A belga gofrit eredetileg élesztővel készítették, de ma már gyakran használnak sütőport.
Legtöbbször tejszínhabbal, porcukorral, puha gyümölcsökkel és csokoládéval, valamint sziruppal és vajjal vagy margarinnal készülnek. A belga waffel említésére feltehetően mindenkinek a brüsszeli waffel jut eszébe, amit gyakran csokoládéöntettel, gyümölcsökkel (pl. eper, banán) és tejszínhabbal vagy fagyival púpoznak meg.
Különbséget tesznek a brüsszeli és a liège-i gofri között. A brüsszeli gofri puha piskótatésztából készül, míg a liège-i gofri sűrű, cukros és vajjal átitatott élesztős tésztaként írható le.
A belga gofri feltétje jellemzően eper, banán, tejszín vagy forró csokoládé. A tetejére gyakran vajat vagy szirupot is adnak.
A gofri általában véve már a középkor óta létezik, ahol vallási funkciót töltött be. A liège-i gofri a 18. századra nyúlik vissza. Egy történet szerint a nevük egy hhercegről származik. Ez a herceg megbízott egy szakácsot, hogy készítsen egy tortát. A szakács cukrot kevert a tésztába, és egyenlő nagyságú darabokra vágta. A sülő vanília illata a konyhába csábította a herceget. Az így készült gofri lett a kedvenc étele.
A brüsszeli gofri csak a 19. század közepén jelent meg.
|
Értékeld te is!