» Franciaország

» Franciaország » Provence-Alpes-Côte d'Azur » Provence


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A provence-i Digne-les-Bains-hez két dolog kötődik: a jó levegő és a levendula.


Az alig 17 000 lakosú kisvárost a környező levendulamezők lila színei ölelik körül. Aki ellátogat az Alpok és Provence között fekvő városba, annak mindig az az érzése, hogy legalább egy fuvallatnyi illatot érez az orrában.

Digne-les-Bains, a levendula történelmi városa Alpes-de-Haute-Provence megyében található, Cannes-tól alig 140 kilométerre, Grenoble-tól pedig 180 kilométerre. A várost magas hegyek veszik körül, és ez az oka annak, hogy a legtöbbször alig fúj a szél a városban. A kedvező fekvésnek köszönhetően a város évente 300 napot süt a nap.

A magaslati éghajlat és a gyógyvíz miatt Digne-les-Bains a termálfürdő címet érdemelte ki. A kivételes levegőminőség miatt különösen a légzőszervi megbetegedésekben és reumában szenvedők keresik fel a város termálfürdőit. A régióban a legalacsonyabb az asztmás gyermekek aránya Franciaországban.

Digne-les-Bains-t azért nevezik a levendula fővárosának, mert a város környékét a levendula jellemzi. A levendula szerelmeseit a Valensole-fennsík vonzza. Itt termesztik a levandinot, amely a valódi levendula és a tüskés levendula keresztezése. A lila levendulamezők illatos álom, és gazdaságilag is nagyon fontosak, mivel a növények értékes illóolajokat és esszenciákat szolgáltatnak, amelyekre nagy a kereslet. Ha látni (és szagolni) szeretné a virágzó mezőket, június végén vagy augusztus első hetében érdemes idejönnie, amikor a város a többnapos levendulafesztivált ünnepli. A nyári forró mezők meglátogatása után a Lac de Sainte-Croix-ban hűsölhet.

Digne-les-Bains a levendula mellett városként is nagyon érdekes. Az egyik legbájosabb épület a 15. századi Szent Jérôme-székesegyház, amely a város legmagasabb pontján áll. Neogótikus stílusban épült, és a homlokzaton lévő rózsaablak a chartres-i ablak másolata. Egy másik székesegyház, a Notre-Dame du Bourg, a Bourg negyedben áll.

A város kertjeit is érdemes megnézni: a lepkekertben számtalan - őshonos és egzotikus - faj látható a szabadban. A botanikus kertben sokféle illatos növényről kaphat információt, és egy japánkert is található.

Ha Digne-les-Bains-be látogat, érdemes megnézni a Haute-Provence Geoparkot is, és ellátogatni a benne található Refuges d'Artba - ez utóbbit, egy hatalmas, bejárható műalkotást, Andy Goldsworthy brit land art művész tervezte. Az útvonal 150 kilométer hosszú.

A természet szerelmeseit a Promenád Múzeum, a kertekkel, vízesésekkel, mediterrán és trópusi akváriumokkal, 300 millió évre visszanyúló kövületekkel és egyebekkel teli park is vonzza. A pillangó- és botanikus kertek is szerepelnek a kínálatban. 

Victor Hugo rajongói imádni fogják Digne-les-Bains-t, mivel a "Les Misérables" című regény Digne-ben kezdődik. És a dinoszauruszok rajongóinak is akad látnivaló: a városban található Európa legnagyobb ammoniteszmezője, és a már említett geoparkban megkövesedett növények és dinoszauruszok is láthatók.

Digne-les-Bains nemcsak a levendulájáról ismert, hanem a természet szerelmeseinek is tökéletes úti cél. A terület első osztályú túrarégió, amely kisebb és nagyobb túrákat kínál egészen 2000 méteres magasságig. A Verdon-szurdok például látványos táj - 21 kilométeres hosszával és 700 méteres mélységével Európa egyik legnagyobb kanyonjának számít. A túrázók paradicsoma, a Sentier Blanc-Martel-en közvetlenül a víz mentén sétálhatunk (a túra körülbelül hat órát vesz igénybe, fontos a jó túracipő, a zseblámpa és az élelem). A hegymászók és a vadvízi sportok szerelmesei is megtalálják a számításukat a szurdokban. Egy másik vonzó célpont a Lac de Sainte-Croix víztározó, amelynek türkizkék vize igazi szemet gyönyörködtető. A tó sok provence-i ember ivóvizét tárolja. Tartomány:Provence-Alpes-Côte d'Azur
Település:Digne-les-Bains
GPS: 44° 5′ 30.53184″, 6° 14′ 6.51516″
Honlap: http://www.proserpine.org/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward