vásár mindenképpen megér egy önálló látogatást.

Elzász

Strasbourgi karácsonyi vásár

A strasbourgi karácsonyi vásár 1570-es létrehozása óta az európai kontinens egyik legrégebbi karácsonyi vására maradt. A város több pontján felállított mintegy 300 fából készült karácsonyi faházikóval a látogatókat egyszerűen elvarázsolja. A látogatók felfedezhetik és megismerhetik a legjobb helyi kézműveseket és termelőket. A városközpont több terén és a székesegyház előtt felállított piac 2023-ban november 24-től kerül megrendezésre.

Több mint 300 kiállítóval büszkélkedhet, így ez a legnagyobb karácsonyi vásár Franciaországban. A Place Kleber téren felállított fenyőfa hagyományosan több mint 30 méter magas, ezzel a legmagasabb az országban. A Christkindelsmärik (elzászi nyelven "gyermek Jézus piaca") 1570-ig visszanyúló történelmével Európa egyik legrégebbi karácsonyi piaca. Egyszóval Strasbourg valóban megérdemli a "karácsony fővárosa" címet!

Bár a székesegyház körüli elsődleges piacon való sétálás kötelező, mindenképpen sétáljon el a Place Broglie térre is, hogy megtapasztalja a történelmi Christkindelsmärik-et, és megcsodálja a gyönyörűen kivilágított és feldíszített városházát. Emellett ne hagyja ki a Place Grimmeissen téren található "felelős és elkötelezett" Marché Off-ot sem, ahol vintage bútorok, használt ruhák, barkácsolt dísztárgyak, biotermékek, műhelyek és koncertek várják.

Időpontok: 2023. november 24-től december 24-ig

Colmari karácsonyi vásár

Ha Elzászban jár, akkor ne hagyja ki Colmar bájos, színes házakkal teli városát és a karácsonyi vásárát se.

Egy Colmarba tett kirándulás kivételes lehetőséget kínál számos szokatlan karácsonyi vásáron való részvételre. Ezek közül a leghíresebbek a 16. századi dominikánus templom és a place de l'ancienne Douane előtti téren találhatók.

Colmar, a Strasbourg és Mulhouse között fekvő elzászi városaz ünnepek alatt a város hat karácsonyi vásárt kínál, amelyek mindegyike egyedi varázsával rendelkezik.

Az egyik leghagyományosabb piacot a Koïfhus épületében, egy fenséges középkori építményben tartják. Itt a látogatók mintegy húsz helyi kézműves, köztük keramikusok, fazekasok, üvegműves mesterek, asztalosok, fafaragók, kalaposok és ékszerészek alkotásait csodálhatják meg. Az első emeleten a látogatók megtalálják és felfedezhetik a Játékmúzeumot, egy rendkívüli installációt, amely kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztat.

A Place de l'Ancienne téren ünnepi ajándékötletekkel teli standok állnak. A Place de la Cathédrale ínyencpiac tökéletes azok számára, akik a helyi konyhában szeretnének gyönyörködni. Kilenc, első osztályú gasztronómiájáról ismert colmari séf mutatja be itt ételeit és specialitásait.

Időpontok: 2023. november 23-tól december 29-ig

Mulhouse karácsonyi vásár

Nem messze a német határtól található a francia kisváros Mulhouse. A történelmi belvárosban immár 32 éve működő piac egy rendkívüli különlegességgel rendelkezik: minden évben a gazdag textilmúltból egy különleges szövet készül, amellyel a faházakban sétálva újra és újra találkoznak a látogatók. Franciaország legnagyobb karácsonyi vására november végétől december végéig tart nyitva.

Bordeaux

A karácsonyi vásárt az Allées de Tourny sugárúton rendezik meg, ahol tradicionális körhinta is várja a gyerekeket. 

Lyon

Lyoni karácsonyi vásár és Fényfesztivál

A hagyományos Fények Fesztiválja meghirdeti Lyon adventi időszakát. A lyoniak több ezer "fénnyel" díszítik fel ablakpárkányaikat, a város műemlékeit számos fényvetítés és videó díszíti, így ez a fesztivál a világ legnagyobb digitális és fényművészeti találkozója. Harminc installáció terül el olyan emblematikus helyeken, mint a Place Bellecour, a Place des Terreaux, a Fourvière-domb és a Tête d'Or park. Idén a fesztivál december 8., csütörtöktől december 11., vasárnapig tart.

A karácsonyi vásár két héttel a fesztivál előtt, november 26-án kezdődik a Place Carnot téren, a Perrache állomás és a Confluences Múzeum közelében. A piacon közel 100 faház található. Az egyedi ajándékokat kereső látogatók a Lyon Can Do It piacot is felfedezhetik a Grand Hôtel-Dieu-nél minden szombaton november 18-tól december 23-ig.

Időpontok: Fényfesztivál 2023. december 7-től 10-ig, karácsonyi vásár 2023. november 26-tól december 24-ig

Reims

A reimsi karácsonyi vásár mindössze 45 percre található Párizstól TGV-vel. Tavaly a karácsonyi vásár a Jean-Louis Schneiter sétány felső részére és a Porte de Mars sétányra költözött, amely a szokásos 130 faház helyett már 150 faház befogadására alkalmas.

A Place Drouet d'Erlon téren egy óriáskerék is várja a látogatókat, amelynek zárt és fűtött gondolái 55 méter magasból csodálhatják meg Reims városát.

Időpontok: 2023. november 24-től december 24-ig

Amiens

Észak-Franciaországnak van néhány varázslatos év végi ünnepe, de Hauts-de-France régió legnagyobb karácsonyi vásárát Amiens-ben tartják. A piac a Place René Goblet és a Hôtel de Ville között 2 km hosszan terül el, mintegy 120 faházzal, helyi és kézműves termékekkel.

Az ünnepségek november 25-én kezdődnek a karácsonyi falu, az alkotók faluja és a jégpálya megnyitásával. A Mikulás háza és a díszkivilágítás másnap indul. Nem hagyhatja ki a székesegyház homlokzatára vetített Chroma show-t, amely december 1-jétől minden nap 19:00 és 19:50 között zajlik.

Időpontok: 2023. november 25-től december 30-ig

Arras

Az arras-i karácsonyi vásárt UNESCO által jegyzett, mézeskalácsos házakkal díszített Grand Place téren rendezik meg.

November 24. és december 30. között mintegy száz faház több helyen, a Grand'Place-en, a Place des Héros-on és a Place d'Ipswich-en a hagyományos Mikulás-házzal. A Place des Héros téren egy 25 méter magas fenyőfát állítanak fel, amelynek kivilágítását a városháza harangtorony homlokzatára vetítik. Hétvégenként kisvonat is közlekedik a szórakozáshoz.

Időpontok: 2023. november 24. és december 30. között

Nancy

A legnagyobb vásár a Saint-Nicolas falu a Place Charles III-t foglalja el 65 faházzal. A Place Vaudémont téren épült fel a regionális kulináris különlegességeket felvonultató ínyencfalu. Kanada és juharszirup alapú specialitásai a Saint-Nicolas-kapu lábánál található sous la porte faluban jelennek meg.

Az ünnepségek csúcspontja a Nagy Szent Miklós-hétvége (december 9. és 10.), amelyet a lotaringiai védőszent nagyszabású felvonulása fémjelez, amelynek idei témája "Üveg és fények". Ez a felvonulás évente akár 100 000 kíváncsiskodót is vonz a Carnot és a Stanislas tér között.

Időpontok: 2023. november 24. - 2024. január 7.

Francia Riviéra

Nizza-ban a híres Place Masséna téren és a Jardin Albert 1er területén várják a látogatókat a karácsonyi árusok, illetve egyéb programok, animációk és jégpálya is. Ilyenkor Nizza főtere gyönyörű fényárban úszik. 

Cannes: az Allées de la Liberté sugárúton. December 31-én pedig hagyományosan egy nagyszabású tűzijátékkal búcsúztatják az évet. 

Minden a karácsony körül forog Menton bájos városában: díszkivilágítás, a Télapó postaládája, karácsonyi vásár, jászol.

Provence

Ha Provence-ra és a karácsonyra gondolunk, akkor meg kell említenünk a térségből származó kis agyagfigurákat (santon), melyek apáról fiúra szállnak. A santon provanszi nyelven "kis szentet" jelent. Valamennyi agyagfigura egyedi öntőformában készül, különféle közismert provence-i alakokat jelenítenek meg. Az első agyagfigura Marseille-ből származik. 

Valamennyi figurát a népművészet és a néphagyomány ihlette, mint például a bárányt felkínáló pásztor. Ilyen kis santon-okat az alábbi két karácsonyi vásárban is találhatunk.   

Aix-en-Provence: a vásár helyszíne a Cours Mirabeau.

Marseille: a vásárhelyszíne a Vieux port, quai de la Fraternité. GPS: 46° 13′ 39.4968″, 2° 12′ 49.4964″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward