» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A császári kincstárban megtekinthetjük a német-római császári koronát és II. Rudolf császár koronáját. Több magyar kincset is őriznek a kincstárban!


A Schatzkammer a Burgban található, a Schweizertornál, az I. Ferdinánd uralkodói címeit felsoroló, vörös-arany-fekete reneszánsz kapunál. Ezen keresztül jutunk a Schweizerhofba, a palotaegyüttes legrégibb részébe. Itt van a hajdani, a középkortól bizonyíthatóan mindig is a Burg különböző helyiségeiben őrzött császári kincstár, mai nevén a Weltliche und Geistliche Schatzkammer (világi és egyházi kincstár) kiállítótermeinek bejárata.

A világi gyűjtemény a német-római császárság és a Habsburg Birodalom, ezáltal pedig - ha kisebb mértékben is, de - a magyar királyság történetét szemlélteti a hatalmi jelvények, a kitüntetések és a drágakincsek bemutatásával.

A termekben tehát a magyar történelem emlékeit is láthatjuk: a magyar királyi heroldok (azaz címertartók) egyenruhája és pálcái, a Szent István Rend ornátusa - majd egy későbbi teremben a nagykeresztje.

A Schatzkammer legértékesebb magyar kincse: Bocskai István fejedelem koronája. A gyöngyökkel és drágakövekkel díszített Bocskai-korona két kiló színaranyból készült, ún. zárt korona, török aranyművesek mestermunkája, valószínűleg a XVI. század végéről. I. Ahmed török szultán adománya volt, Bocskai nem koronáztatta meg magát vele. Az 1606-ban megkötött bécsi béke értelmében, egy 1609-es országgyűlési törvénycikk rendelkezése szerint kellett a koronát a császári kincstárnak átadni.

A kincstárban csodálhatjuk meg a Budapest város ajándékaként Rudolf trónörökös és Stefánia hercegnő esküvőjén átadott, rubinnal, opállal és briliánsokkal díszített ékszereket, s itt látható az a török eredetű kard is, amelyet Mária Terézia pozsonyi koronázásakor hordott. Nagy Károly király színarany kardja, amely alakjára nézve a honfoglalás kori magyar szablyákhoz hasonló, sokak szerint a honfoglaló Árpád - esetleg édesapja, Álmos - kardjával azonos, s csak a XI. század közepén került Németországba.

Az egyházi kincsek között figyelemreméltóak Szent István erszénye, Nagy Lajos aranyozott - a magyar, az Anjou és a lengyel címerrel díszített - keresztje és magyar misekelyhek.

A Schatzkammer a Kunsthistorisches Museumhoz tartozik.

Belépő 2017: 12 euró/felnőtt, 9 euró/tanuló. Kombiticket: "Habsburgok kincsei" 20 euró/fő. A jegy érvényes a Schatzkammerbe, a Kunsthistorisches Museumba és a Neue Burg gyűjteményeibe (kivéve a Museum für Völkerkunde). 19 éves kor alatt ingyenes a belépés!

Audioguide német, angol, olasz és francia nyelven.

Megközelítés:
Metró: U1 Stephansplatz,U2 Volkstheater,U3 Volkstheater vagy Stephansplatz. Villamos: D, 1, 2, 46, 49. Busz: 2A, 3A, 48A, 57A

Legutolsó frissítés: 2017. január

Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1010 Wien, Hofburg, Schweizerhof
GPS: 48° 12′ 25.19532″, 16° 21′ 58.07808″
Honlap: http://www.kaiserliche-schatzkammer.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward