» Belgium

» Belgium » Liege » Vallónia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Liège Belgium harmadik legnagyobb legnagyobb városa és egyben a franciaajkú Vallónia kiemelkedő ipari és tudományos központja.


A liège-i Lucifer

A Szent Pál-székesegyház gótikus katedrális szószéke mögött egy márvány Lucifer rejtőzik.

A Szent Pál-székesegyház Liège-ben a 10. századra nyúlik vissza, de többször átépítették, és ma már többnyire 13. és 15. századi építészetből áll. A vallásos művészeti alkotásokkal teli gótikus csoda közepén a szószék lépcsőjének fülkéjébe ágyazva áll a bukott angyal, Lucifer lenyűgöző szobra.

Az angolul "Lucifer of Liège"-ként ismert szobor valódi címe "Le génie du mal" - "A gonosz géniusza". Guillaume Geefs belga szobrászművész faragta 1848-ban, és egy megkínzott, de gyönyörű fiatalembert ábrázol. Bármennyire is idealizált a képmása, valójában egy másik Lucifert helyettesít, amelyet Guillaume öccse, Joseph faragott néhány évvel korábban. Joseph szobrát, a "L'ange du mal" (vagy "A gonosz angyala") címűt 1842-ben állították fel a székesegyházban, de az egyházi tisztviselők úgy gondolták, hogy az ábrázolása túl szép és rossz hatással van a templomi ifjúságra, ezért a nagy testvérét, Guillaume-ot megbízták, hogy készítsen egy helyettesítő szobrot, amely nem annyira ... zavaró.

A líceumi Lucifert könnyű lenne összetéveszteni a szószék elejét körbeölelő szentek egyikével, ahol Péter, Pál, Hubertus és Lambert lakik. De a részletek elárulják valódi kilétét - az oldalán lévő ívelt falak denevérszárnyak, a lábánál lévő alma megharapott, láncos lábujjai élesek, mint a karmok, és apró, mégis árulkodó szarvak bújnak elő a haja alól.

A Szent Pál-székesegyház a város központjában található, néhány háztömbnyire a Meuse folyótól. Ha belépsz, a szószék hátsó részén lévő két lépcső alatt találod Lucifert.

Tartomány:Liege
Cím:Liège
GPS: 50° 38′ 42.49716″, 5° 34′ 24.31308″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward