» Egyiptom

» Egyiptom » Luxor


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A karnaki templomkomplexum az ókori Egyiptom egyik legnagyobb építészeti projektje. Minden magát valamire tartó fáraó hozzáadott valamit 1500 évig, így végül 2 négyzetkilométer nagyságú lett; akkora, hogy akár 10 katedrális is könnyen elférne benne.


Hatsepszut kápolnája

2013 óta láthatja a nagyközönség az ókori egyiptomi 18. dinasztia ötödik fáraójának, I. Thotmesz lányának, Hatsepszutnak a mészkőből készült kápolnáját, amelyet az érdeklődők a karnaki szabadtéri múzeumban kereshetnek fel.

A kápolnát az ókori egyiptomi isten, Ámon-Ré imádatára emelték. Az építmény részét képezi egy nyitott udvar és két belső csarnok, tele vallási jelenetekkel díszített mészkőtömbökkel. A finoman kidolgozott ábrákon maga Hatsepszut látható, amint férjével - egyben féltestvérével -, II. Thotmesz királlyal Amon-Ré előtt állnak. Az uralkodói pár címere is szerepel a véseteken.

A tömbök némelyike Hatsepszut utódjának, III. Thotmesznek a nevét viseli. (II. Thotmesz halála után Hatsepszut régensként uralkodott mostohafia, a még gyermek III. Thotmesz helyett, majd magához ragadta a hatalmat.)

A kápolnát a régészek az alkotó tömbök nagy részét szétszórva találták meg a huszadik század elején a karnaki templomkomplexum egy addig feltáratlan területén, ahol Kr.e. 16. és 11. század közötti királyok, királynék, nemesek, vezető hivatalnokok és istenségek szoborkolosszusait is felfedezték a kutatók.

Jó néhány tömböt az 1950-es évek közepén folytatott ásatások során fedeztek fel. A leleteket karnaki galériákban őrizték egészen 2005-ig, amikor a Francia-Egyiptomi Karnaki Tanulmányok Intézete (CFEETK) helyreállította és tanulmányozta őket, majd nyilvánosságra hozta a vizsgálati eredményeket.

A tömbök masztabákon - rézsűs falú, téglából vagy kőből épült, kamrákra osztott sírépítményeken - álltak a karnaki szabadtéri múzeumban egészen 2008-ig, amikor a CFEETK szakemberei átfogó rekonstrukciós munkálatokba kezdtek a korábbi években megrongálódott kápolnákon. Az érdeklődők 2013 óta kereshetik fel a Sacred Monument néven ismert kápolnát.



Tartomány:Luxor
Település:Luxor

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward