» Franciaország

» Franciaország » Nouvelle-Aquitaine

Dune du Pyla - Európa legnagyobb homokozója


Dune du Pyla Aquitania-ban, az Atlanti óceán partján, Arcachon közelében található. Tetejéről páratlan kilátás tárul elénk.

A dűne lassan mozog a szárazföld felé, évi 5 métert nyomul előre. A homokfal építőanyagának utánpótlását a part előtti zátonyokról kapja, amelyeknek anyagát az árapály kihordja a szárazföldre. A tenger partra mossa a homokot, ezt pedig a szél egyre jobban tornyozza és tolja. Veszélyben van az erdő, mert a homok nem kíméli a fákat sem, a dűne megállíthatatlan.

Az 1990-es években már csaknem eltűntek az első lakóházak, amikor a lakók a dűne feltartóztatására rekettyét telepítettek, kerítést építettek, és a homokot kotrógépekkel távolították el. A homokfal északi irányú terjeszkedését megállították, és kelet felé irányították tovább. A homok jelenleg 135 hektárt (200 focipálya) temetett maga alá.

A dűne ugyanakkor déli irányban tovább terjeszkedik, a megállítására felállított kerítéseket befedi.

Az 1978 óta természetvédelmi területek közé sorolt homokbuckákra több mint egy millió turista mászik fel évente. Egy falépcső vezet a dűne tetejére, amely mindig nyitva áll az érdeklődők előtt. Ha felértünk lélegzetelállító kilátás tárul a szemünk elé, a homok aranyló színével és az óceán gyönyörű látványával. Mintha valamilyen egzotikus vidéken járnánk, és közben a lábunk belesüpped a dűne finom homokjába.

Arcachon város a 55 km-re Bordeaux-tól található. Az Atlanti óceán egyik legnépszerűbb fürdőhelye, a különleges klímáját légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek ajánlják.

A város mindössze 150 éves, III. Napóleon 1857. május 2.-án írta alá az alapító okiratot.

Tartomány:Nouvelle-Aquitaine
Cím:Arcachon
GPS: 44° 39′ 8.2692″, -1° 10′ 42.60576″