» Ausztria

» Ausztria » Burgenland » Fertő tó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az 1972-ben alapított múzeumban a látogatók megismerhetik a hajdani zsinagógát és benyomást kaphatnak a burgenlandi zsidók történelméből.


A múzeum az egykori Wertheimer-házban, egy történelmi épületben található, amely a magyar országos főrabbi Wertheimer Sámson (1658-1724) után kapta a nevét. Ezzel a házzal kezdődik a régi Judengasse (Zsidó köz), amely a régebbi zsidó temetőhöz vezet. "Szombatlánc", medence és levita kancsó egy szomszédos ház kapuja felett emlékeztetnek a zsidó múltra.

A házat a Wolf család vásárolta 1875-ben. 1938-ig ebben a házban volt a Wolf-féle Bornagykereskedés.

A múzeum gyöngyszeme Wertheimer Sámson magánzsinagógája. A zsinagóga kezdetektől fogva része volt a „Wertheimer-féle szabad háznak“, amelyet először 1696-ban Esterházy Pál herceg úgy említ, mint „a ház, amelyben a zsinagóga található“. 1840-ig a „Wertheimer-féle iskola“, ahogy korábban a zsinagógát nevezték, még saját rabbival is rendelkezett.Ez a kis zsinagóga egyike azon keveseknek német nyelvterületen, amely sértetlenül túlélte 1938. novemberében a kristályéjszakát és az azt követő időket is.

Az első emeleten átfogó képet kap a látogató a zsidó ünnepekről és a zsidó életről. Itt található a könyvtár is. A földszinten láthatók Uriel Birnbaum 50 darabból álló Mózes-ciklusa, valamint az időszakos kiállítások.Tartomány:Burgenland
Település:Eisenstadt
Cím:7000 Eisenstadt, Unterbergstraße 6
GPS: 47° 50′ 46.74224″, 16° 30′ 59.96477″
Honlap: http://www.ojm.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward