» Ausztria

» Ausztria »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Autópálya matrica díjak Ausztriában személygépkocsira.


 

Hó esetén kötelező a téli abroncs

November 1-től útviszonyoktól függően már kötelező a téli abroncs Ausztria útjain. Április 15-ig havas, vagy jeges útburkolat, esetén kizárólag téligumival felszerelt járművek vehetnek részt a forgalomban. Ennek elmulasztása magas bírságot vonhat maga után.

Aki nem megfelelő abroncsokkal közlekedik és veszélyezteti a forgalom többi résztvevőjét, az 5.000 eurós bírságot kaphat. A biztosítótársaságok pedig elállhatnak a kártérítéstől, ha valaki nem megfelelő gumiabroncsokkal balesetezik.

Fontos változást hoz a jövő év az autósoknak, mert egy uniós rendelet miatt 2024-től kezdve a tagállamoknak biztosítaniuk kell a napi matricákat is mind a személyautók, mind a nehézgépkocsik számára.

A magyar egynapos matrica áráról és a bevezetésének pontos dátumáról még nincs döntés – közölte mai megkeresésünkre az Építési és Közlekedési Minisztérium. Több országban ugyanakkor már meghirdették az árakat.

2024-ben jön az egynapos matrica

Ausztriában az egynapos matrica 8,60 euró (3300 forint) lesz a személyautókra. A főként a nyaralók által használt 10 napos matrica pedig 9,90 euróról (3800 forintról) 11,50 euróra (4417 forintra) drágul.

Új matricaárak a személygépkocsik számára 2024-től

Egy napra szóló matrica (ideális az Ausztrián keresztül egyszeri alkalommal utazóknak): 8,60 euró.

Tíz napra szóló matrica (ideális rövid nyaraláshoz vagy két különböző napon történő átutazáshoz): 11,50 euró (korábban 9,90 euró).

Két hónapra szóló matrica (ideális hosszabb ausztriai nyaraláshoz): 28,90 euró (korábban 29 euró).

Egy évre szóló matrica (az előző év december 1-jétől a következő év január 31-ig érvényes - a 2024-es évre szóló éves matricákat tehát már 2023. december 1-jétől árusítják): 96,40 euró (változatlan)

Minden jármű esetében speciális útdíjat kell fizetni az alábbi útszakaszokon:

A9 - Pyhrn autópálya: Bosruck alagút, Gleinalm alagút

A10 - Tauern autópálya: Tauern alagút, Katschberg alagút

A11 - Karawanken autópálya: Karawanken alagút

A13 - Brenner autópálya: Teljes útvonal

A13 - Brenner autópálya: Stubai kijárat

S16 - Arlberg gyorsforgalmi út: Arlberg alagút

Felbertauern-alagút: az 5,3 km hosszú alagút díjköteles

Az Asfinag autópálya üzemeltető vállalat felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy az online, az interneten megvásárolt autópályabérletek csak a megvásárlás pillanatától számított 18 nap múlva aktiválódnak. Az éves autópálya bérletek legfeljebb 14 hónapig érvényesek. Ha azonban az ÖAMTC vagy az ARBÖ autókluboknál váltunk digitális bérletet, akkor azok már azonnal használhatóak.

Autópálya matricák esetében a matricát jól látható helyre, a szélvédő bal oldalára, vagy a visszapillantó tükör mögé, de a szélvédő sötétített részén kívül kell felragasztani. A régi, lejárt matricákat el kell távolítani. 120 eurós pótdíjat kell fizetnie annak, aki érvényes autópályabérlet nélkül hajt fel az autópályára. GPS: 47° 12′ 0.12168″, 13° 11′ 59.8524″
Honlap: https://www.asfinag.at/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward