» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Értékeld Te is:

Egy izgalmas nyári túra színhelye lehet a vadregényes szurdokban tett kirándulás. A Bärenschützklamm a 24 vízesése révén Ausztria legszebb vizes szurdoka.


A szurdok Ausztria egyik legszebb vízelvezető sziklaszorosainak egyike, amelyet 1978-ban egyedülálló természeti kincsénél fogva természeti emlékké nyilvánítottak.

Túra a vad vízesések és a meredek sziklák között minden túrázó számára egy felejthetetlen élmény.

A túrák kiindulópontja Mixnitz. Közel egy óra alatt érünk fel a szurdok bejáratához. A 350 m szintkülönbségű, egyirányú túra zömmel keskeny fahidakon, 2900 m falépcsőn vezet, másfél óra alatt mászható meg. Így juthatnak csak el a 492 méteren található szurdok bejáratáig. Útközben egy kis kilátóhelyen érdemes megpihenni, ahol első élményként fantasztikus látványt nyújt a sziklafalak közé szorult Mixnitzbach patak.

A szurdok bejáratánál álló faházban lehet megvásárolni a belépőt. Árak 2020-ban: felnőttenként 5 €, a gyerekjegy (6-16 éves korig) pedig 3,50 €.

Csak jó kondícióban lévőknek ajánlott nekivágniuk az emelkedőkkel teli útnak, a teljes szintkülönbség a parkolótól a csúcsig 750 méter.

A szurdokban csak egy irányban lehet haladni. Visszafordulásra csak egy-egy ponton van lehetőség.

A szurdok végén, a sziklák közül kiérve még 10 perc és kb. 1 km emelkedőn lehet eljutni az 1209 méter magasan fekvő Guter Hirte menedékház-fogadóig. Ezután egy 1,5 kilométer hosszú, többnyire köves út vezet a 189 méterrel magasabban fekvő Steirischer Jokl menedékház-fogadóig.

Mivel a szurdokban a közlekedés egyirányú, a visszaút a hegy másik oldalán, egy fenyvesek között kanyargó ösvényen vezet a Teichalm-tóhoz. Egy másik útvonalon további másfél óra alatt érünk vissza a parkolóba.

Lehet még feljebb menni: a Hochlantsch csúcs 1722 méteres magasságban található, ahonnan csodálatos, 360 fokos körpanoráma tárul a környező hegyekre és völgyekre.

Pernegg Nemzeti Park részét képező Medve-szurdok május 1-től október 31-ig 7.30 és 16 óra között látogatható. A teljes gyaloglási idő kb. 4-5 óra.

2020. július 8-án súlyos baleset történt a szurdokban, ezért határozatlan ideig nem látogatható. 

A megnyitás tervezett dátuma: 2024. augusztus

A Bärenschützklamm-szurdok parkolóját áthelyezik

A Mixnitz melletti Bärenschützklamm-szurdokot egy sziklaomlás után négy éve zárva tartják, az újranyitást többször elhalasztották, de legkésőbb augusztus közepére végre elkészülhet. A látogatói parkolót azonban áthelyezik, ami aggasztja az Alpesi Klubot.

Az önkormányzat által épített új nagy parkoló közvetlenül a mixnitzi autópálya-lehajtó után található. Ez mintegy 30 percet hosszabbítja meg a látogatók gyaloglását a Bärenschutzklamm-szurdok bejáratához, és további 6 eurós parkolási díjat kell fizetni. Az eredeti parkoló területén még mindig van egy úgynevezett "prémium" parkoló. Ez azonban csak 40 autónak kínál helyet, és 9 eurós parkolási díjjal szintén drágább.

Gerhard Jantscher az Osztrák Alpesi Szövetségtől most attól tart, hogy a látogatószám csökkenni fog: "Évente 30-40 ezer emberre lenne szükségünk a Bärenschützklamm-szurdok látogatásához. Az üzleti terv így épül fel, hogy a következő években ismét bizonyos megtakarításokat érjünk el, és természetesen a fenntartást is garantálni tudjuk."

Ha viszont a látogatószám csökken, akkor kérdéses, hogy a Bärenschützklamm a jövőben is életképes lesz-e pénzügyileg. Hiszen csak a védőintézkedések kiépítésére és a sziklaomlás utáni felújításra mintegy 1,6 millió eurót kellett előteremteni .

Eva Schmidinger, Pernegg/Mixnitz polgármestere számára szükségszerű volt a parkoló áthelyezése. Egyrészt a szomszédok panaszkodtak, másrészt a Bärenschutzgraben piros zóna volt: "Egy olyan kisváros számára, mint Mixnitz, tényleg nem elfogadható, ha 300-400 autó jön ide forgalmas napokon, ezért kerestünk megoldást. És már egy ideje észrevettük, hogy egyre többen utaznak ide vonattal. Az én megközelítésem egyszerűen az, hogy azt mondom: egyenlő esélyeket mindenkinek. Tehát akik vonattal jönnek, azoknak van egy bizonyos gyalogos távolság a Bärenschützklammba, és az autósoknak is lesz a jövőben"."

Schmidinger nem hiszi, hogy az új parkoló miatt kevesebb túrázó jön majd a Bärenschutzklamm-szurdokba. Elképzelhető azonban egy transzferrendszer a nagy parkolóból a prémium parkolóba. Schmidinger szerint ehhez azonban még üzemeltetőt kellene találni.Tartomány:Steiermark
Település:Pernegg-Mixnitz
Cím:8132 Pernegg, Kirchdorf 16
GPS: 47° 20′ 31.10046″, 15° 23′ 40.99571″
Honlap: http://pernegg.at/sport-freizeit/baerenschuetzklamm/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward