A moules-frites vagy moules et frites egy Belgiumból származó kagylóból és sültkrumpliból álló főétel. Belgium nemzeti ételének tartják.
Valószínű, hogy eredetileg a flamand partok környékén fogyasztott népszerű és olcsó étel, a kagyló és a sült burgonya kombinálásával jött létre, amelyet télen, amikor nem volt hal vagy más étel, gyakran fogyasztottak az országban.
Belgiumban évente átlagosan 25-30 tonna moules-frites-t fogyasztanak. A Belgiumban elfogyasztott kagyló nagy része a közeli hollandiai Zeeland kagylófarmjairól származik.
A kagyló adagja általában személyenként egy kilogramm. A moules-t és a frites-t általában külön tálalják, hogy a sült krumpli ne ázzon el a mártásban. Gyakran a moules-t a főzéshez használt serpenyőben tálalják.
Kalóriát tekintve egy liter kagyló adagja 150 gramm sült krumplival együtt 500-600 kilokalóriát tartalmaz, amelyhez hozzá kell adni a kísérő majonéz (vagy más szósz) kalóriatartalmát.
|
Értékeld te is!