» Ausztria

» Ausztria » Oberösterreich


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Steyrben található búcsújáró templomban látható a világ legnagyobb betleheme. A festői szépségű felső-ausztriai falu, Christkindl neve ihlette az Osztrák Postát, hogy 1950-ben létrehozza az első karácsonyi postahivatalt, hogy a küldeményeket karácsonyi motívumú bélyegzővel ellátva lehessen elküldeni.


A Christkindl postahivatal világhírűvé vált és évente több mint kétmillió karácsonyi üdvözletet küldenek. Gyerekek százai írnak a Christkindlnek (azaz a Jézuskának) minden évben és természetesen választ is kapnak.

Az első évben Ausztrián belül mintegy 42 000 levelet és képeslapot küldtek a kis postahivatalon keresztül. 2021/2022 telén a posta immár 72. szezonját kezdi meg.

1695-ben a súlyos beteg toronyőr és karmester, Ferdinand Sertl, egy kis viasz gyermek Jézus szobrocskát helyezett egy lucfenyő odújába. Hetente többször járt oda imádkozni. Miután meggyógyult az epilepsziából, olyan sok zarándok érkezett, hogy szükségessé vált egy templom építése. Megszületett a név "Zum Christkindl unterm Himmel" (Jézuskához az ég alatt). A mai templom építését Giovanni Battista Carlone kezdte el 1702-ben, és 1708-tól Jakob Prandtauer folytatta és fejezte be.

A kegyszobor, egy mindössze 10 cm magas viaszból készült, álló gyermek Jézus, aki keresztet és töviskoszorút tart a kezében, ma a főoltárnál egy kis kegyhelyen található, a földgömb formájú szentségtartó felett.

Betlehemek a plébánia közelében

Mechanikus betlehem. Egy egyedülálló kerékpárláncos mechanika, tengelyek és fogaskerekek mozgatják a közel 300 hársfából faragott figurát egy részletes bibliai tájképen. Építette Karl Klauda (1885-1939).

Pöttmesser betlehem. A világ egyik legnagyobb betleheme. Az orientális tájkép betlehem 58 nm-en elegendő helyet biztosít a Dél-Tiroli Ferdinand Pöttmesser (1895 - 1977) által készített 778, egészen 30 cm magas, csodálatosan faragott és öltöztetett figuráknak. A tájkép-hegyet a Steyr-i Josef Seidl később szeretetteljes munkával alakította ki.
Kombinált-belépő (mechanikus betlehem és Pöttmesser betlehem): Felnőtt 3 euró, gyerek 6-15 évig 1 euró.

Karácsonyi postahivatal

Ha már itt vagyunk, érdemes feladni egy karácsonyi üdvözlőlapot is, amelyre garantáltan rákerül a "kis Jézus" pecsétje, hiszen a település neve Christkindl. (részletek)Tartomány:Oberösterreich
Település:Steyr
Cím:4400 Steyr, Christkindlweg 69
GPS: 48° 2′ 17.22876″, 14° 23′ 14.58924″
Honlap: http://www.pfarre-christkindl.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward