» Ausztria

» Ausztria » Burgenland


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A kaboldi, gótikus eredetű vízivár a XVI-XVII. Században épült ki mai reneszánsz és kora barokk formájára.

A vízivár 1222-1229 között épült. A vár többször cserélt gazdát, végül 1704-ben Esteházy Pál herceg vásárolta meg.

Az első írásos feljegyzés a kastélyról 1222-ből való, amikor II. András király a várat Pousa grófnak ajándékozta. Ő építette a várat erőddé.

Sok viszályos esztendő és birtokváltozás után 1451-ben a vár III. Friedrich tulajdonába került, aki a Weißpriacherekre bízta. Ők azonban Corvin Mátyás hívei lettek, aki nekik ajándékozta a várat. 1528-ban a Weißpriacherek a várat reneszánsz kastéllyá kezdték átépíteni. A nemzedék kihalásával kezdődött el a viszálykodás időszaka az örökösök között. A körülmények 1648- ban, az egyik dédunoka Kéry Jánossal kötött házassága kapcsán újra tisztázódtak: Kéry visszavásárolta a széthullott uradalmat és 1656-ban befejezte a kastély újjáépítését. A kastély késői reneszánsz-korai barokk arculatát is ő alakította. Fia, Ferenc jó barátságban volt azokkal a mágnásokkal, akik Nádasdy vezetésével a császári ház ellen esküdtek. Amikor Zrínyi Miklós és Frangepán gróf 1670-ben, Bécsbe vezető útjuk során a kastélyban éjszakáztak, a vár ura elárulta őket I. Leopold császárnak, majd másnap reggel elfogták és egy évvel később Bécsújhelyen kivégezték őket.

1683-ban bekövetkezett a katasztrófa: a törökök könnyedén elfoglalták kastélyt, ami egészében elpusztult. Ferenc megpróbálta a kastélyt újra felépíteni azonban 1704-ben sok adóssága miatt kénytelen volt az Eszterházy családnak eladni. Az utóbbiak kastély iránti érdeklődése egyre csökkent és a kastély hanyatlásnak indult.

1963-ban az elhanyagolás és a számtalan háború következtében a kastély olyan szánalmas állapotban volt, hogy lebontását tervezték. Az utolsó pillanatban a Bolldorf-Reitstätter család megvette a kastélyt és gondoskodott arról, hogy eredeti pompájában állítsák helyre.

A vár csak vezetéssel látogatható, amelyre előre be kell jelentkezni a vár honlapján.

Tartomány:Burgenland
Település:Kobersdorf
Cím:7332 Kobersdorf
GPS: 47° 35′ 51.09558″, 16° 23′ 34.01596″
Honlap: http://www.schloss-kobersdorf.at

Még nem érkezett hozzászólás!