» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Északnyugat-Anglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Liverpool Anglia északnyugati részén, a Mersey-nek az Ír-tengerbe való torkolatánál fekszik. Elhelyezkedése ősidők óta meghatározza a várost.
Liverpool Anglia északnyugati részén, a Mersey-nek az Ír-tengerbe való torkolatánál fekszik.

Elhelyezkedése ősidők óta meghatározza a várost: a kikötő fontos kereskedelmi csomópont volt, különösen a 18. és 19. században, és sok kivándorló számára jelentette az Amerikának nevezett Újvilágba vezető út kezdetét. A kikötő 2004 óta az UNESCO Világörökség része, és hosszú sétákra invitálja a látogatókat.

A kibővített Albert Dockban a kultúra és a kulináris élvezetek keverednek, és ideális egy rövid pihenésre. Itt található a Tate Galéria, ahová ingyenes a belépés!

Érdemes megnézni a város két katedrálisát és a legendás Anfield Stadiont is, amely 1884 óta a Liverpool FC otthona.

Beatles City Liverpool

A labdarúgás mellett Liverpoolt különösen jól ismerik a zenerajongók, hiszen a zord kikötőváros a Beatles együttes otthona.

A látogatók Anglia leghíresebb zenekarával a város számos pontján találkozhatnak: legyen szó a város délkeleti részén, a Sefton Park közelében található Penny Lane-ről, a legendás Cavern Clubról, ahol a zenekar több mint 300 koncertet adott, a Beatles Pier Headnél található bronzszobrokról vagy a The Beatles Story múzeumról.

Liverpool elvesztette világörökségi státuszát

Elvesztette világörökségi státuszát Liverpool történelmi tengeri kereskedelmi városrésze az arculatában és látképében visszafordíthatatlan károkat okozó beruházások miatt.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) jelenleg ülésező világörökségi bizottsága szerdán döntött az északnyugat-angliai város sorsáról.

Liverpool a harmadik helyszín, amelyet megfosztottak világörökségi címétől az elmúlt csaknem fél évszázadban. Korábban Omán arabbejza-rezervártumát (2007) és a drezdai Elba-völgyet (2009) vették le a listáról.

Az angliai város világhírű történelmi kereskedelmi kikötőjét 2004-ben vették fel a világörökségi helyszínek közé a Brit Birodalom idején betöltött meghatározó kereskedelmi szerepe és lenyűgöző építészeti megoldásai miatt.

Az UNESCO már 2012-ben jelezte Liverpoolnak, hogy veszélyben a világörökségi státusza a város vízparti látképét jelentősen megváltoztató beruházások, például a Liverpool Waters nevű fejlesztési projekt miatt. A testület akkor veszélyeztetett világörökséggé nyilvánított a városrészt.

Európa legnagyobb popbulija 2023-ban

Az ESC Eurovíziós Dalfesztivált 2023. május 9-13. között rendeznek Liverpoolban. Bár a brit versenyző, Sam Ryder tavaly második lett, idén a győztes Ukrajna helyett az Egyesült Királyság ad otthont a versenynek. A választás Liverpoolra esett, az UNESCO zenei városára, amelyet mindenképpen érdemes meglátogatni, és amely nem csak a Beatles és a Liverpool FC otthona. Tartomány:Északnyugat-Anglia
Cím:Liverpool
GPS: 53° 24′ 25.91676″, -2° 59′ 30.048″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward