» Egyiptom

» Egyiptom »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Egyiptomi Nagymúzeum.


Az épülő Egyiptomi Nagymúzeumban lesz látható a Kheopsz (Hufu) fáraó napbárkája, az Egyiptomban valaha talált legrégibb és legnagyobb, fából készült hajó. A 4600 éves napbárka cédrusfából épült, 42 méteres és 20 tonnás. A gízai nagypiramis déli sarkánál 1954-ben felfedezett napbárka évtizedek óta a piramis melletti Napbárka Múzeumban volt látható.

A hajó ezentúl az egyik fő látnivalója lesz a lassan 17 éve épülő gigantikus új régészeti múzeumnak, amit várhatóan 2021-ben nyilik meg. Az ígéretek szerint több mint 100 ezer ókori egyiptomi leletet fognak itt kiállítani. Az új múzeum néhány kilométerre található a korábbi Napbárka Múzeumtól. 

A hajót az Óbirodalomban uralkodó IV. dinasztia második fáraója, a Kr. e. 27–26. században uralkodó Kheopsz (Hufu) számára építették, hogy halálakor azon utazhasson a túlvilágra Ré napistennel. A bárkát több mint ezer darabra szedve temették el a fáraó piramisa közelében mészkőtömbökkel fedett sírokba.

A Kr. e. 27–26. században uralkodó Kheopsz (Hufu) a IV. dinasztia 2. uralkodója volt. Uralma a hatalom csúcspontját jelentette az Óbirodalom korában, gízai piramisa (sírja) a legnagyobb piramis, amelynek magassága eléri a 146,5 métert. A nagypiramis közelében folytatott ásatásokon eddig összesen hét naphajót tártak fel a régészek.

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward