» Ausztria

» Ausztria » Tirol » Innsbruck


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Innsbruck legjelentősebb látnivalója értékes gyűjteményeket tartogat: II. Ferdinánd, tiroli fejedelem titkos feleségének kastélyában gyűjtötte össze a kor hátborzongató furcsaságait.

Az Ambras reneszánsz kastélyt a tiroli fejedelem, II. Ferdinánd főherceg építtette (1529-1595). II. Ferdinánd, miután 1557-ben titokban elvette a rangon aluli Philippine Welsert (1527-1580), a kastélyt neki ajándékozta. Ferdinánd apja a házasságon annyira feldühödött, hogy száműzte őt udvarából, házasságának titokban tartására kötelezte és örökösödési jogáról is lemondatta.

A várkastély Philippine hivatalos rezidenciája lett, akit segítőkészsége, adományai hamar rendkívül népszerűvé tettek a tiroliak körében. II. Ferdinánd nagy művészet pártolóként ebben a kastélyban helyezte el portré gyűjteményét, ritkaságait, értékes tárgyait, valamint a fegyver- és páncél kollekcióját is.

Ferdinánd kuriózum gyűjteményét nyugodtan nevezhetjük a Rémségek Kicsiny Boltjának is.

A tudományos eszközök és játékok, korabeli automaták, órák mellett láthatók különös rendellenességekkel rendelkező embereknek portréi is, köztük a Farkasemberé, és az átszúrt fejű magyar nemesé. Baksa Márk, másnéven Gregor Baci (Baci Gergely) vélhetően 1598-ban, a győri vár törökök általi ostromakor szerezte a sérülését, a lándzsa az egyik szemén hatolt be, és a tarkójánál jött ki. A festmény is így ábrázolja őt.  A katonának ennek ellenére sikerült túlélnie a sebesülését, sőt később részt vett a (1591/93–1606) további csatáiban is. A krónikák szerint egy évvel élte túl a sebesülését.

Pár éve felmerült, hogy a Baci Gergely valóban túlélhette-e súlyos sebesülését, ezért ezt a kérdést tudományos elemzés alá vették. Az Innsbrucki Egyetemi Klinika tudósainak kutatásai alátámasztották, amit eddig sokan legendának tartottak: a középkori nemes akár egy évig is élhetett egy lándzsadarabbal a fejében. A fegyver a legkisebb ellenállás útját keresve a csont és az agy között haladt el. Ha az agyat a fertőzésektől védő agyhártya nem sérül, akkor tovább lehet élni egy ilyen sérüléssel, márpedig annak idején a fegyverek ólmot és más toxikus anyagokat tartalmazó festékekkel kenték be, amelyek antibakteriális hatásúak volt. A nemesember végül fertőzésbe halt bele, de annak elhatalmasodásához hosszabb idő kellett.

Egy másik érdekes kép Petrus Gonsalvust (Pedro Gonzalez) ábrázolja. A farkasember 1537-ben született Tenerifén, először II. Henrik francia király udvarában élt 1547-ben, majd Pármai Margit, Hollandia helytartójának udvarába küldték. Itt házasodott meg. Hétből négy gyereke szintén teljesen örökölte a hypertrichosist, ezért családja egy különös orvosi eset lett, amelyet nagyon sok orvos tanulmányozott. Bár úriemberként viselkedett, Gonsalvus és szőrös gyerekeit nem vették emberszámba kortársaik. A gyerekeit elvették szüleiktől és különböző befolyásos emberekhez küldték háziállatként. Végül Olaszországban telepedett le feleségével. Az utolsó feljegyzés róla, hogy 1617-ben ott volt unokája keresztelőjén.

Mivel képmását az Ambras kastélyban található festményről ismerjük, ezért a kórt (hypertrichosis), amiben szenvedett ambras szindrómának is nevezik.

A kastélyba azonban nemcsak a ritkaság gyűjtemény miatt érdemes ellátogatni. Érdekes látnivaló a 43 m hosszú Spanyol terem, amelynek kazettás mennyezete, intarziás ajtói, a falak díszítőfestése 1570-71-ben készültek el.

A Habsburg arcképcsarnok kb. 200 festmény őriz (Cranach, Tiziano, van Dyck, Velasquez képei). A fegyvertár rengeteg páncélzattal és a lovagi tornákon használatos fegyverekkel van tele. Philippine Welser 16. századi fürdőszobája szintén nem mindennapi látnivaló.

Gyerekvezetések mutatják be ezt a titkos világot az apró látogatók csodálkozó szeme előtt. A kastély körül, annak udvarában, a hozzá tartozó parkban, és az erdőben számos pad található. Minden úton lehet babakocsival is közlekedni.

Igen különleges élményt tartogat a sok szelíd mókus látványa a kastély erdejében.

Belépő 2021:

április- október: 16,00 euró/fő, 12,00 euró/tanuló

december- március: 12,00 euró/fő, 9,00 euró/tanuló

A kastélyba a belépés 19 éves korig ingyenes!

Tartomány:Tirol
Település:Innsbruck
Cím:6020 Innsbruck, Schloss-Straße 20
GPS: 47° 15′ 22.19238″, 11° 26′ 1.85759″
Honlap: http://www.schlossambras-innsbruck.at

Még nem érkezett hozzászólás!