» Ausztria

» Ausztria » Steiermark » Murau


Murau és Kreischberg környéke nemcsak télen nyújt felejthetetlen élményt. Tavasztól őszig sok élményben lehet részük az ide látogatóknak.

Városnézés

MURAU

A fa fővárosa, Murau, egyben a stájer faút (Holzstrasse) centruma. A stájer Holzstraße (faút) összeköti a régió történelmi és modern faalkotásait. Ennek jeléül a falvakban óriási faszerszámok magaslanak az égbe. Minden egyes alkotás egy bizonyos faépítészetre utal. Különböző vezetések keretében a "stájer faút" megelevenedik a látogatók számára: "Holzstadtspaziergang" (favárosséta) Muraun keresztül.

Murau hagyományőrző sörfőzdéje, középkori vára, murparti sétánya és ápolt óvárosa megér egy városnézést. Magyar nyelvű audioguide segítségével önállóan is felfedezhető a város.

Schloss Murau (részletek)

Burg Grünfels. A korábban I. Ulrich von Liechtenstein tulajdonában álló várat 1269-ben Ottokar von Böhmen leromboltatta, majd II. Otto von Liechtenstein a XIV. században újjáépíttette. Még ma is látható a vártemető, a lakóházak romjai.

Braumuseum/Sörfőzde múzeum. Murauer Bier. A sörfőzde több mint 500 éves. A látogatók a muraui sörök világát minden érzékszervükkel megtapasztalhatják. A 2 órás élménykiránduláson élő módon mutatjuk be a sör keletkezésének módját. A látogatót többek között audiovizuális állomások, egy egész Ausztriában egyedülálló látványkút várja, valamint bemutatják a víz jelentőségét, egyes állomásokon az orrot és a fület is használni kell, az élménykirándulás végén pedig meg lehet kóstolni a muraui sörspecialitásokat. Az érzékszervek sörfőzdéjének fénypontja a látványsörfőzde, egyfajta mini sörfőzde, 10 hl kibocsátási mennyiséggel, ahol új, kreatív sörfajtákat, mint például a pale ale-t vagy a stoutot is készítik. Belépődíjak: Felnőttek: 16,50 €. Tanulók és diákok: 9,00 €. Gyermeknek 6 éves korig ingyenes. Nyitva:
Keddtől szombatig 16.00 - 18.00 óráig.

Muraui városi plébániatemplom. A muraui városi plébániatemplomot Szt. Mátyás tiszteletére szentelték föl, és (kicsivel a kastély alatt) Murau óvárosa fölött magaslik. A muraui plébániatemplom Stájerország legrégibb és legérdekesebb gótikus szakrális építményének számít. Az építést 1284-ben kezdték meg a város fölött, a kastélyhegy déli lejtőjének felénél. Bár 1296-ban Szt. Mátyás tiszteletére felszentelték a templomot, az építmény végleges befejezése még néhány évig elhúzódott. A 700. évforduló alkalmából 1996-ban egy helyi művész, Hans Schattner az akkori káplánnal, Dr. Markus Plöbsttel együttműködve modern keresztutat alkotott a városi plébániatemplomhoz. 2006-ban a templomot kívülről újra felújították. Ezáltal visszakapta eredeti gótikus színezetét (fehér-piros).

A bodendorfi Cecília templom. Ez a kis gótikus ékszer, mely egy a 700-as években épült műalkotás, kb. 30 percnyi sétára található St. Georgentől. A Cecília templom, mely egyedül áll, faboltozatos mennyezetével és 15. századi freskóival tűnik ki. A monda szerint Margarethe Maultasch, akit Murau hasztalan megszállása, és lova patkójának meglazulása dühített föl, a súlyos vasat a faajtóba vágta, ahol ez még ma is látható. Érdemes megtekinteni az 1500 körüli időkből származó gazdagon díszített gótikus mennyezet, valamint a 14. és 15. századi kiváló minőségű freskókat (a három szent király, a Katalin, a Margit és a Cecília legendák). Szintén érdemes megtekinteni a külső fal 15. századi freskóit (Meister v. Schöder). Említésre méltó továbbá az egyszerű protestáns szószék.

Termelői piac. A muraui termelői piac már 1993 óta kínál a helyieknek és a vendégeknek helyi finomságokat. Március és december között minden pénteken 8.00-tól 12.00 óráig Schillerplatz-on, Murau városközpontjában.

Murau/St. Egidi erőmű és hallépcső. St. Egidiben a Murán a nyári hónapok során a megtekinthető a halútvonal és az erőmű. A halakat egyfajta „lépcsőn” terelik el az erőmű mellett.

ST.RUPRECHT

Famúzeum (részletek)

KALAND

Mura-völgyi vasút (részletek)

Golf: 4 golfpálya a régióban.

Rafting Stadl/Murban. A helyszínen a teljes felszerelés bérelhető.

FÜRDÉS

Laßnitz szabadidős tó. A Laßnitzban található tó fürdőzési lehetőségeket, játékszereket, egy hegyoldali csúszdát kínál. Teraszos étterem a tó mellett.

Stadl/Mur híres szabadidős központjáról: fürdőtó, fajátszótér, teniszpálya, strandröplabdapálya, gördeszkapálya remek aktív kikapcsolódást kínál. A jeges torony és a szabadesésű vízicsúszda a fürdőtó különlegességei. 

Strand St. Georgen ob Murauban. Természetes fürdőtó tiszta forrásvízzel. Vízicsúszda, gyerekmedence, ugrálóvár.

Tartomány:Steiermark
Település:Murau
GPS: 47° 6′ 38.08958″, 14° 1′ 22.62061″
Honlap: http://www.murau-kreischberg.at