» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Skócia » Skócia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Látnivalók Edinburgh-ban.
Edinburgh számos látnivalóval várja a turistákat: a kelta és középkori emlékeket őrző város látványát és hangulatát meghatározzák dombjai, katedrálisai és a város jelképének számító vár jellegzetes kőtornyai. A skót szoknya és skót duda itt a mindennapok része, csakúgy, mint a híres sétálóutcája, a Royal Mile hangulatos bárjai és teraszai.

Edinburgh fontos kulturális központ is, egész évben egymást érik a fesztiválok, de a város képzőművészeti, irodalmi és zenei múltját számos múzeum, emlékhely, sőt pub is őrzi. Edinburgh-ban nem szabad kihagyni a jellegzetes, egyedi ízvilágú skót whisky-t és a helyi ételkülönlegességet, a haggist.

Edinburgh nemcsak a klasszikus, hanem a kortárs irodalom nagy alakjainak lakóhelyéül szolgált és szolgál. Itt alkotott Sir Arthur Conan Doyle, akinek Sherlock Holmest köszönhetjük vagy Robert Louis Stevenson, akinek A kincses szigetet, de innen származott Sir Walter Scott, és napjaink egyik legismertebb szerzője, a Harry Potter-regények írója, J.K. Rowling is.

Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál

A fesztivál története egészen 1947-ig nyúlik vissza, amikor a második világháború után a szervezők a művészetek erejével próbálták gyógyítani a sebeket, ezért megalapították az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivált.

Még abban az évben, a hivatalos programon kívül indult a Fringe nyolc színházi társulat fellépésével. A két eseményhez aztán 1950-ben csatlakozott a The Royal Edinburgh Military Tattoo elnevezésű fesztivál, katonai és népművészeti előadókat is csatolva a csoporthoz. 1983-ban és 2004-ben egy könyv- és egy művészeti fesztivállal bővült a rendezvények sora.

Hogmanay

Az évek során háromnapos utcabálsorozattá bővült rendezvény globális eseménynek számít, amelyre minden évben többtucatnyi országból turisták tízezrei érkeznek. a világhíres skóciai újévköszöntő tömegrendezvény, a Hogmanay hagyományosan százezreket vonz a skóciai nagyvárosok utcáira.

Halloween

Halloweenkor Edinburgh a Samhuinn Fire Festivalt ünnepli, amelyből a Halloween eredetileg kifejlődött. A helyiek ijesztő, színes jelmezekben gyűlnek össze, hogy megtekintsék az ijesztő tűzfigurák felvonulását. Ezzel hagyományosan beköszönt a hideg évszak, és búcsút int a nyárnak.

Városnézés Edinburgh-ban: 10 csodálatos hely!

Edinburgh az Egyesült Királysághoz tartozó Skócia fővárosa. A város régóta fontos oktatási központ, különösen az orvostudomány területén. Edinburgh Skócia második legnépesebb városa, és a hetedik legnépesebb az Egyesült Királyságban. A város az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztiválról, a karácsonyi vásárokról, a Royal Edinburgh Military Tattoo-ról és az Edinburgh Fringe-ről, a világ legnagyobb művészeti fesztiváljáról is ismert.

1. Edinburgh-i vár

Edinburgh vára a város egyik fő látványossága, amely Skócia történelmének jelentős részét őrzi. A vár a város legmagasabb pontján található, és egy csodálatos panorámával büszkélkedik. A leglátogatottabb hely Skóciában.

Az Edinburgh Castle számos történelmi konfliktusban vett részt a 14. századi skót függetlenségi háborúktól az 1745-ös jakobita felkelésig. A kastély ad otthont a koronaékszereknek (Skócia kitüntetései) és a végzet kövének is, amióta 1996-ban Westminsterből visszatért Skóciába.

A Skócia vulkáni eredetű sziklacsúcsán elterülő komplexum 4600 épületnek ad otthont, és 1995 óta szerepel a világörökségi listán. A tengerszint felett csupán 120 méterre emelkedő várhegyet a vízszint emelkedése, a part menti erózió és a szélsőséges időjárás veszélyezteti. Skóciában ugyanis 1970 óta 13 százalékkal nőtt az esőzések száma az Éghajlatváltozási Bizottság jelentése szerint, a megnövekedett csapadékmennyiség és az áradások pedig nem csak a vulkáni kőzetet erodálják, de az épületeket is rombolják.

2. Holyroodhouse palota

A Holyroodhouse-palota vagy Holyrood-palota a skóciai brit uralkodó hivatalos rezidenciája. Az edinburghi Royal Mile alján található, az Edinburgh-i várral szemben. II. Erzsébet királynő minden nyár elején egy hetet töltött a Holyrood Palace-ban, ahol számos hivatalos kötelezettséget és ceremóniát tartott. A kastély megtekintése mellett a kertet is érdemes meglátogatni; a palota kertje mintegy 4 hektárra terjed ki, a sokkal nagyobb Holyrood Parkon belül.

3. Arthur's Seat

Arthur's Seat egy a hatalmas domb, a város keleti részén található, és az egyik legjobb hely, ahonnan csodálatos panorámát lehet látni a városra. A dombot könnyen meg lehet mászni, és a csúcsról számos szép kilátás nyílik.

Az Arthur's Seat egy kialudt vulkán, amely az Edinburgh-i dombcsoport fő csúcsa, és amely a Holyrood Park nagy részét alkotja. Néha azt mondják, hogy a nevét az Arthur királyhoz kapcsolódó legendákból eredeztetik. Az Edinburgh-i vár alapjául szolgáló sziklához hasonlóan egy 335-341 millió évesre datált kialudt vulkánrendszer alakította ki.

4. Skóciai Nemzeti Múzeum

A Nemzeti Múzeum Skócia egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A látogatás teljesen ingyenes. A 2011-ben újranyitott 16 új galéria 8000 tárgyat tartalmaz. Itt láthatjuk Dolly, a bárányt, az első sikeres emlősök felnőtt sejtből történő klónozását vagy Elton John extravagáns öltönyeit. További kiemelkedő látnivalók közé tartoznak az ókori egyiptomi kiállítások.

5. A Királyi Botanikus Kert

Az 1670-ben alapított Edinburgh-i Királyi Botanikus Kert (RBGE) a növények, azok sokféleségének és megőrzésének tudományos központja. A világ minden tájáról származó több mint 13 500 fajjal ez a második legrégebbi botanikus kert az Egyesült Királyságban az oxfordi után.

6. Princes Street

Princes Street Gardens egy gyönyörű közpark, amely a város szívében található. A parkban lehet sétálni, piknikezni és pihenni, és gyönyörű kilátás nyílik a városra.

A Princes Street Edinburgh központi részének egyik főútvonala és a város fő bevásárlóutcája. Itt található a világ legrégebbi áruháza, amelyet 1838-ban alapítottak: a "Jenners of Edinburgh".

A Princes Street Gardens a világ legrégebbi virágórájának (1903) is otthont ad, a kertekből az Edinburgh-i várra nyílik kilátás.

7. St Giles-székesegyház

St. Giles Katedrális egy gyönyörű gótikus katedrális a Royal Mile közelében található. A katedrális több száz éves, és Skócia legfontosabb vallási épületei közé tartozik.

A St Giles-székesegyházat 1124-ben alapították, a 16. században pedig a skót reformáció középpontjává vált. Évente több mint egymillió látogatót számláló katedrális egyben a város leglátogatottabb helye is.

A székesegyházban ravatalozták fel II. Erzsébet királynőt.

8. Calton Hill

A Calton Hill Edinburgh egyik fő dombja, amely közvetlenül a városközpontban található. Innen panorámás kilátás nyílik a városra, a Princes Streetre, a várra és az óvárosra. A Calton Hillen található a skót kormány székhelye, amely a St Andrew's House-ban székel.

9. Dynamic Earth

A Dynamic Earth egy nonprofit látogatói attrakció és tudományos központ Edinburgh-ban, Skócia legnagyobb interaktív látogatói attrakciója. A Holyrood negyedben található, a skót parlament épülete mellett és a Salisbury Crags lábánál. A látogatók megtapasztalhatják bolygónk evolúcióját, és megtekinthetik azokat az erőket, amelyek évmilliók során alakították a környezetet. A látogatás után ne feledkezzen meg a kávézóban való étkezésről és a Natural Selection ajándékboltban való vásárlásról.

10. Royal Mile

Ez egy hosszú út, amely a várkaputól a Palace of Holyroodhouse-ig tart. Az út mentén számos történelmi épület, bolt és étterem található.

A várkaputól a palota kapujáig tartó utca majdnem pontosan 1,81 km (1 skót mérföld!) hosszú, és Skócia királyi történelmének két jelentős helyszíne, az Edinburgh-i vár és a Holyrood-palota között halad lefelé. Nevét onnan kapta, hogy az elmúlt 500 évben a királyok és királynők felvonulási útvonalaként szolgált. Itt láthatunk néhány templomot, polgárházat, történelmi nevezetességet, üzleteket, múzeumokat, kávézókat és éttermeket.Tartomány:Skócia
Cím:Edinburgh
GPS: 55° 57′ 12.04416″, -3° 11′ 18.14964″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward