» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Artstetten kastélya egy álomba illő, hatalmas park közepén áll. Falai között megelevenednek az Osztrák-Magyar Monarchia sorsfordító évei.


Az 1914-ban Szarajevóban merénylet áldozatául esett Ferenc Ferdinánd trónörökös herceg emlékét őrzi. A "Für Herz und Krone - das Leben und Liebe des Thronfolgers" (A szívért és a koronáért, a trónörökös élete és szerelme) c. állandó kiállítás Ferenc Ferdinánd és családja mindennapjaiba enged bepillantást.

Megismerkedhetnek a látogatók a gondolkodó, reformer, gyűjtő, de mindenekelőtt a családszerető Ferenc Ferdinánd mozgalmas, nem mindennapi életével.

Artstettenben temették el az 1914. június 28-án Szarajevóban meggyilkolt Ferenc Ferdinándot és feleségét, a cseh származású Chotek Zsófia grófnőt. A főherceget végrendelete szerint nem a bécsi kapucinus templomban temették le, mivel rangban alacsonyabb felesége nem kerülhetett volna mellé. A merénylet után vonattal közvetlenül Artstettenbe szállították holttestüket, majd végső nyugalomba a kriptában helyezték el. A kriptát 1917-ben kibővítették, mivel csaknem búcsújáróhellyé vált a szomorú események következtében.

A XIII. században már állt itt egy erődített rezidencia, melyet az elmúlt évszázadokban többször is átalakítottak, kibővítettek. Jellegzetes külseje zömmel a XVI. század második felében alakult ki. 1823-ban került a Habsburg császári család birtokába, majd 1896-ban lett Ferenc Ferdinánd főhercegé, aki nagyszabású átalakítási munkálatokat végeztetett a kastélyon. A főherceg a templomból múzeumot csináltatott, rengeteg barokk szobrot, oltárt hozatott ide, sőt egy isztriai templom egész kapuzatát is beépíttette.

A kastély ma az egyik leszármazott, Anita von Hohenberg főhercegnő magántulajdona. Az esküvő után Zsófia és születendő utódai a Hohenberg hercegi címet kapták a császártól.

A kastélyt körülölelő park Ausztria egyik legfontosabb történelmi kastélykertje, a védett parkban számos romantikus kis tavacskát, kutat, gyönyörű fasorokat találunk.

A kiállítás megtekintéséhez az egyéni látogatóknak audio guide áll a rendelkezésére. Magyar nyelvű vezetőt a pénztárnál kaphatunk.

A kastélyparkban játszóteret is találunk.Tartomány:Niederösterreich
Település:Artstetten
Cím:3661 Artstetten-Pörbing, Schlossplatz 1
GPS: 48° 14′ 33.86627″, 15° 12′ 8.39354″
Honlap: http://www.schloss-artstetten.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward